13 Mart 2009 Cuma

ANKARA TIP, ALACAKLI FİRMALARI SEVİNDİRDİ

Uzun zamandır alacaklarını bekleyen firmaları sevindirecek açıklamayı, Sağlık Dergisine yapan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Ökten, ödeyecekleri borçların planlamasını yaptıklarını ve ödemeye başladıklarının müjdesini verdi.

Göreve 12 Kasım tarihinde başlayan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Ökten, ilk iş olarak uzun yıllardır biriken borçları ödemeye başladı. Medikal firmaların alacaklarını alamadıklarından yakınmalarının son bulacağının açıklayan Prof. Dr. Ökten, 35 trilyona yakın borç ödediklerini ve diğer borçlarının kapatılacağını ifade etti. Prof. Dr. Ökten, “2006 yılı Temmuz ayı itibariyle 2007 Mayıs’a kadar olan borçları ödedik. 27 aylık borç çizelgesi şimdi 19 aya kadar düştü. 2009 yılı bitmeden, 2007 yılı borçları bitecek ve 2008 yılının borçların ödemeye başlamış olacağız. Hedefimiz 2010 yılında da en az 2-3 ay geriden takip edebilmektir” dedi.

“Yeni cihazlar almaya başladık”
Göreve geldiğinde eczanede ilaç açığı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ökten, acil de dahil olmak üzere şimdi 2-3 ay yetecek ilaç stoklarına sahip olduklarını belirtti. Tıbbi malzemelerden birçoğunu aldıklarını da kaydeden Prof. Dr. Ökten, hastanelerinde eksik olan cihazlar arasında yer alan dijital mamagrofi, MR gibi cihazları da aldıklarını söyledi. Borçlar nedeniyle bakımları yapılmayan cihazların bugün bakım anlaşmalarını yapılmış olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ökten, “Radyasyon onkolojisi de çalışmaya başlayacak ve hafta sonu da dahil olmak üzere günlük 18 saat hizmet verebilecek. Haziran ayından sonra Cebeci bölümümüze yeni bir CT aleti alacağız” dedi.

6 Bin 200 Personel ile Yola Devam
Yeni bir eğitim sistemi aradıklarını kaydeden Prof. Dr. Ökten, daha fazla sayıda öğrenciye daha iyi eğitim sunmak için toplantılar düzenlediklerini ifade etti. Hastanelerinde 2 bin 200 yatak kapasitesi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ökten, eski binaları rehabilite etmenin oldukça zor olduğunu hatırlatarak yatak ve odaları günün şartlarına uygun hale getirmeye çalıştıklarını söyledi. 6 bin 200’e yakın çalışan personelleri bulunduğunu ve bunların 2 bin 600’ünün maaşlarının döner sermayeden karşılandığını kalan personele de döner sermaye tazminatı ödediklerini belirtti.

“Türkiye’nin Yıldızı Olacağız”
Hastanede medikal cihaz alımı yaparken yüksek fiyatla ürün satan firmaları tercih etmeyeceklerini belirten Prof. Dr. Ökten, bunun yanı sıra firmalara en kısa zamanda ödeme yapacaklarını kaydetti. Sağlık politikasını en iyi uygulayan hastane olduklarını ifade eden Prof. Dr. Ökten, “Teknolojik yenilenmede sıkıntılarımız oldu, yeniliklerimizi tamamlayınca konularında başarılı 398 profesör ve öğretim üyeleri ile Türkiye’nin yıldızı biz olacağız” dedi.

Acil servisteki bazı aksaklıkları da telafi etmeye çalıştıklarını dile getiren Prof. Dr. Ökten, bu bölümdeki uzman ve asistan sayısını arttırarak talebi karşılayacak düzeye getireceklerini iletti. Tam gün yasası çıkmadan birçok part-time öğretim üyesinin tam güne geçmesinin sevindirici bir durum olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ökten, “Emekli olan 657 kadrosundaki personelin yerine yeni personel gelmiyor. 3 kişi emekli olduğunda yerine 1 kişi geliyor. Personel sayısını tamamlamak için sözleşmeli personel alıyoruz ki onun maaşını da biz ödemek zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştu.

“SGK ödemeleri yetmiyor”
Prof. Dr. Ökten hastane ile ilgili olarak ayrıca şunları söyledi: “Hastalara verilen hizmette sıkıntılar yaşanabiliyor; SGK özel odaya 15 TL, refakatçiye de 7,5 TL ödüyor. Bir hastanın yemeği için dahi ücret karşılanamıyor. Hastane hizmeti içerisinde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bazı tedavi giderleri daha az ödeniyor. Görüntüleme yönteminde MR 110 TL ödenirken şimdi 70 TL ödeniyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder