27 Şubat 2012 Pazartesi

“ENDOKRİN BOZUCULAR GELECEK NESİLLERİ TEHDİT EDİYOR”

Doğal yollarla üretilmediği için endokrin bozucular içeren birçok sebze-meyve, hormonla büyütülen hayvanların etleri ve yumurtaları, erken ergenliğe neden olabildiğini belirten Gazi Üniversitesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı ve Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Peyami Cinaz, “Genetik ve çevresel faktörler dışında özellikle erkek çocuklarda çok daha önemli patolojiler erken ergenlik nedeni olabilir” dedi.



Erken ergenliğin “endokrin bozucular” olarak isimlendirilen ve hormonal dengeleri bozarak insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Bu durumun dışarıdan alınan maddelerle ilişkili olabileceğini gösteren yayınların giderek arttığını belirten Gazi Üniversitesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı ve Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Peyami Cinaz, “Örneğin doğal yollarla üretilmediği için endokrin bozucular içeren domates, çilek, fındık, salatalık, elma, portakal ve benzeri birçok sebze-meyve, hormonla büyütülen hayvanların etleri ve yumurtaları, endüstride kullanılan kimyasallarla temas etmek erken ergenliğe neden olabilecek bazı nedenler arasında sıralanabilir. . Endokrin çevre bozucular çocuklarımızı ve gelecek nesilleri etkilemektedir. Bu konuda ciddi önlemler almak durumundayız” dedi.

“Kemiklerdeki Büyüme Plaklarının Olgunlaşması Hızlanır”
Erken ergenliğin çocukta yaşıtlarından farklı bir vücut yapısı oluşturduğunu ve bunun da psikolojik olarak sorun yarattığını dile getiren Cinaz şu bilgileri verdi: “Erken ergenlik ile birlikte çocuğun boyu yaşıtlarından daha ileri olur büyümesi artar. Ancak ergenlik hormonlarının kemiklerdeki büyüme plaklarının olgunlaşmasını hızlandırması sonucu büyüme hatları erken kapanacağından bu çocukların erişkin boyları genetik potansiyellerinden kısa kalır. Bu iki olumsuz sonuç erken ergenliğin zamanında tanınmasını ve tedavi edilmesini gerektirir. Bazen de genetik ve çevresel faktörler dışında özellikle erkek çocuklarda çok daha önemli patolojiler erken ergenlik nedeni olabilirler.

“Önceki Yıllara göre Ergenlik Yaşında Belirgin Farklılık Yok”
Yapılan araştırmalarda, 19. ve erken 20. yüzyıldan itibaren ergenlik yaşının daha düşük yaşlara indiği, ancak son otuz yıldır önemli bir değişiklik olmadığı bildiriliyor. Ülkemizde yapılan çalışmalarda da önceki yıllara göre ergenlik yaşında belirgin farklılık olmadığı gösterilmiştir. Ailelerin doktorlara başvuru nedenlerinden biri de ergenliği erteleyerek çocuğun boy kazanımını artırmak istemeleridir. Zamanında başlayan ergenliği durdurmanın boy uzamasına katkısının olmadığı bilimsel çalışmalarla gösterildi. Gerçekten erken başlangıçlı ergenlik ya da hızlı ilerleyen ergenlik varsa tedavi edilmekte ve tedaviye olumlu cevap alınıyor. Sonuç olarak ergenliğin erkene kaydığı konusunda farklı görüşler mevcuttur. Erkene kayma söz konusu olsa da erişkin boy olumsuz etkilenmemiştir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder