Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın hayatının konu alındığı “Hayatını Seçen Kadın” adlı kitapta Sedef Kabaş’ın usta sorularıyla Türkiye’nin basın, siyaset ve akademi dünyası anlatılıyor. “Hocaların Hocası” olarak anılan Nermin Abadan Unat, hem yaşamıyla hem de akademik kariyeriyle önemli bir isim.
Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, Viyana’da doğan, babasının ölümünden sonra annesiyle yaşadığı Budapeşte’de okuyamayacağına karar verip 14 yaşında Türk sefaretine başvurup kendi başına Türkiye’ye gelir. Unat, Türkiye'nin ilk kadın gazetecilerinden, Türkiye’nin ilk kadın siyaset bilimcisi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin ilk kadın doçenti, ilk kadın profesörü, ilk kadın kürsü kurucusu olduğu gibi, yılarca Türkiye’yi Avrupa Konseyi’nde temsil edip, kadın hakları savunuculuğu yaptı. İngilizce, Almanca, Fransızca, Macarca ve Türkçe biliyor.
Sedef Kabaş, “Hayatını Seçen Kadın” kitabı' hakkında Sağlık Dergisi’nin sorularını yanıtladı.
Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
1992 yılında Boğaziçi Üniversitesi “Uluslararası İlişkiler” bölümünden mezun oldum. Fulbright bursu ile okuduğu Boston Üniversitesi 'nde “Televizyon Haberciliği” üzerine yüksek lisans yaptım. Marmara Üniversitesi “Genel Gazetecilik” bölümünden “Söyleşi, Röportaj ve Soru Sorma” üzerine yazdığım tezi ile 2007 yılında doktora derecesi aldım. Bahçeşehir Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Pera İstanbul, Akademi İstanbul'da “Diksiyon ve Beden Dili", "Topluluk Önünde Etkili Konuşma", "Röportaj Teknikleri", "Medya İlişileri" ve "Haber Yazım Teknikleri" dersleri verdim.
Doğan Kitap tarafından yayımlanan Sesli Düşünenler , Zamanı Dize Getirenler, İpek Dokulu Başarılar, Soru Sorma Sanatı ve Hayatını Seçen Kadın adında beş kitabım bulunuyor.
Kitabınızı yazmanızdaki etken nedir?
Prof. Dr. Nermin Abadan Unat gibi değerli bir insanın daha geniş kitleler tarafından tanınması. Hayatı romanlara esin kaynağı olacak kadar renkli ve zengin. Ciddi mücadeleler, farklı kültürler, önemli isimler ile bezenmiş bir hayat. Viyana, Budapeşte, Amerika, Almanya, İzmir, Ankara, İstanbul derken ülkeler, şehirler ve kültürler arası bir yolculuğa şahitlik ediyorsunuz. Çarpıcı bir yaşam hikâyesine fon oluşturan tarihi ve siyasi gelişmelere tanıklık etmek de bu kitabın okuyucuya kazandırdığı bir başka zenginlik.
Nermin Hoca ile birlikte onun kütüphanesinin önünde |
Seçimlerimiz kaderimizi belirler.
Neden kitabın adı “Hayatını Seçen Kadın” ?
Prof. Nermin Abadan Unat dilini, milletini, ülkesini, dinini, mesleğini, eşini, geleceğini ve dolayısıyla kaderini seçmiş bir kadın.
Okurlarınıza iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?
Bu kitabın özellikle gençler tarafından okunmasını çok arzu ederim. Nermin hocanın anlamlı bir rol modeli olduğuna inanıyorum. Günümüz Türkiye’sinde eriyip giden değer yargılarımız, kaybolan ideallerimiz ve geleceğe dair umutsuzluğumuza karşı “Hayatını Seçen Kadın” kitabı insana yaşam sevinci ve umut aşılıyor.
Kitabınızla ilgili nasıl tepkiler aldınız?
Okuyup da beğenmeyenlere, para iadesi yapıyoruz. Bu kitap titiz bir çalışmanın ürünü: Aylar süren röportajlar ve yine aylar süren bir yazma sürecini kapsıyor. Kitapla ilgili çıkan tüm eleştiriler çok olumlu, okuyuculardan da sayısız teşekkür aldık. Ama en önemlisi şu: Nermin Hoca’nın o müthiş hafızası, olayları anlatış biçimindeki samimiyeti, engin genel kültürü, en sofistike olayları bile sadeleştirip analiz edebilme yeteneği ve olaylara nesnel yaklaşımı okuyucuyu kalbinden vuruyor.
Kitabını imzalarken kucağında oğlu Yavuz ile Sedef Kabaş |
Kitabınız yazar olarak size neler kazandırdı?
Değerli hocama karşı duyduğum gönül borcuma karşılık kendisine mütevazı ölçüde böyle bir çalışmayı hediye etmenin huzurlu mutluluğu…
Yazdığınız kitaplar arasında en çok etkilendiğiniz kitabınız hangisi?
Her kitabın yolculuğu farklıdır. Her kitap sizi farklı bir yolculuğa çıkarır. Sayfa sayfa farklı heyecanlar, endişeler, umutlar, beklentiler, sevinçler yaşarsınız. Ve tüm bunların hepsi çok değerlidir… Kimi daha akademik, kimi daha popüler ama hepsi aynı oranda değerli… Çocuklarınız arasında ayırım yapamadığınız gibi kitaplarınız arasında da ayırım yapamazsınız.
Mutlaka herkesin okuması gereken kitap sizce hangisi?
Son okuduğum kitaplardan biri olan Tiger Mom (Kaplan Anne) kitabından oldukça etkilendim. Çocuk yetiştirme konusunda ortaya koyduğu farklı bakış açısı, kullandığı ironik dil ve yaşadıklarını samimiyetle anlatabilmesi oldukça etkileyici. Bir de Jack Foster’ın “Fikir Nasıl Bulunur” kitabı da son günlerde zevkle okuduğum ve tavsiye edebileceğim bir başka değerli çalışma.
Sağlık haberciliği üzerine düşüncelerinizi öğrenebilir miyim? Sağlık haberlerinde nelere dikkat ediyorsunuz?
Klişelerden uzak duruyorum ve sağlık haberlerini eleştirel bir gözle takip etmeye çalışıyorum. Örneğin “aspirin kalp hastalıklarına iyi geliyor” tarzında haberleri son derece sakıncalı buluyorum. Zira gerçek tedavi kişiye özel tedavidir. Bir ilaç bir hastaya şifa verirken bir başkasının sağlığını kaybetmesine neden olabilir. Sansasyon yaratmak, okuyucu avlamak ya da moda deyimle tiraj attırmak için “üzüm çekirdeği kansere karşı koruyor” türünden haberleri sorumsuzca kaleme alınmış haberler olarak nitelendiriyorum. Sağlık haberlerinin mutlaka bilimsel veriler üzerinden yazılması gerektiği kanaatindeyim.
Hâlâ planlayıp gerçekleştiremediğiniz projeniz var mı?
İkinci çocuk
Çekilişe katılmak için yapmanız gerekenler:
- Blogu izlemeye almak ( yan tarafta siteye katıl yazan yere tık)
- Facebook sayfamı beğenmek (kullanmayanlar için zorunlu değil)
- Bu yazının altına yorum yazmak
Adsız yorumlar dikkate alınmayacak. Adınızı ve mail adresinizi yazarsanız memnun olurum.
12 Nisan Perşembe günü saat 23:00'a kadar yorum bırakabilirsiniz. Çekiliş sonucu 13 Nisan Cuma sabahı buradan duyurulacaktır.
Bloga yorum nasıl yapılır:
Yorum yapılacak yazının altında yer alan "Yorum gönderi / Yorum" tıklayın
Çıkan sayfada yer alan bölümü"resimdeki" gibi doldurun
ve "Yorumunuzu yayınlayın"...
Hepsi bu kadar.. Bol şanslar dilerim
Çekilişi Havva kazandı. Adresini ilettiğinde kendisine Doğan Kitap tarafından kitap gönderilecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder