14 Mart Tıp Bayramı kapsamında, Londra’da, Avrupa Türk Sağlık Elemanları Federasyonu (ATSEF) tarafından ilk kez Tıp Bayramı Festivali yapıldı.
Londra’da 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında Avrupa Türk Sağlık Elemanları Federasyonu (ATSEF) tarafından Tıp Bayramı Festivali yapıldı. ATSEF’in, İngiliz- Türk Sağlık Elemanları Derneği (ATHPA) ve Türkiye Londra Büyükelçiliği ile beraber düzenlediği Festivale, İngiltere, Fransa, Hollanda, Avusturya, Kıbrıs ve Türkiye’den 70 kadar Türk doktor ve sağlık çalışanları katıldı. Türkiye Londra Büyükelçiliği, Türkiye Londra Başkonsolosluğu, Anglo-Turkish Society temsilcileri ve politikacılar ile beraber Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde bir resepsiyon ile kutladı.
Toplantıyı açan ATSEF Büyük Britanya temsilcisi ve ATHPA kurucu başkanı Dr Müge Herrewegh-Trak ve ATHPA Başkan Yardımcısı Dr. Turan Hüseyin 5 Eylül 2011 tarihinde ATSEF’in Büyük Britanya kolunu oluşturmak üzere resmi kaydını yaptırmış olan ATHPA’nin 50 kadar resmi üyesinin bulunduğunu ve şimdiye kadar yaptıkları çalışmaları ve gelecekteki planlarını anlattılar. İlk konuşmacı olan Türkiye Başkonsolosu Ahmet Demirok İngiltere’de yaşayan Türk toplumunun sağlık sorunları ile ilgili gözlemlerini ve bu tür organizasyonların önemini belirtti. Konsolosluk olarak ATHPA’ya her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyleyen Başkonsolos Türk doktorları ve sağlıkçılarının Tıp Bayramlarını kutladı.
ATHPA ile Türk Hekimlere Tam Destek
ATHPA kurucu başkanı Dr Müge Herrewegh-Trak, Sağlık Dergisi’ne toplantı hakkında şunları söyledi: “Diploma denkliği konusunda İngiltere’deki Türk Büyükelçiliğimiz bize bu mücadelede sonuna kadar yanımızda olduklarını söylediler. ATHPA'nın 6 Ocak’ta Büyükelçiliğe yaptığı ziyaretin sonucunda yapılan plana göre, İstanbul'da görev yapmakta olan Dr. Dilek Uzer Göz Hastalıkları Uzmanı ve Dr. Mustafa Bekerecioğlu Diş Hekimi diploma denkliği için ATHPA'ya resmi dilekçe ile başvurularını yollayıp bu konudaki mücadelemizde öncülük etmeyi kabul ettiler.
Dr Yunus Gökdoğan ve Dr Akan Emin Müsteşarımız Sadık Doğan'ın istemiş olduğu GMC (General Medical Council) raporunu hazırlamak için gönüllü oldular ve raporun son aşamasına gelmiş bulunuyorlar. Rapor hazırlanır hazırlanmaz Büyükelçiliğe sunulacak. Eski çalışma ataşemiz Ayşegül Yeşildağlar ise başlatacağımız bu hukuki mücadelemizde bizlere rehberlik etmekten memnuniyet duyacağını belirtmişti. Ona ve bize sonsuz güveni ile güç veren Müsteşarımıza ATHPA olarak şimdiden teşekkürü bir borç biliriz.
Tirkiye. Londra Büyükelçiliği Müsteşarı Ahmet Sadık Doğan diploma denkliği mücadelemizde hem madden hem de manen sonuna kadar ATHPA'nın arkasında olduklarını belirtti. Ayrıca Türkiye Londra eski çalışma ataşesi ve Ankara Anlaşması uzmanı Ayşegül Yeşildağlar ATHPA'nın bu mücadelesinde seve seve danışmanlık hizmeti vermeye hazır olduğunu belirtti.
Hollanda'da verdiği diploma denkliği mücadelesinde İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar giden Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp mezunu Dr. Müge Herrewegh-Trak bireysel mücadelenin sonuçsuz kaldığını ancak10 yıldan sonra gelinen bu aşamadan dolayı memnuniyetini ifade etti.
ATHPA İngiltere’de çalışmakta olan uzman doktorlar tarafından kurulmuş kar amacı gütmeyen bir dernektir. Diploma denkliği mücadelesinin öbür ucu da tabii Türkiye’nin yurtdışında yapılmış olan eğitim ve ihtisasları kabul etmesi için olacak. YÖK Avrupa ülkelerinden alınmış olan diplomaların kabulünde bir sorun olmadığını söylediği halde Türkiye Sağlık Bakanlığı İhtisas Kurulu İngiltere’deki ihtisasları otomatik olarak kabul etmeyeceklerini belirtti.”
Avrupa'da Yaşayan ve Türkçe Konuşan Sağlıkçılar
Viyena’dan katılan ATSEF kurucu başkanı Dr. Serdar Beklen ATSEF’in öncelikli hedefleri arasında Avrupa'da yaşayan ve Türkçe konuşan sağlıkçıları bir araya getirerek diploma denkliği başta olmak üzere sağlıkçıların yasadıkları sorunlara çözüm bulmak, araştırma ve bilim alanında Türkiye ile Avrupa arasında köprü görevi sağlamak ve Türkçe konuşan hastalara daha organize bir şekilde hizmet verme idealinin yer aldığını belirtti.
Toplantıya katılanlar tarafından büyük bir ilgi gören dünyaca ünlü Imperial Koleji Kanser Araştırma Merkezi’nin kurucusu ve başkanı Prof. Mustafa Camgöz’ün kanser araştırmaları ile ilgili sunumunu büyük ilgi gördü. ATSEF’in Avrupa Birliği Projesi kapsamında başlattığı Avrupa’da yaşayan Türk gençlerindeki uyuşturucu problemleri ile ilgili araştırma projesi ve ATHPA’nın İngiltere’de yaşayan Türk halkında görülen depresyon ve intiharlarla ilgili projesi takip etti.
Toplantıya onur konuğu olarak katılan Baroness Meral Hussein-Ece ATHPA’nın faaliyetlerini medya aracılığı ile hayranlıkla takip ettiğini, Türk toplumunun sağlık problemlerinin çözümü için ATHPA gibi organizasyonların oynayacağı rolün ve bunun mecliste temsil edilmesinin önemini vurguladı. Dernek üyelerini tebrik eden Barones Ece kendilerini Lordlar Kamarası’na davet etti. Toplantıya Türkiye Londra Müsteşarı Ahmet Sadik Doğan, Muavin Konsolos Bilal Camlık, Eski Çalışma Ataşesi Ayşegül Yeşildağlılar ve Liberal Demokrat Parti’den Turhan Özen, Yunus Emre Türk Kültür Vakfı Başkanı Mevlüt Ceylan, Anglo-Turkish Society temsilcileri, ATSEF Avusturya, İngiltere, Hollanda, Fransa ve KKTC temsilcilerinin yanı sıra Türkiye dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden gelen Türk doktorları ve sağlıkçıları, bilim adamları ve öğrenciler de katıldılar.
Bu yıl Berlin’de resmileşmesi planlanan Federasyona İngiltere, Almanya, Hollanda, Fransa, Avusturya ve Kıbrıs’ın yanı sıra İsviçre, Belçika ve Türkiye’nin de katılması bekleniyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder