Uzmanlar hemen hemen her bebeğin ihtiyaç duyduğu yalancı emzik ya da parmak emme alışkanlığının, zamanında bırakılmadığında dişlerin dizilimini bozacak şekilde etkilediği konusunda uyarıyor. Gece horlama, yastıkta tükürüğe bağlı ıslaklık ve ağız solunumunun neticesinde üst çenede darlık, çapraşıklık meydana geliyor. Özellikle pediatristlerin bu konuda aileleri uyarması gerektiğini belirten Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, “Çocuklarımızı 3 yaşından sonra diş doktoru ile tanıştırmak çocuğunuzun ilerde doktor ile olan iletişiminin iyi olmasına ve korkmadan diş koltuğuna oturmasına yardımcı olacaktır. Erken dönemde yapılan bu kontrollerde, koruyucu flor uygulamaları yapılarak çürük oluşma ihtimali azalacak ve varsa ortodonti problemler erken tespit edilebilecektir” dedi.
Yalancı Emzik Diş Dizilimde Bozukluklara Neden Oluyor
Çocuğun yalancı emzik, solunum şekli, diş gıcırdatma ve tırnak yeme gibi zamanında terk edilmemiş alışkanlıklar ya da fonksiyon bozukluklarının çocuklarda çene gelişimini olumsuz etkilediğini kaydeden Yalçın, “Kalıtımsal olarak çene bozukluğu olmayan durumlarda da problem oluşmasına zemin hazırlıyor. Hemen hemen her bebeğin ihtiyaç duyduğu yalancı emzik ya da parmak emme, zamanında bırakılmazsa dişlerin dizilimini bozacak şekilde etki ediyor. Yalancı emziğin 4 yaşından önce bırakılması ile kalıcı bir sorun oluşması engelleniyor. Parmak emme alışkanlığı, yalancı emzik kullanmayan bebeklerde ya da yalancı emzikten vazgeçirilen çocuklarda kendiliğinden ortaya çıkabiliyor. Doğası gereği parmak emme alışkanlığı daha zor terk ediliyor. Eğer 4 yaşından sonra telkinlere rağmen bu alışkanlıklar ailenin gayretiyle bıraktırılamıyorsa mutlaka diş doktoru hatta bir ortodontiste yönlendirilmeli. Ağıza uygun olarak hazırlanan ve emmeyi engelleyen çeşitli aygıtlar ve değişik telkin ve uygulamalar ile çocuğun bu alışkanlığı bırakması sağlanabilir.
Burun Yollarında Tıkanıklığı Olan Çocuklarda Yüz Tipine Dikkat
En önemli ve çok sık görülen problem çocuğun burun yollarındaki tıkanıklık dolayısıyla burun solunumunu tam anlamıyla yapamadığı için ağız solunumu yapmasıdır. Böyle çocuklarda özellikle istirahat halinde yani televizyon seyrederken ya da ders çalışırken ve gece uyurken ağzı açıktır. Gece horlama vardır. Yastıkta tükürüğe bağlı ıslaklık olur. Ağız solunumunun neticesinde üst çenede darlık, çapraşıklık meydana gelir. Bu çocuklarda yüz tipi de değişir. Daha uzun bir yüz tipi gelişir. Gözaltları düzleşir. Pediatristlerin bu tip şikayetlerle gelen hastaları ortodontist ve kulak burun boğaz uzmanına yönlendirmeli” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder