20 Mart 2009 Cuma

DENEY YAPMANIN KOŞULLARI

Deney hayvanlarının gereksiz kullanımını önlemek amacıyla alınan önlemleri Sağlık Dergisine anlatan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilmi Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tekdemir, laboratuarın modernize edilişini ve verilen hizmetleri hakkında konuştu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Yetiştirme ve Araştırma Laboratuarı yapılan araştırmalara deney hayvanı sağlıyor. Çift koridorlu laboratuar, 6 adet hayvan odası, 3 adet postoperatif bakım odası, 2 adet operasyon odası, destek odaları, depolar ve idari bölümlerden oluşmaktadır. 1968 yılından bu yana hizmet veren laboratuarda 2006 yılında yapılan tadilatla modernize edildiğini belirten Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilmi Dalı Öğretim Üyesi ve Deney Hayvanları Laboratuarı Komisyon Başkanı Prof. Dr. İbrahim Tekdemir, Laboratuar hizmetlerinin laboratuar sorumlusu Uzm.Vet.Hekim Attila İşgören ve 4 personelce verildiğini söyledi Prof. Dr. İbrahim Tekdemir, odaların zeminlerini hijyenik epoksi kaplatarak çalışanlarında sağlığı düşünüldüğünü kaydetti.


“4 çeşit deney hayvanı temin edilebiliyor”
Deney Hayvanı laboratuarlarında dikkat edilmesi gereken şartları Veteriner Hekimi Attila İşgören şöyle sıraladı: “Aydınlatma sistemi rodentler için ideal olan 12 saat karanlık ve aydınlık periyoduna ayarlıdır. Isı nem oranları ihtiyacı karşılayacak şekilde ayarlanmıştır. Merkezi klima sistemi ile 15 – 20 kez hayvan odalarının havası filtreden geçmiş taze hava ile değiştirilmektedir. Hayvan odalarında oluşan amonyak, sülfür karbondioksit gazi ve toz birikimini engelleyecek kapasitededir. Laboratuarda 4 çeşit deney hayvanı bulunmaktadır. Bunlar arasında fare, sıçan, kobay ve tavşan üretim, kullanım ve tedarik yetkisi vardır. Hayvan kafesleri polikarbon veya paslanmaz çelik malzeme olup ebatları bakımından Avrupa standartlarındadır. Hayvan kapasitesi açısından 12 tavşan, 600 sıçan, 300 fare barındırılmaktadır. Ayrıca 70 tavşan bulundurulabilecek oda kapasitesi de mevcuttur.”



Prof. Dr. İbrahim Tekdemir, ayrıca Ankara Üniversitesi Hayvan Deneyleri Etik Kurulu’nca (AÜHADEK) 2009 yılı bahar döneminde yapılması planlanan “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası” kursunun pratik dersleri de Tarım Bakanlığınca onaylı Deney Hayvanları Laboratuarında yapılacağını laboratuarın araştırıcılara bu konuda da hizmet vereceğini bildirdi.


Laboratuarda Çalışmalara Tam Destek
Uzman veteriner hekim ve 4 sertifikalı personelle çalışılan laboratuarda ameliyat sonrası hizmetler haftanın 7 gün verildiğini kaydeden Prof. Dr. Tekdemir, operasyonlar ameliyathanenin her türlü ihtiyacının karşılandığını iletti. Deney hayvanı kullanımında gereksiz hayvan kullanımını önlemek için tedbirler alındığını söyleyen Prof. Dr. Tekdemir, bu suretle bazı onayların alınması gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Tekdemir, “Laboratuarda çalışma şartlarının deney hayvanları etik onayını almalıdır. Daha sonra deney hayvanı kullanma sertifikasına sahip olmalıdır. Proje laboratuarımız komisyon başkanlığınca onaylanıp, deney hayvanları ve bakım ücretlerinin ödenmiş olması gerekmektedir” dedi.

Deney hayvanı kullanım sertifikasının üniversiteleri bünyesinde belli aralıklarla verildiğini ifade eden Prof. Dr. Tekdemir, yapılacak araştırmada görev alanlardan birinde bu belgenin bulunmasının yeterli olduğunu kaydetti.

Son üç yıllık laboratuarda yapılan proje sayısı ve kullanılan hayvan sayısı

Prof. Dr. Tekdemir konu hakkında şunları ekledi: “Ankara Üniversitesi Hayvanları Deneyleri Etik Kurulu’nca (AÜHADEK) 2009 yılı bahar döneminde yapılması planlanan “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası” kursunun pratik dersleri Tarım Bakanlığınca onaylı Laboratuarımızda yapılacak olup; deney hayvanları kullanım sertifikaları olan ve rutin hizmet içi eğitimler verilen deneyimli laboratuar personelleri, Attila İşgören (Uzm.Veteriner Hekim Laboratuar Sorumlusu), Hasan Kavaklı(Teknisyen), Hasan Ünalan(Teknisyen), Hasan Ferah(Teknisyen), Nizamettin Azman(Teknisyen)=, yanı sıra laboratuarımız araştırıcılara bu konuda da hizmet verecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder