29 Nisan 2011 Cuma

HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞUNUN TEŞHİSİNDE DİKKATLİ OLUN!


Hiperaktivite bozukluğu dünya genelinde yaklaşık 10 erkek çocuğun birinde, genel toplumda da ergen ve çocuklarda yüzde 5-10 arasında görülüyor. İlaç tedavisiyle yüzde 70-90 oranında başarı sağlandığını söyleyen Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemen Işık Taner, hastalığın teşhisinin önemli olduğunu aksi taktirde tedavi almadığı için erişkinlikte de sıkıntı yaşayan vakalara rastladıklarını belirtti.

Uzmanlar çocuklarda beyinde dikkatten sorumlu merkezlerin yeterince çalışmadığı ve kontrol mekanizmasının yeterli olmadığı durumlarda dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğunun meydana geldiği dile getiriliyor. İlaç tedavisi edildiğinde ise beynin sağlıklı çalışmasının sağlanırken, tedavi edilmeyen vakalarda ilerleyen dönemde sigara, alkol ve diğer maddelere bağımlı olma riskinin, diğer çocuklara oranla yüksek olduğu konusunda uyarıyorlar.
Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemen Işık Taner, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun sık görülen yıkıcı bir davranış bozukluğu olduğunu ve daha çok erkek çocuklarında karşılaştıklarını belirtti. Doç. Dr. Taner, “Hastalık, dünya genelinde yaklaşık 10 erkek çocuğun birinde, genel toplumda da ergen ve çocuklarda yüzde 5-10 arasında görülüyor. Hastalığın, 7 yaşından önce başladığı ve bu kişilerin yarısında bozukluğun erişkinlik döneminde de devam ediyor. Her 100 erişkinden 4'ünde dikkat eksikliği ve hiperaktivite ile karşılaşılıyor” dedi.

“Hiperaktivite’de Kullanılan İlaçlar Dikkat Artırmanın ve Uyandırmanın Yanı Sıra Beyin İşlevlerini de Artırıyor”
Yapılan çalışmalarda, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda tedavi edilmediğinde alkol, sigara ya da diğer madde kullanımına eğilimin diğerlerine oranla yüksek olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Taner, şunları kaydetti: “Tedavi almamış hiperaktivite bozukluğu olan çocukların, madde bağımlığına eğilimleri çok yüksek. Tedavi edilmeyen hiperaktivite bozukluğu hastalığının komplikasyonları, ders başarısızlığı, iş başarısızlığı, sosyal ilişkilerde problemler, öfke kontrolünde sorun, yalan söyleme, evden kaçma, hırsızlık yapma şeklinde kendini gösterebiliyor. Özellikle erişkinlik döneminde kaza ve travmalara karşı yatkınlık, özel ilişkilerinde mutsuzluk, sık iş değiştirme, sık kavgalara karışma, olumsuz arkadaş gruplarının ya da çetelerin içinde yer alma ve ciddi oranda madde bağımlılığı görülüyor. Hiperaktivite olan ve tedavi edilmemiş çocukların erişkin olduklarında yüzde 50-60'ında sigara alkol ve diğer maddelerle ilgili sorunlara rastlanıyor. Yurt dışında yapılan çalışmalara göre, en sık sigara ve alkol alışkanlığı dikkat çekiyor. Bu kişilerde, sigaranın dikkat arttırıcı bir etkisi olduğu belirtiliyor. Bizim yürüttüğümüz bir çalışmada da alkolikler arasında hiperaktivite bozukluğu olan çok sayıda kişi saptandı.”
Bu nedenle, hiperaktivite bozukluğu tanısı konulan kişilere verilen ilaçların “uyuşturmak” amaçlı olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Taner, “Tam tersi dikkati artıran ilaçlar. Bu ilaçlar, dikkat artırmanın ve uyandırmanın yanı sıra beyin işlevlerini de artırıyor” diye konuştu.

“Hiperaktivite Bozukluğu Madde Bağımlılığını Arttırıyor”
Hiperaktivite bozukluğu tanısı konulan çocukların, kendilerini kontrol etmekte zorlandıklarını da belirten Doç. Dr.Taner, “Aşırı hareketlilik, aklına geleni yapmaya çalışma, yerinde duramama, söz kesme, sorular tamamlanmadan cevap verme, öfkeye hakim olamama, merak duygusu öne çıkan belirtiler. Bu nedenle, bu çocuklarda özellikle “merak duygusunun” tehlikelidir. Merak duygusu, madde kullanımında 'deneyeyim bir kere ne olacak?' sorusundan yola çıkarak madde ile tanışmasını sağlıyor. Kendi kontrol mekanizması da kuvvetli olmadığı için bağımlı hale geliyor” uyarısında bulundu.

“Hiperaktivite Tanısı, Çocuk Psikiyatrisinde Yeni Bir Bilim Dalı”
Tedavi yöntemleri arasında “hipnoz”, “biofeedback”, “NLP” gibi metotların önerildiğini söyleyen Doç. Dr. Taner, bu tip metotların “gerçek bir tedavi olmadığını”, dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısının, çocuk psikiyatrisinde yeni bir bilim dalı olduğunu ifade etti. Hastaneye ulaşılabilirliğin artması, ailelerin eğitim seviyelerinin yükselmesi ve bu konuda farkındalık kazanılmasına paralel olarak tanı sayısının çoğaldığını vurgulayan Doç. Dr. Taner, “Eskiden 'bu çocuk çok zeki, ondan ders çalışmıyor' ya da 'bu çocuk çok zeki, bu nedenle aklını derse veremiyor' gibi çıkarımlar yapılırdı. Oysa bu çocukların çoğunda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu mevcut” diye konuştu.

“İlaçların Kırmızı Reçete ile Verilmesi En Doğrusu”
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocukların beyinlerinde dikkati toplamaktan ve davranış kontrolünden sorumlu merkezlerin yeterince çalışmadığını, bunun da psikolojik değil biyolojik bir sorun olduğunu ifade eden Doç. Dr. Taner, “Bu çocukların beyinleri normalden daha fazla değil, daha az çalışıyor. Yani bu çocukların diğer arkadaşlardan daha zeki oldukları gibi bir varsayım doğru değil. İlaç tedavisi de biyolojik olan bu sorunu gidermek için kullandığımız bir yöntem” dedi.

“Hiperaktivite Bozukluğunda İlaç Tedavisi Yüzde 70-90 Oranında Başarılı”
Tedavide kullanılan ilaçlarının bir kısmının kırmızı reçeteli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Taner, “İlaçların kırmızı reçete ile satılmasının nedeni kontrollü ilaç kullanımı sağlayabilmek. Tedavide kullanılan ilaçların “bağımlılık yaptığı” eleştirileri doğru değil ve bu ilaçların birçok çocukta bağımlılık gelişme ihtimalini ortadan kalkıyor” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Taner, hiperaktivite bozukluğunda ilaç tedavi ile yüzde 70-90 oranında başarı elde etiklerini belirtti.


Tedavi alan çocukların genellikle üçte birinin ergenlik döneminde tamamen düzeldiğini söyleyen Doç. Dr. Taner, diğer üçte birinin ergenlik döneminde daha hafif belirtiler gösterdiğini, diğer üçte birlik kısmın fark edilmediği ve tedavi almadığı için erişkinlikte de sıkıntı yaşadığını kaydetti.

27 Nisan 2011 Çarşamba

HCG Damla İle Zayıflama

HCG Damla
HCG damla zayıflama kullanılan çok pahalı bir iğne olduğu için ülkemizde ilk zamanlar bazı birkaç doktor tarafında sadece sayılı ünlülere uygulanmaktaydı. Yapılan iğneler sonucu ünlülerin kilo verdiği gözlemlendi. HCG damlaları ülkemize yabancı ülkeler tarafından getirilmekteydi. Dr. Simeons’un bulduğu HCG damlası tamamen %100 bitkisel bir karışımdır.
HCG zayıflama ilacı ilk çıktığı zamanlarda günde 3 sefer olmak üzere iğneler şeklinde yapılmaktaydı. Bu da zor bir durum olmaktaydı. Bu nedenden ötürü artık HCG bitkisel olarak zayıflamak isteyen insanlara sunulmakta. HCG damlasının en güzide özelliği olarak hap veya kapsül olmamasıdır. Bir damla şeklinde dilin altına doğru damlatılarak kullanılmakta. Bu sayede HCG damlası tükürük bezlerine herhangi bir zarar vermeksizin etkisini göstermekte.

HCG damlasının bir başka özelliği ise diğer zayıflama ürünleri gibi vücudunuzun dengesini bozmak yerine, aksine vücudu dengeli bir şekilde orantılı olarak zayıflamasını sağlamaya yardımcı olmakta.

HCG damlasından bu kadar bahsettik. Peki, HCG damlasının içerisinde neler var? HCG damlasından içerisinde vitamin olarak B6 ile B12 vitaminleri mevcut. Bunun yanı sıra Ornithine ile L-Carnithine bulunmakta. Son olarak da minerali arıtılmış olmak kaydıyla su bulunmakta.

26 Nisan 2011 Salı

Prof. Dr. Yaralı: “FOLİKÜL SAYILARI ‘NE KADAR FAZLA O KADAR İYİ’ UYGULAMASI SINIFTA KALDI”



Tüp bebek tedavisi sırasında hasta konforunu gözetmek gerektiğine dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaralı, Tüp bebek tedavisinde gün geçtikçe kaydedilen iyileşmeler ile hasta konforu yükseltilirken, olası risklerin minimize edilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Tüp bebek alanında Avrupa ve Amerika kaynaklı istatistiklere bakıldığında, son 10 yılda dramatik bir iyileşme olmadığını belirten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaralı, “Elbette bir yandan gebelik oranlarını en yükseğe çekmek ile ilgili gayretlerimiz sürerken bir yandan da hasta konforunu en yüksek düzeyde tutmayı hedefliyoruz. Maddi ve manevi zor bir süreç olan tüp bebek tedavisine hastanın uyumunu sağlamak ve hissedebileceği psikolojik baskıları en aza indirerek hastanın tedaviye uyumunu artırmak bu süreçte önem arz etmektedir’ dedi.



Çoğul Gebelikler ve Aşırı Uyarım Sendromunun Riskleri Var
6 Mart 2010 tarihli tüp bebek mevzuatı uyarınca, transfer edilen embriyo sayısının kısıtlanmasının belli hasta gruplarında, çoğul gebelik oranlarının azaltılması açısından yararlı olduğunu belirten Prof. Dr. Yaralı şunları kaydetti: “Elbette genç yaş gibi belli hasta gruplarında sınırlama olması faydalı bir gelişme oldu. Ancak, mevzuatın ileri bayan yaşı olan olgular ve diğer bazı hasta grupları açısından iyileştirilmeye ihtiyacı vardır. Tüp bebek uygulamalarında hiç arzu etmediğimiz bir diğer komplikasyon da aşırı uyarım sendromudur (OHSS). Tüp bebek hastalarında 10-12 günlük ilaç tedavisi aşamasında kontrollü bir şekilde yumurtalıkları uyarmak istiyoruz. Aşırı uyarım gelişmesi durumunda ki bu durumda kanda estradiol hormon düzeyleri çok yükselmekte, çok sayıda follikül ve dolayısı ile yumurta gelişimi olmaktadır. Damar duvarlarının geçirgenliğinin artması nedeniyle damar içinden dışarıya sıvı sızması oluşmakta ve bu sıvı sızması vücuttaki boşluklarda (karın içi, akciğer vb) toplanabilmektedir. Ağır aşırı uyarım sendromu gelişmesi ölümcül dahi olabilmektedir. Bu nedenle orta ve ağır aşırı uyarım sendromundan kaçınmak en önemli hedeflerden biridir ve tedavi sırasında kontrollü bir uyarım ile 6-10 civarında yumurta elde etmeyi hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu.



“Tedavi Seçeneklerinde Hasta Konforunu Gözetmek Gerekir”
Tedavi sırasında hasta konforunu da düşünmek gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yaralı şunları kaydetti: “Bu kapsamda uygulanacak uyarım protokolünde kullanılacak enjeksiyon sayısının en aza indirgenmesi, hastanın ilaç enjeksiyonlarını cilt altı kendisinin uygulamasının sağlanması ve tedavi sırasında merkeze gelişinin mümkün olduğunca minimize edilmesi hasta konforunu arttıracaktır.”
“Tüp bebek uygulamalarında doğal gelişimden farklı ve kontrollü olarak yumurtalıkları uyarmayı hedefliyoruz” diyen Prof. Dr. Yaralı sözlerini şöyle sürdürdü: “Dışarıdan tedaviyle yumurtalıkları uyarmak istiyoruz. Tüp bebeğin basamaklarında kayıplar olabildiği için örneğin; her 100 folikülün 85’inden yumurta elde edebiliyoruz. Yumurtaların yüzde 75’i olgun oluyor. Olgun yumurtaların yüzde 75-80’i dölleniyor. Bu nedenle kontrollü bir şekilde, hasta emniyetini de gözeterek yaklaşık olarak 6-10 adet yumurta elde etmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda önceden inanılanın aksine ne kadar fazla yumurta o kadar iyi dogmatik görüşü günümüzde terk edildi. Eskiden yapılanın aksine günümüzde daha düşük doz ilaç tedavisi ile yumurtalıklara hafif uyarım yaparak gebelik oranlarından feragat etmeden, hem komplikasyonlardan uzak durmakta hem de daha sağlıklı embriyolar elde edilebilmekteyiz. Örneğin, Hollanda da yapılan bir çalışmada, embriyolara genetik tanı amacıyla bir hücre alınarak biopsi yapılmış ve yüksek doz ilaç kullanılan ve daha çok sayıda yumurta elde edilen tedavi şekillerine göre daha hafif uyarım yapılan sikluslarda embriyoların normal yapıda olma oranı daha yüksek bulunmuştur. Bu çalışma da gösteriyor ki daha az uyarı ile doğala daha yakın sonuçlar elde edebilmekteyiz.”



“1980 Yılında Bu Oran 6.7 İken 20 Yıl Sonra Aynı Klinikte3.6”
20 yıl ara ile yapılan iki çalışmanın sonuçlarının karşılaştırılması ile ilgili Prof. Dr. Yaralı şu bilgileri verdi: “1970-80’li yıllarda yumurta daha mı iyi kullanılıyordu? Bu durumu şu şekilde değerlendirebiliriz. Başarıyı değerlendirirken toplanan her 100 yumurta başına canlı doğum oranlarının karşılaştırılması daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu oran ne kadar yüksek olursa yumurtaların o kadar verimli olduğu kabul edilmektedir. Tüp bebek uygulamasının dünyada ilk olarak yapıldığı Bourn Hall kliniğinde bu oran 1980 yılında yüzde6.7 iken 2000 yılında yüzde 3.6 olarak hesaplanmıştır. Bu çalışma 2005 yılında da çok saygın dergilerden biri olan Human Reproduction’da yayınlanmıştır. Sonuç olarak görülmektedir ki fazla sayıda yumurta elde etmekten ziyade daha yumuşak uyarım ile doğala yakın tedavi yaparak daha az ancak daha kaliteli yumurta elde edilmesi, gebelik oranları üzerine de olumlu katkıda bulunabilecektir.”



“Antagonist protokolünü artık daha sık uygulamaktayız.”
Hasta dostu tedavilerin kliniklerde uygulanmasının gerekliliğine dikkat çeken Prof. Dr. Yaralı, “Tüp bebek uygulamalarında kısa ve uzun protokoller vardır. Hasta dostu kısa-antagonist protokol ile hem hasta konforu gözetilmekte hem de ağır aşırı uyarım sendromu riski en aza indirilebilmektedir. 2006 yılında Hollanda da yapılan bir çalışmada da görüldüğü gibi kısa protokol ile gebelik oranlarından da feragat edilmemektedir. 2007 yılında yine Hollanda da yapılan bir çalışmada ise adetin 2-3. gününde başlanan antagonist protokolü ile adetin 5. günü tedaviye başlanan dolayısı ile daha az enjeksiyon ve daha az ilaç kullanımı olan mild stimülasyon karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada antagonist protokol uygulanan hastalara devlet yardımı olarak 1 yıl için 3 hak, mild stimülasyon uygulanan hastalar için 4 hak verilmiştir. Sonuçlar karşılaştırıldığında eve canlı bebekle gitme oranlarının benzer olduğu görülmüştür. Dolayısı ile devlet desteği olsa bile hastanın tedaviye uyumunu arttırmak ve tedaviye küsmesini önlemek için hasta dostu tedaviler öncelikle tercih edilmelidir” diye konuştu.


“SHAPE toplantısı Türkiye’de ilk ve tek olarak yapıldı.“
“SHAPE” isimli toplantı yakın zamanda Türkiye’de ilk olarak yapıldığını kaydede Prof. Dr. Yaralı, “2010 yılında toplam 6 merkeze ek olarak 4 merkez daha bu toplantı kapsamına alındı. Bu toplantı alanında deneyimli ve başarılı olan belli sayıda merkezde yapılan bir toplantıdır. Biz de merkezimizde bu toplantıyı düzenleyerek, yurtdışından gelen meslektaşlarımız ile antagonist protokoller ile ilgili kendi deneyimlerimizi paylaşma ve kendi vakalarımızı tartışma imkanı bulduk. Yumurtalık rezervine göre hastalar düşük, orta ve yüksek rezervli hastalar olarak gruplanmaktadır. Normal ve aşırı over rezervi olan hastalar da kısa/antagonist protokol ile daha az enjeksiyon, merkeze takip için daha az gelme gerekliliği, daha az aşırı uyarım semdromu gelişme riski olmakta ve uzun protokole göre benzer gebelik oranları elde edilmektedir. Düşük over rezervi olan hastalarda ise en iyi protokolün hangisi olduğuna dair literatürde kesin bir fikir birliği bulunmamaktadır” diye konuştu.


“Klinefelter Sendromunda Literatürde Dünyadaki 3. En Büyük Seri Bize Ait”
Klinefelter Sendromu, yani erkekte 47 XXY koromozom yapısının bulunduğu hastalar ile ilgili geniş bir seriye sahip olduklarını kaydeden Prof. Dr. Yaralı, “Bu tip hastalarda menide sperm olmuyor. Bu hastaların yaklaşık olarak yüzde 50-55’inde testisinden sperm elde ederek tüp bebek yapabiliyoruz. Bu hastalıkta dünyada 3. büyük seri bize ait ve deneyimimizi yurtdışı saygın bir dergide de yayınladık. Bu nedenle yurt dışından hekimler gelerek çalışmalarımızı incelemeyi istiyorlar” dedi.

25 Nisan 2011 Pazartesi

FLEKSBİL İLE BÖBREK TAŞINA KESİSİZ MÜDAHALE


İdrar yolundan girilerek böbrek taşının sıkıştığı yerde lazerle kırılmasını sağlayan yöntemin, çocuklarda ilk uygulayıcısı olduklarını belirten Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Klinik Şefi Doç. Dr. Ali Ünsal, en son 10 aylık bir bebeğe operasyon gerçekleştirildiğini söyledi.

Böbrek taşı ameliyatlarında son teknoloji kesisiz cerrahi yöntemi ile sorun ortadan kaldırılabiliyor. Özellikle çocukluk döneminde böbrek taşı rahatsızlığı olan hastalarda, yaşam boyunca birden fazla ameliyat söz konusu olabildiğinden, böbreklerde harabiyet oluşmaması ve böbrek gelişiminin olumsuz etkilenmemesi ve böbrekte kanama riskinin söz konusu olmaması gibi önemli avantajlar taşıyan yöntem, Türkiye'de uygulanmaya başladı.

İdrar yolundan girilerek böbreğe ulaşılan ve taşın sıkıştığı yerde lazerle kırılmasına olanak sağlayan yöntemin uygulanabilmesi için, taşın ameliyatsız taş kırma yöntemlerinin uygulanamayacağı kadar sert ve 2 santimetrenin üstünde olması şartı aranıyor. Bunun yanı sıra teknik, taşın bir santimetrenin üstünde, ancak böbreğin alt kısmında ve taş kırmaya uygun olmaması halinde de yapılabiliyor. Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Klinik Şefi Doç. Dr. Ali Ünsal, böbrek taşı hastalığının Türkiye'de çocuk ve yetişkinler arasında yaygın olarak görüldüğünü kaydetti. Yetişkinlerde hastalığın görülme sıklığının yüzde 15 oranındayken, çocuklarda daha nadir görüldüğünü, ancak ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirten Doç. Dr. Ünsal, çocuklardaki taş hastalığının altta yatan başka bir hastalıktan kaynaklandığını ifade etti. Yetişkinlerde genellikle böyle bir durum yokken, çocuklarda ilk sırada genetik geçişli ''sistinüri'' adı verilen hastalığın geldiğini belirten Doç. Dr. Ünsal, idrardaki bir maddenin fazla olmasının taş oluşumuna yol açtığını ve bu çocuklarda, taş hastalığının üç yaşından önce ortaya çıktığını dile getirdi. Doç. Dr. Ünsal, böbrek kanalında doğuştan bir takım darlıkların ve enfeksiyonların da taş oluşumuna neden olduğunu hatırlattı.

“Çocukların Yüzde 10-12’sinde Taş Oluşumunun Nedeni Bilinmiyor”
Çocuklarda görülen taş hastalıklarının sadece yüzde 10-12'sinde altta yatan bir sebep bulunamadığını vurgulayan Doç. Dr. Ünsal, bu nedenle çocukluk dönemi taş hastalığında, taşla ilgili sorunun ortadan kaldırılmasının ardından altta yatan hastalığın da mutlaka belirlenmesi ve tedavi edilmesi gerektiğini aksi takdirde ilerleyen dönemde bu çocuklarda taş oluşma riskinin çok yüksek olduğunu ve hastalığın tekrarlayabildiğini söyledi.

“Taş Hiç Ağrı Yapmazken, Böbrekte Çürüme Görülebilir”
Böbrekteki taşların alınmaması durumunda, bunun enfeksiyona yol açabildiğini belirten Doç. Dr. Ünsal, çocukların ağrı şikayetini dile getiremeyecek kadar küçük olması halinde sorunun huzursuzluk ile kendini gösterdiğini söyledi. Doç. Dr. Ünsal, “Çocuklarda bulantı, kusma, yüksek ateş olabilir. Zamanla, böbreklerde harabiyete neden olabilir. Bu durum böbrek kaybına kadar gidebilir. Bazen, taş hiç ağrı yapmazken, böbrekte çürüme görülebilir. Üç yaşın altındaki çocuklarda böbrek taşının başta huzursuzluk, beslenme bozukluğu, yüksek ateş, anne sütünü emmeme şeklinde belirti verebilir. Bu yaşın üstündeki çocuklarda karın ağrısı, yüksek ateş, sık
idrara gitme, gelişme geriliği şikayetleri ile karşılaşılabilinir. Sorun basit bir idrar tahlili, ultrason ya da röntgen ile tanısı konulabilir” dedi.

Taşın Böbreğin Havuzcuğunda ve 2 Santimetreden Küçük ise: ESWL
Böbrek taşının yok edilmesinde kullanılan yöntemler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ünsal, “Hasta profili uygun olması halinde ilk olarak ''ESWL'' yani şok dalgalarıyla taşın kırılması esasına dayanan tekniği tercih ettiklerini anlattı. Bu uygulama için taşın böbreğin havuzcuğunda ve 2 santimetreden küçük olması, yumuşak yapı taşıması özelliklerinin arandığını ifade eden Doç. Dr. Ünsal, bunun için taşın böbreğin alt kısmında bulunmaması gerektiğine de dikkat çekti.

Perkütan Nefrolitotomi Tercih Ediliyor
Çocuklarda hastalığın nüks ihtimali fazla olduğundan yaşamları boyunca birkaç kez ameliyat olmak zorunda kalabileceklerini belirten Doç. Dr. Ünsal, bu nedenle böbreğe en az zarar verebilecek kapalı ameliyatları tercih ettiklerini anlattı. ''Perkütan nefrolitotomi'' diye adlandırılan kapalı böbrek taşı ameliyatının bu tekniklerden biri olduğunu dile getiren Doç. Dr. Ünsal şunları kaydetti: “Söz konusu yöntemde anestezi uygulanarak ameliyata alınan çocuğun sırtından bir iğne ile böbreğinin içine giriliyor ve bir kalem kadar genişletiliyor. Buradan özel aletlerle böbreğin içine girerek, taşlar kırılıyor ve tüpün içerisinden dışarı çıkarılıyor. Yani, açılan tek bir delikten böbrekteki tüm taşlar temizlenebiliyor. Teknik, 9 aylık çocuklara bile uygulanabiliyor.

“Fleksbil ile Kesi Olmadan Yapılan Son Yöntem”
Çocuklarda böbrek taşı ameliyatlarında en son teknik, ''Fleksbil'' olarak adlandırılan ve 2007 yılında dünya literatürüne girerek birçok yabancı ülkede uygulanan bir yöntem olarak gösteriliyor. Bu yöntemde, çocuğun veya yetişkinin böbreğine, vücudunun hiçbir yeri kesilmeden ya da delinmeden idrar yolundan bükülebilir yapıdaki özel aletlerle giriliyor ve böbrek içerisindeki taşa ulaşılıyor. Taş, sıkıştığı yerde lazerle kırılıyor.

“Bükülebilir Renoskopi Aletiyle Böbreğe Kadar Girebiliyor”
Eskiden idrar kanalından yapılan ameliyatlarda böbreğe ulaşılamazken, bükülebilir renoskopi aletiyle böbreğe kadar girebiliyor. Hasta için birçok avantaj sağlayan yöntem, yurt dışından sonra artık Türkiye'de de başarıyla uygulanıyor. Sağlık Bakanlığı Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaklaşık bir yıldır Üroloji Klinik Şefi Doç. Dr. Ünsal başkanlığındaki ekip tarafından başarı ile gerçekleştiriliyor. Türkiye'de yöntemin ''çocuklarda ilk uygulayıcısı'' olan hastanede, en son 10 aylık bir bebeğe operasyon gerçekleştirildi.

“Bu Yöntemde Böbrek Dahil Hiçbir Yerde Delik Açılmıyor”
Yöntem, diğer tekniklere göre önemli avantajlar taşıyor. Bu yöntemde vücutta kesi olmuyor, böbrek dahil hiçbir yerde delik açılmıyor. Bu koşullarda yara iyileşmesi, enfeksiyon riski gibi bir durum ortadan kalkıyor. Hasta ameliyatının ardından bir günlük bir yatış sonrası taburcu ediliyor. Böbreğin delinerek yapıldığı ameliyatlarda böbrek içinde ciddi kanama riski bulunurken, bu teknikte böyle bir risk söz konusu olmuyor. Çünkü, kanama böbreğin alınmasına dahi yol açabiliyor.
Özellikle çocuklarda böbrek dokusu geliştiğinden, dışarıdan şok dalgalarıyla taş kırma ya da delik açılarak yapılan ameliyatlar, böbrek gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Bu teknikte, çocukların böbrek gelişimleri hiçbir şekilde etkilenmiyor. Yöntem, okul öncesi 7 yaşın altındaki çocuklarda çok az uygulanıyor. Bu yaş grubundaki ameliyatların, mutlaka bu konuda uzman hekimler tarafından yapılması gerekiyor. Bu yöntemden, böbrekteki taşın ameliyatsız taş kırma yöntemlerinin uygulanamayacağı kadar sert ve 2 santimetrenin üstünde olması şartı aranıyor. Bunun yanı sıra teknik, taşın bir santimetrenin üstünde, ancak böbreğin alt kısmında ve taş kırmaya uygun olmaması halinde yapılabiliyor. Taş bir veya daha fazla sayıda olabiliyor.

23 Nisan 2011 Cumartesi

TÜRKİYE'NİN İLK “ERİŞKİN AŞI MERKEZİ” GAZİ TIP’TA

Türkiye'nin ilk ''Erişkin Aşı Merkezi'' Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hizmet veriyor. Batı ülkelerinde, vize, okul ve iş başvurularında tüm aşı kayıtlarını veya bağışıklık durumlarını gösteren aşı kartı istendiğini vurgulayan Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, “Aşı Kartı “ile takip sistemi yapılmasını planladıklarını kaydetti.

Hastane personeli gibi mesleki riskleri olan ve kan ve vücut sıvılarına maruz kalanlar, enfeksiyon hastalıkları açısından taranacak ve gerektiğinde temas öncesi ya da sonrası bağışıklama çalışmaları yapılacak. Yaşlılar, gebeler, organ nakil alıcıları, kanser, diyabet, diyaliz, kronik karaciğer hastaları gibi hastalara uygun aşı programları oluşturulacak ve izlenecek. Yüksek riskli temas (kan, cinsel, vücut sıvıları ile temas gibi...) sonrası bağışıklama programlanması yapılacak. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, birçok hastalıktan korunmada aşının çok önemli olduğunu, çocukluktan itibaren aşı takvimine uygun olarak aşılama yapıldığında sağlığın kontrol altına alınabileceğini söyledi.

“Aşı Kartı ile Takip Sistemi Yapılmalı”
Aşının kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şenol, herkesin bir aşı kartının bulunmasının da önemli olduğunu belirtti. Prof. Dr. Şenol, çocukluk döneminde aşıların tamamlanmasının erişkinlikte ortaya çıkabilecek hastalıklardan korunmada önemli olduğunu ancak aşılamanın doğumdan ölüme bir süreç olup erişkinlikte de düzgün aşılamanın sürdürülmesinin önemli olduğunu hatırlattı.

“Erişkin Aşı Merkezi”
''Erişkinlik döneminde de aşı yaptırılması, kimi hastalıklardan korunmada önem taşımaktadır'' diyen Prof. Dr. Şenol, Bunun için Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda “Erişkin Aşı Merkezi”nin hizmete girdiğini belirtti. Prof. Dr. Şenol, “Hem ülkemiz hem dünya genelinde erişkin aşılamalarının istenilen düzeyde yapılamaması günümüzde en çok erişkinlerin aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle istenmeyen sonuçlarla karşılaşmalarına neden olmaktadır. Merkezimizde 18 yaş üstündekilere hizmet veriyoruz. 18 yaş altındakiler ise çocuk hekimlerince izleniyor” dedi.

Türkiye’nin İlk Merkezi
Erişkinlerde de aşının “hayat kurtardığı” yönünde farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şenol şunları kaydetti: “Erişkinlikte önlenebilir hastalıklar nedeniyle ortaya çıkan, hatta ölümcül olabilen sonuçlarla karşılaşılmaması için standardize formlar, hatırlatıcı broşürler, başvuran hasta özelinde aşı programlanması yaklaşımları geliştirilmelidir. Daha da önemlisi hastalar bekletilmemeli, güvenilir hizmet sunan 'Aşı Merkezleri' oluşturulmalıdır. Bu nedenle, 'Erişkin Aşı Merkezi', Anabilim Dalımız ayaktan hasta izlemi hizmetlerine eklenmiştir. Merkezimiz, Türkiye'deki önemli bir ihtiyacı karşılamak üzere planlanmış ve oluşturulmuş ilk merkezdir. Merkezimiz, dünyada konu ile ilgili söz sahibi komitelerin önerileri ve bilimsel verileri dikkate alınarak, standardize edildi. Kılavuzlar ve formlar eşliğinde işlevini yerine getiriyor. Merkezimizden hizmet alabilmek için, ilk olarak özel bir aşının uygulanması için ya da gebelik, mesleki durum gibi özel riskli bir durum nedeniyle başvuran kişinin aşı hemşiresi tarafından kaydının oluşturuluyor. Tanımlanmış bir bilgisayar programında tutulan kaydın ardından, erişkinin yaş ve özel durumu ile ilgili aşı ile önlenebilir hastalıklar bakımından taramasının yapılıyor. Başvuran kişinin aşılarına ilişkin kayıtlarının olması halinde gözden geçirilerek, bazen kan testleri isteniyor. Başvuran kişinin duyarlı olduğu durumlar için öneriler sunularak aşı uygulaması veya uygulamaları yapılıyor.”

Merkezde Neler Yapılıyor?
Merkezin amacının, başvuranlara bekletilmeden güvenilir hizmet sunmak olduğunu belirten Prof. Dr. Şenol, hizmetlerin sorumlu öğretim üyeleri gözetiminde sürekli merkezde bulunan bir aşı hemşiresi tarafından verileceğini söyledi. Prof. Dr. Şenol merkez hakkında şu bilgileri verdi: “Hastane personeli gibi mesleki riskleri olan ve kan ve vücut sıvılarına maruz kalanlar, enfeksiyon hastalıkları açısından taranarak ve gerektiğinde temas öncesi ya da sonrası bağışıklama çalışmaları yapılıyor. Hayvan ısırmaları ve trafik kazası gibi kirli yaralanmalarda kuduz ve tetanoz açısından erişkin kişi takip ediliyor ve aşı programına alınıyor. Tüberküloz için cilt testi yapılıyor. Kronik hepatit B ve C hasta yakınları değerlendiriliyor ve bağışıklama programlaması uygulanıyor. Özel hasta gruplarına (yaşlılar, gebeler, organ nakil alıcıları, kanser, diyabet, diyaliz, kronik karaciğer hastaları gibi...) uygun aşı programları oluşturuluyor ve izlemi yapılıyor. Vize başvuruları ve yurt dışına gideceklerden istenen aşılar programlanıyor, bağışıklama geçmişlerini gösterir belgeleri hazırlanıyor. Seyahat öncesi aşılama, sıtma profilaksisi ve medikal öneriler veriliyor. Yüksek riskli temas (kan, cinsel, vücut sıvıları ile temas gibi...) sonrası bağışıklama programlanması yapılıyor. Çocukluktaki aşılanma durumunu bilmeyen ve bağışıklık durumunun gözden geçirilmesini isteyen tüm erişkinler taranıyor ve aşı programları oluşturuluyor. Gebe kalmayı düşünen veya gebe olan kişiler değerlendirilecek ve önerilerde bulunuluyor.”

Erişkinler Hangi Aşıları Yaptırmalı
18 yaş üstündeki bir erişkinde aşı ile önlenebilen 12 hastalık bulunduğunu belirten Prof. Dr. Şenol, “Çocuklukta yapılan tetanoz, boğmaca ve difteri aşılarının, her 10 yılda bir tekrarlanması gerekiyor. Son yıllarda çocuklarda boğmaca olgularında artış görülüyor. Bunun nedeni olarak, aşı tekrarlarını yaptırmayan erişkinlerin çocuklarda hastalığın gelişmesine kaynak oluşturması gösteriliyor. Çünkü çocukluk çağında yaptırılan aşıların tekrarı düzenli olmadığında, erişkinlikte mikroplara karşı tekrar duyarlı hale geliyor. Birçok Batı ülkesi, vize, okul ve iş başvurularında tüm aşı kayıtlarını veya bağışıklık durumlarını gösteren aşı kartı istiyor. Aşı tekrarlarının, özellikle şeker, böbrek, kalp ve kanser hastaları ile yaşlılarda yapılmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Erişkin aşısı denildiğinde öne çıkan grip ve zatürre aşıları, bu iki hastalıktan kış aylarında ortaya çıkan ölümleri önleyebilen tek yöntem olarak biliniyor. Çocuklukta kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşılarını yaptırmamış ya da tek doz yaptırmış olanların da aşılanması gerekiyor. Bu hastalıklar, erişkinlikte ağır ve ölümcül olabiliyor. Sarılık aşılarını (hepatit A ve B) da hastalığı geçirmemiş ve çocuklukta aşılanmamış her erişkinin olması gerekiyor. Bunun dışında suçiçeğinin çocuklukta yaptırılmaması veya geçirilmemesi durumunda yaptırılması isteniyor. Zatürre ve grip, seyahat ve bağışıklık sistemi baskılananlar için menengokok ve 65 yaş üzerindekiler için zona aşısının yaptırılması gerekiyor. Bunların yanı sıra kuduz ve rahim kanseri aşılarının da yaptırılması öneriliyor” şeklinde konuştu.

22 Nisan 2011 Cuma

Altın Çilek Faydaları


Altın Çilek
zayıflamak için kullanılan bir meyvedir. Altın çileğin faydaları şöyle sıralanabilir:

Altın çilek neye iyi gelir

*Altın Çilek iyi bir Analjezik tir (ağrı kesici)
* Altın Çilek Astım önleyici dir.
* Altın Çilek Antibakteriyel özellik taşır
* Altın çilek Kanser durdurucudur
* Altın çilek Antikoagülan dır

* Altın çilek Anti-diyabetiktir ( şeker hastalığına bitkisel çözüm adresi)
* Altın çilek Kusma ve bulantı önleyicidir
* Altın Çilek Kanamaları azaltıcı özelliği vardır
* Altın Çilek İltahap önleyici ve kurutucu bir meyvedir.
* Altın Çilek Lösemiyi durdurur
* Altın Çilek sıtma nöbetlerine bitkisel çözümdür. Sıtmaya iyi gelir. (Antimalarial)
* Antimikrobiyal
* Antimikobakteriyel
* Altın Çilek Mantar hastalığını önleyicidir
* Altın Çilek Aşırı terleme önleyici dir. Aşırı terlemeye bitkisel ve kesin çözüm dür.
* Anti-romatizmal
* Antiseptik
* Antispazmodik
* Tümör gelişimini durducu
* Antiviral
* Iştah açıcı
* Tokluk sağlayıcı
* Kan temizleyici
* Kan inceltici
* Dezenfektan (doğum sonu enfeksiyonları için)
* Dezenfektan özelliği taşır (cilt hastalıkları)
* Diüretik tir (idrar sökücü, adet söktürücü)
* Balgam söktürücüdür
* Ateş düşürücüdür
* Gıda olarak kullanılabilir
* karaciğer tedavi edicidir
* Hipoglisemik – kan şekeri düşürür
* (Kan basıncını tansiyonu düşürür)
* Immünomodülatör – aşırı aktif bağışıklık hücrelerini düzenler.
* Bağışıklığı güçlendirir
* Müshil etksi vardır
* Ağrı kesicidir
* Böbreklerin çalışmasını düzenler
* Müshildir
* Böbrek
* Yatıştırıcıdır
* Tonik olarak kullanılabilir
* Solucan ilacıdır
* Lavman etkisi vardır
* Ham meyve olarak iyi bir vitamin ve mineral deposudur.
Bunlardan başla altın çileğin saymakla bitmeyen faydaları vardır. Altın çilek son günlerde basınında ilgisini çekmiştir işte basın sayfalarımızdan bazılarında altın çilek.

CİLT TEDAVİSİNDE YENİ YÖNTEM “DERMATERAPİ”

İnce çizgi ve kırışıklıkların, yanık ve akne skarlarının azaldığı, erkek ve bayanlarda yoğun saç kaybı olmak üzere pek çok cilt problemlerine çözüm sunan yeni yöntem Dermaterapi hakkında Sağlık Dergisi’ne bilgi veren Koru Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhterem Polat, “Kontrollü çalışmalarda 6-8 hafta sonra kollajende yüzde 200 artış görülür” dedi.

İlerlemesi ve gelişimi hiç bitmeyen bir alan olan estetik alanında yeni bir uygulama giderek yaygınlaşıyor. Bu tedavi modeli, iki farklı uygulamanın bir araya gelmesi ile yapılıyor. Dermaterapi’de kullanılan ilk adımı olan Dermaroller, dünyada "mesoroller" ve "microneedling" isimleri ile de biliniyor. Silindirik bir tamburun üzerine dizilmiş, özel olarak hazırlanmış 192 adet çelik iğneden oluşuyor. Dermaterapi, cilt üzerinde değişik endikasyonlara yönelik büyüme faktörü, biomimetik peptid ve kök hücre ekstresi içeren topikal ürünlerin dermaroller ile kombine kullanılarak deriye geçişinin arttırdığını belirten Koru Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhterem Polat, “Hücrelerimizin yapı taşı olan “kök hücre”lerden elde edilen kök hücre ekstresi ise, diğer ürünlerdeki koruma ve destekleme özelliklerini içermesinin yanı sıra cilt altında yeni hücrelerin ve yapı taşlarının “yeniden oluşmasını” sağlayarak adeta cildi yeniler. Üstelik kök hücre ekstresinin etkileri cildi gençleştirmekle sınırlı değildir. Bu yöntemle akne izlerinin tedavisinde, bugüne kadar çözümü neredeyse imkânsız görünen göz altı morluklarının giderilmesi ve saç dökülmesi gibi birçok problemde oldukça iyi sonuçlar elde ediliyor” dedi.

“Kontrollü Çalışmalarda 6-8 Hafta Sonra Kollajende Yüzde 200 Artış Görülür”
Normal cilt bakım ürünlerinin, cilt altındaki bazı yapı taşlarının azalmasını önlemeye ya da onları yenilemeye çalıştığını kaydeden Doç. Dr. Polat, “Bu ürünlerin çoğu, cilt altına bile ulaşamadan etkisini yitirir. Dermaroller, kök hücre ekstrelerinin cilt altına kolayca ulaşmasını sağlayan, estetik sektöründe yeni bir teknoloji. Deri üzerinde mikro kanallar açarak kök hücre ekstresinin cilt altına 200 kattan daha fazla geçmesini sağlar. Cilde uygulandığında silindirik tamburun üzerinde bulunan iğneler cilt üzerinde mikrokanallar açar. Bu kanallar deri altına açılan bir tür geçitler gibi düşünülebilir. Dermaterapi'nin bir başka faydası da Dermaroller'ın kendi etkisinden kaynaklanıyor. Dermaroller'ın açmış olduğu mikrokanallar deri tarafından sanki yara gibi algılanır. Ancak ortamda aslında yara olarak görülebilecek bir durum olmasa dahi deri kendi içinde bir tamir mekanizmasını başlatır. Bu mekanizmanın en önemli fonksiyonlarından biri deri içinde büyüme faktörlerinin salgılanması nedeni ile kollajen, hyalüronik asid, elastin fibriller gibi yapılar sentezlenir. Ortamda gerçek anlamda bir yara olmaması nedeni ile üretilen tüm bu maddeler anti-aging etki sağlar. İnce çizgi ve kırışıklıkların azaldığı, yanık ve akne skarlarının hafiflediğini görmek mümkün olur. Sonuç üç ay ile dokuz ay arasında tam olarak alınır. Kontrollü çalışmalarda 6-8 hafta sonra kollajende yüzde 200 artış görülür. Kollajen uyarma tedavisi, üst deriyi soymadan yakmadan yapılır. İşlem genellikle lokal anestezik krem uygulanması ile yapılabilir. Dermaroller, melasma ve hiperpigmentasyonda kullanılabilir. Akne skarları üzerinde oldukça başarılı sonuçları var. Bu yöntem geniş porlu cilt yapısının azaltılmasında yardımcı olur ayrıca, cilt çatlaklarının görünümünü azaltır. Vücudun her bölgesinde; yüz boyun sırt hatta kafada bile uygulanabilir, medikal kullanım için yüksek kaliteli çelik iğneler alerji yapmaz. Birçok tedaviye göre oldukça ucuz” diye konuştu.

21 Nisan 2011 Perşembe

Prof. Dr. Seçkin:“PROSTATTA PARMAKLA MUAYENE TÜM GELİŞMİŞ TANI METOTLARINDAN ÜSTÜN”


Prostat büyümelerinin ayrımının makattan parmakla muayene ile ayrılmasının diğer yöntemlerden daha üstün olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bedreddin Seçkin, “50 yaş üzerindeki erkeklerin yüzde 50'sinde, 60-70 yaş arasındakilerin yüzde 65'inde ve 80 yaş üzerindekilerin yüzde 90'ında prostat irileşmesi ile karşılaşılıyor” dedi.

Erkeklerde özellikle 45 yaş sonrasında görülmeye başlayan prostat büyümesi, sadece irileşme olarak kalabilirken, bir kısmı ise kansere dönüşebiliyor. İdrar akımının yavaşlaması ile kendini gösteren prostatlardaki büyüme, ayakta veya oturarak idrar yaparken hastanın ileriye doğru idrarını yapamama, idrarın kesik kesik gelmesi, damlalar halinde akması, idrarı tam boşaltamama hissi ile kendini gösteriyor. Uzmanlar, idrarın hemen gelmemesi ve bir süre beklenilmesi, sık idrara çıkma, gece uykudan uyanıp idrarını yapma, idrarda kanama olması, idrarın tam yapılmaması sonucu ağrı ve idrar kaçırılması şikayetleriyle hastaların başvurduğu bilgisini veriyor. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bedreddin Seçkin, erişkinlerde bir kestane büyüklüğünde ve yaklaşık 18-20 gram ağırlığında olan prostatın, ergenlik yaşına kadar fonksiyonel olmadığını ve testosteronun etkisi ile faaliyet göstermeye başladığını anlattı.

“Prostat Dokusunda Çinko Bulunması Enfeksiyonu Önler”
Prostatın erkek üreme sisteminin parçası olan bir salgı bezi olduğunu ve üremeye yardım ettiğini ifade eden Prof. Dr. Seçkin, “Asıl işlevi meniyi veya er suyunu oluşturan sıvının bir bölümünü salgılamaktır. Prostat salgısının içinde bulunan maddeler, spermin dölleme kapasitesini artırır. Ayrıca, idrar yolu enfeksiyonlarına karşı da direnci artırır. Prostat dokusunda yüksek konsantrasyonda çinko vardır. Bu erkeklerin idrar yolu enfeksiyonuna karşı kadınlardan daha dirençli olmasını sağlayan faktörlerden biridir” dedi.
Prostatın vücutta en sık hastalanan organlardan biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Seçkin, en sık prostat iltihabı (Prostatit), prostat irileşmesi (iyi huylu prostat büyümesi) ve prostat kanseri görüldüğünü söyledi.

“50 Yaş Üzerindeki Erkeklerin Yüzde 50'sinde Prostat İrileşmesi ile Karşılaşılıyor”
Genç yaştaki erkeklerde bir kestane büyüklüğünde olan prostatın, 45 yaşlarında büyümeye başladığını hatırlatan Prof. Dr. Seçkin, şunları kaydetti: “İyi huylu prostat büyümesi genellikle prostattaki hücrelerin büyümesi nedeniyle olmayıp, hücre sayısının anormal artışından kaynaklanıyor. Bu büyüme, yaşamın sonuna kadar değişen hızlarda devam ediyor. 50 yaş üzerindeki erkeklerin yüzde 50'sinde, 60-70 yaş arasındakilerin yüzde 65'inde ve 80 yaş üzerindekilerin yüzde 90'ında prostat irileşmesi ile karşılaşılıyor. Prostat büyümeleri, kötü huylu (habis) büyüme ve İyi huylu prostat büyüme şeklinde oluyor.
Prostatın, iyi huylu prostat büyümesinin yaşlanmayla birlikte, östrojen ve erkeklik hormonu düzeylerinde görülen değişiklikler, ailesel yatkınlık ve çeşitli büyüme faktörleri nedeniyle geliştiği düşünülüyor, ancak kesin nedeni bilinmiyor. Prostat bezi, idrar yolu, idrar kesesi ve makata doğru büyüyor. Özellikle mesane boynunda yarattığı tıkanmayla idrar yolunda, idrar kesesinde, böbreklerden mesaneye idrarı taşıyan kanallarda ve böbreklerde patolojik değişikliklere neden oluyor.



“Makattan Parmakla Muayene Tüm Gelişmiş Tanı Metotlarından Üstün”
Prostat büyümesi, idrar akımının yavaşlaması ile kendini gösteriyor. Prostat büyümesi tanısı konulabilmesi için ilk olarak hastanın şikayetleri sorgulanıyor. Ardından makattan parmakla muayene yapılıyor. Fizik muayene ile çok fazla bilgi ediniliyor. Prostatın büyüklüğü, şekli, kıvamı, simetrisi ve kitle varlığı değerlendiriliyor. Prostat büyümesi tanısı için öncelikle makattan parmakla muayene yapıyor. Tüm gelişmiş tanı metotlarından üstün olan bu muayenenin mutlaka yapılması gerekiyor. Özellikle iyi huylu prostat büyümesinin kanserle ayırıcı tanısında fayda sağlıyor. Ultrasonografi ve PSA tetkikleri parmakla muayene ile koordine edildiğinde daha anlamlı sonuç veriyor.

Uluslararası Prostat Şikayeti Değerlendirme Anket Soruları
Uluslararası prostat şikayeti değerlendirmesi yapılıyor. Bu değerlendirme, hastaya sorulan ve hasta şikayetlerinin şiddetine göre derecelendirilen sorulardan oluşuyor. Bu skorlama tüm dünya çapında hastaların, tedavi öncesi ve sonrası değerlendirilmesinde yaygın olarak kullanılıyor. Değerlendirmede, hastalara şu sorular yöneltiliyor: ''İdrar yapmak için bekleme,zorlanma var mı? İdrar tazyiki, akış gücü eskiye oranla azaldı mı? İdrarı yaparken, bitinceye kadar, kesik kesik işeme oluyor mu? İdrarını yaptıktan sonra hala daha idrar kesesinde idrar kalmış, tam boşalmamış hissi oluyor mu? Gece idrar yapmaya kaç kere kalkıyorsunuz? Gün boyunca iki saatte ya da daha sık idrara çıkmak gereksinimi duyuyor musunuz? İdrar yapma isteği geldiğinde, tutamama hissi, tuvalete zor yetişme, sıkıştırma sorunu yaşıyor musunuz?'' İşeme testinde şüpheli bir tıkanıklık halinde cerrahi müdahale düşünülen hastalara sistometri ve basınç-akım ölçümleri yapılıyor. Prostat büyümesinde, ilaç vermeden takip etme veya gözleyerek bekleme, ilaçla tedavi, girişimsel tedavi ile açık ve kapalı yöntemle yapılan cerrahi operasyonlarla idrar yolunun açılması sağlanıyor.

19 Nisan 2011 Salı

TÜP BEBEKTE YENİ YÖNTEM : "YUMURTA AKTİVASYONU"



Döllenme yeteneği olmayan sperm ya da yumurta kaynaklı hastalarda uygulanan bu yeni yöntemle bir kaç yıl önce 'çocuğunuz olamaz' denilen, hiç gebe kalamayacağı düşünülen hastalarda bu yöntemle yüzde 15 oranında döllenme sağlanabiliyor .

7 çiftten birinde kısırlık sorunları görüldüğünü söyleyen AKAY Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Tolga Ecemiş, tüp bebek uygulamalarında yeni bulunan "yumurta aktivasyonu" yöntemiyle hiç çocuğu olmayacağı düşünülen belli bir grup hastada yüzde 15 oranında döllenme sağlandığını açıkladı.



Op. Dr. Ecemiş yumurta aktivasyonu yöntemini şöyle anlattı: "Sperm yumurtayı aktive edecek enzime sahip olmayabilir ya da yumurtada genetik bir problem olup spermi kabul etmeyebilir. Yani döllenme yeteneği olmayan sperm ya da yumurta kaynaklı hastalarda bu yöntem uygulanıyor. Bundan bir kaç yıl önce 'çocuğunuz olamaz' dediğimiz, hiç gebe kalacağını düşünmediğimiz hastalarda artık 'yumurta aktivasyonu' yöntemiyle gebelik sağlayabiliyoruz. Kalsiyum iyonofor ve stronsiyum denilen iki madde var. Biz spermi içeri gönderirken maddeleri enjekte edip gönderiyoruz. Bu maddeler normalde spermin yapması gereken işlemin yapılmasını sağlıyor. Bu yöntemle yumurtanın döllenmesini sağlıyoruz. Döllenmek için tetik yapıldıktan sonra da gerisi geliyor. Bu yöntemle çok ağır vakalar da bile başarı elde edilebiliyor. Yan etkisi de yok."




Tedavide Stres ve Yanlış Beslenme Etkili
Tüp Bebek Merkezlerinde sadece tüp bebek yapılmadığının altını çizen Dr. Ecemiş, öncelikle çiftleri bilinçlendirdiklerini ve tüp bebekten önce başka tedavi yöntemlerinin denendiğini belirtti. Bebek olmamasının nedenlerinin başında gelen yanlış yaşam biçimi, stres, yanlış beslenme ve özellikle de yeni evlenen çiftlerin bilinçsizce korunmasının ailelerin çağımızdaki en önemli sorunlarından biri olduğunu aktaran Dr. Ecemiş, "Bunun için üreme sağlığında ciddi bir sorun olması da şart değil. Yanlış bir yaşam tarzı, yanlış beslenme ve stresli bir hayat da hormonları altüst ettiğinden anne ve baba olma şansı zorlaşabiliyor. Ancak bütün bunları basit yaşam tarzı değişiklikleriyle çözmek mümkün olabilir" dedi.




"Haftada 1-5 Kez Alkol Kullanan Kadınların Kullanmayanlara Göre Gebe Kalma Oranı Daha Düşük"
Yapılan araştırmalara göre sigaradaki nikotin, yumurtalıklardaki genetik anormalliğin artmasına sebep olabildiğini kaydeden Dr. Ecemiş, "Yapılan araştırmalara göre sigaradaki nikotin, yumurtalıklardaki genetik anormalliğin artmasına sebep olmakta. Hatta bu duruma paralel olarak erken menopoz da görülebilmektedir.Sigara içen kadınların gebe kalma oranı içmeyenlere göre daha düşük. Bunlarla beraber, düşük yapma riski ise daha yüksek. Günümüzde yeni evli çiftlerin yüzde 10 ile 15’inin kısırlık sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin, özellikle sigara ,alkol, çay,suni tatlandırıcılar ve kahve gibi gıdalardan uzak durmaları gerekiyor. Alkol ise hem erkeklerde hem de kadınlarda ciddi bir tehdit unsuru. Alkol, erkeklerde sperm hareketliliğini ve sayısını azaltmakla beraber, haftada 1-5 kez alkol kullanan kadınların kullanmayanlara göre gebe kalma oranı daha düşük olduğu çok açık bir gerçek” diye konuştu.

16 Nisan 2011 Cumartesi

TÜRKMENİSTAN İLE “SAĞLIK VE TIP ENDÜSTRİSİ” ANLAŞMASI İMZALANDI


Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti arasında ‘Sağlık ve Tıp Endüstrisi’ alanlarında işbirliğine dair anlaşma yapıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Türkmenistan arasında düzenli olarak gerçekleştirilmekte olan üst düzey ziyaretler çerçevesinde, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un davetlisi olarak Türkmenistan’ın Türkmenbaşı şehrine ziyaret gerçekleştirdi. Türkmenistan ziyaretinde Cumhurbaşkanı Gül ve Devlet Başkanı Berdimuhamedov gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından, heyetler arası görüşmelere başkanlık etti ve ortak basın toplantısı düzenlendi.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan arasında sağlık ve tıp endüstrisi alanlarında halk sağlığının gelişmesine yönelik anlaşma yapıldı. Anlaşmaya göre; iki ülke arasında, eşitlik, karşılıklılık ilkelerine dayalı ve karşılıklı fayda temeline uygun olarak, sağlık ve tıp endüstrisi alanlarında işbirliği teşvik edilecek. Özel işbirliği alanları her iki tarafın çıkarları dikkate alınarak, karşılıklı mutabakat ile belirlenecek.

Bilimsel Konferanslara ve Fuarlara Katılım
Taraflar, sağlık ve tıp endüstrisi alanlarında bilgi değişimi, heyetlerin ve sağlık uzmanlarının değişimi gerçekleştirilecek. Taraflardan biri tarafından düzenlenecek bilimsel konferanslara ve fuarlara katılımı, sağlık ve tıp endüstrisi alanlarında karşılıklı mutabakat sağlanacak.
Anlaşma çerçevesindeki ziyaret için temsilci gönderen taraf gidiş‐dönüş seyahat masraflarını karşılayacak. Ev sahibi ülke ziyaretçinin iaşe ve ibate giderleri ile ülke içi yolculuk giderlerini gerekli olduğu takdirde ve süre bir haftadan fazla olmayacak şekilde karşılayacak.

Anlaşma'nın yürütülmesini Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve Türkmenistan Sağlık ve İlaç Endüstrisi Bakanlığı sağlayacak. Anlaşma ile öngörülen işbirliğinin uygulama alanları ve şartları, tarafların mutabakatı hazırlanırken, Eylem Planları ve Uygulama Programları ile belirlenecek.

10 Nisan 2011 Pazar

TARTIŞMALI 14 MART

14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen törende konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık çalışanlarının Ankara'da yaptığı eylemde açılan “Doktor Che” pankartlarıyla ile ilgili olarak “Bu meselenin ne kadar sağlıkçı meselesi olduğunu bu pankartlar anlatıyor” dedi.

14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayelerinde Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Törene katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, konuşmasında hekimliğin zor bir meslek olduğunu belirterek, hekimlerin karşısına kırılgan, stresli, şefkat bekleyen insanların çıktığını ifade etti. Sağlıkta dönüşüm programına bakmak gerektiğini belirten Akdağ, tabip odalarının gösterilerini de eleştirdi. Akdağ, doktorların 13 Mart tarihinde gerçekleştirdiği eylemle ilgili olarak, Türkiye'de herhangi bir mesele için eylem, toplantı yapmanın özgür olduğunu söyledi. Akdağ, "Sağlıkta önemli bir değişim var. Yeni bir sağlık düzeni, sistemi var. Vatandaşlarımız çok memnun. Bu arada gayrimemnunlar da olabilir. Ama enteresan pankartlar da vardı. Mesela 'Doktor Ç'nin, Che Guavera'nın izindeyiz' diye pankartlar vardı. Dolayısıyla bu meselenin ne kadar sağlıkçı meselesi olduğunu bu pankartlar anlatıyor. Bugün 14 Mart'tayız. Müstesna bir üniversitemizde, tıp fakültemizde, daha doğrusu tıp fakültelerimizle bugünü idrak edeceğiz, meselelerimizi konuşacağız, meselelerimizi daha iyi nasıl çözeceğimize bakacağız. ''Che Guavera'nın izindeyiz' diye gelen bir talebin sağlık sistemiyle alakası olamaz. Çok açık konuşuyorum. Böyle genel grev sağlıkta olmaz. Biz Refik Saydamlar'ın, İbni Sinalar'ın, Mustafa Kemal Atatürk'ün izindeyiz” dedi.
“Vatandaşın bundan 8-10 sene önce çektiği sıkıntı, hekimlere karşı çektiği sıkıntılara karşı hangi yürüyüşü yaptık? Ben çok merak ediyorum” diyen Akdağ sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben hatırlamıyorum böyle bir yürüyüş. Çünkü Tabipler Birliği'nin öteden beri ideolojik duruşu var. Ben bu ideolojik duruşa da, onların bu bulundukları yerdeki sabitliğinden dolayı saygı duyuyorum ama bu ideolojik duruşa katılmıyorum."



"Türkiye'de 150'ye Yakın Kar Üstü Paletli Ambulansımız Var "
Bugün ücra köydeki bir hastanın helikopterle şehre götürülebildiğine dile getiren Bakan Akdağ, “Bugün şükürler olsun, 2 milyon kişinin üstünde vatandaşımız bu ambulans sistemiyle taşınıyor. Sadece kentte değil, köylerde de taşınıyor. Türkiye'de 150'ye yakın kar üstü paletli ambulansımız var. Dün, sadece batılı gelişmiş ülkelerin bunları yapmasına gıptayla bakıyorduk. Bir Avrupalı, Türkiye'den kendi ülkesine hava ambulans sistemiyle taşındığında, 'Aman Allahım, ne kadar medeni milletten, ne kadar medeni ülkenin insanı, insanlara ne kadar değer veriliyor' diyorduk. Bugün bu ambulansla alınan bir kalp krizli vatandaşımız Türkiye'nin her hastanesi, sadece devletin hastanesi değil, ihtiyaç halinde özel hastaneye de götürülüyor. O vatandaştan hiç kimse 5 kuruş para alamıyor. Böyle bir sistem kurmak gerekiyordu insanlık onuru için" dedi.



“OECD Ülkelerinin 30 Yılda Geldiği Noktayı Türkiye 8 Yılda Geçti”
Türkiye'de koruyucu hizmetlerin gerilediğine yönelik eleştiriler yapıldığını belirten Akdağ, “Türkiye aşı konusunda yüzde 96-97 oranına ulaşan nadir ülkelerden birisidir. Tüm çocuklara bir dozu 268 lira olan kabakulak aşısı ücretsiz olarak yapılıyor. Kızamık hastalığını elimine ettik. Fransa'dan, Bulgaristan'dan Türkiye'ye kızamık bulaşıyor. OECD ülkelerinin 30 yılda geldiği noktayı Türkiye 8 yılda geçti, hem anne, hem bebek ölümlerinde 8 yıl öncesine bakmak lazım. Anne ölümleri 2000'li yılların başında yüz binde 60, 2010 rakamımız yüz binde 16'dır. 2011'de koyduğumuz hedef yüz binde 13'tür" diye konuştu.

“Hastanın Para Vereni ile Para Veremeyenine Ayrı Muamele Yapmak, Hekimlik Andı İçmiş Hiçbir Hekime Yakışmaz”
Göreve geldiğinde SSK hastanelerindeki doktorların yüzde 90'ının muayenehanesi olduğunu belirten Akdağ şunları kaydetti:"Muayenehane hekimliği yapan meslektaşlarımı eleştirmiyorum, çünkü başka seçenekleri yoktu. Devlet, para veremem diyordu. Bu, üniversite hastanesinin içine taşınmıştı. Üniversite hastanesindeki öğretim üyesine özel muayene hizmeti vardı. Benim için her insan özeldir. Hastanın para vereni ile para veremeyenine ayrı muamele yapmak, hekimlik andı içmiş hiçbir hekime yakışmaz. Ben de bunu hiçbir hekim arkadaşıma yakıştırmıyorum. Ancak sistem böyleydi."
Gelişmiş ülkeler ile karşılaştırıldığında Türk insanının daha az doktora başvurduğunu belirten Akdağ, "Anne-bebek ölümlerinin yüz binde, on binde 10'un altında olduğu ülkelerde hekime başvuru sayısı 10'un üstünde. Biz 7'ye ulaşabildik. Bir hizmet açlığı vardı. Kurduğumuz yeni sistemle bunu ortadan kaldırdık" dedi.

"Türkiye Cumhuriyeti Artık Vatandaşlarına Hizmet Edebilecek Parayı Buluyor"
Avrupa'da her 100 bin kişiye 350 doktor düştüğünü söyleyen Akdağ, “Türkiye'de her 100 bin kişiye 150 doktor düşüyor. Türkiye'de koruyucu aile hekimliğine geçmenin sorun yok. Türkiye Cumhuriyeti artık vatandaşlarına hizmet edebilecek parayı buluyor. Türkiye'de sağlık hizmetlerine harcanan para arttı, tabii ki artacak. Aşıya 400 milyon para harcıyoruz. Dünyanın en gelişmiş aşılarını en ucuza alarak Türk çocuklarına harcıyoruz" şeklinde konuştu.

"Sosyalist Değiliz, Sosyal Adalet İstiyoruz"
Tabip örgütünce 2006 yılında çıkartılan "Toplum ve Hekim" isimli dergide dünyadaki sağlık sistemlerinin ele alındığını dile getiren Akdağ, bir yazıdan alıntı yaparak, yazıda kapitalizme karşı sosyalizmi hedefleyen mücadeleden bahsedildiğini aktardı. Akdağ şunları söyledi: “Biz, sosyalist değiliz, sosyalist bir iktidarı da istemiyoruz. Evet, biz sosyal adalet istiyoruz hükümet olarak. Bu sosyal adalet hastasına da çalışanına da gerekeni versin. Burada ne eksiğimiz varsa birlikte çalışmaya da hazırız. Ancak bize Tabip örgütü 'Ben bunu istemem. Çünkü bu sömürü düzenini azaltacak tedbirler, sosyalizmin gelmesini geciktirir' diyor. Bu öğreti şunu söyler. Der ki, 'Emekçilerin zincirlerinden başka kaybedecek birşeyleri kalmayacak ki sosyalist iktidar gelsin'. Böyle bir anlayış var. Bu anlayış, tarihin çöplüğüne çoktan atıldı. Bu anlayışı, kendi ülkelerinde uygulayanlar bunları bitirdiler. Artık 2010 yılında bu kavramlarla konuşamayız. Bu kavramlarla konuştuğumuz zaman ilerleyemeyiz."

“2002'de Hekime Başvuru Oranı Ortalama 3'ün Altındaydı, Şimdi ise 7'nci”
Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının üzerinde inanılmaz bir iş yükü olduğunu ifade eden Akdağ, sağlık çalışanlarının "tedirgin edildiğini", hekimlerin de bu nedenle endişeli olduklarını söyledi. Türkiye'de hekim açığının da bulunduğuna dikkati çeken Akdağ, “2002'de hekime başvuru oranı ortalama 3'ün altındaydı, şimdi ise 7'nci. Gelişmiş ülkelerde başvuru oranı 10'un üstünde. Hizmet açığı vardı, bunu ortadan kaldırdık" dedi.


“Bir Hocamızın Maaş Dışında Sadece Özel Muayene ve Ameliyattan Kazandığının Altıda Birini Ancak Asistan Alabiliyor”
Performans uygulamasıyla ilgili olarak Akdağ şunları söyledi: “Üniversite hastanelerinde özel muayene ve özel ameliyat sistemiyle kazandıkları para miktarı ile yanlarında çalışan asistanların gelirleri hakkında detaylı bilgi vermek istemiyorum. Çünkü, rakamları verdiğimizde tıp bayramında doktorlar para konuşmuş oluyor. Asistana, bu muayene ücretlerinden zırnık koklatılmaz. Orana bakıldığında değerli bir hocamızın maaş dışında sadece özel muayene ve ameliyattan kazandığının altıda birini ancak asistan alabiliyor. Hekimler öğleye kadar hastalarına, öğrencilerine ne ayırabildilerse ayırsınlar, sonra muayenehanelerine gitsinler. Aman ne hoş. Burada performans falan yok, eğitim de zedelenmez, araştırmaya da hiç halel gelmez, öyle mi? Bunu yapmayan üniversitede özel muayene hizmeti verir. Bu da eğitime ve araştırmaya zarar getirmez, öyle mi? Bu olmaz. Biz dedik ki, artık bu muayenede vatandaş değil, hükümetimiz bu parayı ödeyecek. Bir devlet üniversitesi, vatandaşından özel muayene ya da özel ameliyat adı altında ne almışsa, bunu ortadan kaldıran bir kanun yaptık. Bunu, üniversiteye biz verme kararı aldık. Bu para da hekimler arasında paylaştırılacak."

"Hedefimiz, Sıfır Şiddet Olsun"
Sağlık Bakanlığının kapısının sorunların çözümü açısından tüm paydaşlara açık olduğunu kaydeden Akdağ, "Özlük haklarının iyileştirilmesi için kapımız açıktır. Ama bu sistem içinde hem devlet hem muayenehane olsun diyen varsa, biz bunda yokuz. 'Sabit olarak herkese aynısı ödensin' diyen varsa bunda da yokuz. Bunun yüksek özlük haklarına bizi ulaştıramayacağını da biliyoruz" dedi.
Sağlık çalışanlarına karşı şiddet eylemlerini de kınayan Akdağ, "Ne yapacaksak birlikte yapalım. Hedefimiz, sıfır şiddet olsun" diye konuştu.


“Halkın Sağlık Hizmetlerinden Memnuniyeti Yüzde 73”
TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl ise, konuşmasında 8 yılda sağlık alanında önemli değişiklikler olduğunu belirterek, kendilerine düşen görevin sorunları asgariye indirmek ve çalışan ve halkın memnuniyetini ön plana çıkaran başarılar elde etmek olduğunu söyledi. Halkın sağlık hizmetlerinden memnuniyetinin yüzde 73'lere ulaştığını ifade eden Erdöl, 2001'de bu rakamın yüzde 33-36 olduğunu belirtti. Hekimliğin zor bir meslek olduğunu vurgulayan Erdöl, hekimlerin karşısına kırılgan insanların çıktığını ifade etti.
Törende konuşan Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Yiğitoğlu, 20 yıldır düzenlenen törenlere ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek sözlerine başladı. Tıp biliminin ayrı bir meslek olarak Kanuni Sultan Süleyman döneminde eğitiminin verilmeye başladığını hatırlatan Yiğitoğlu, "Tıp tarihimiz bizden önce yaşamış tıp büyüklerimizin kahramanlıkları, eşsiz hizmetleri ile doludur." dedi.

“Doktorların Yüzde 86'sı Geleceğe Güvenle Bakmıyor”
Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Beyazıt İlhan da, doktorların güvenli iş ortamı istediğini belirterek, Ankara'da çeşitli hastanelerde yapılan araştırmada doktorların yüzde 86'sının geleceğe güvenle bakmadıklarını, yüzde 83'ünün ise hastalarının yeterli hizmeti alamadığını belirttiklerini söyledi. Şiddetin arttığını belirten İlhan, Sağlık Bakanlığı'ndan şiddete karşı önlemler alınmasını beklediklerini kaydetti. Performans sisteminin olumsuzluklarına da değinen İlhan, bu sistemin sağlık çalışanları arasında eşitsizlik oluşturduğunu kaydetti.

“Hekimler Bile Taşeron Yöntemle Çalıştırılma Riski İle Karşı Karşıya”
İlhan, tam gün, performans uygulaması, muayenehaneciliği imkansız hale getiren yönetmeliklerin hekim emeğini kamuda ve özel sektörde ucuzlattığını ifade etti. Sağlıkta dönüşümü Özelleştirme programı olarak nitelendiren İlhan, "Taşeron işçi sayısı arttı. Hekimler bile taşeron yöntemle çalıştırılma riski ile karşı karşıya. Üniversite hastaneleri çok zor durumdalar. Bugün tıp fakültesi açmak, muayenehane açmaktan daha kolay" dedi.

“Hekimler Her Gün Bakacaklarının Çok Üstünde Hastaya Bakmak Zorunda Kalmaktadır”
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Uzman Öğrencisi Emir Karacağlar, son yıllarda sağlık sisteminde yapılan değişikliklerin hasta bazında sağladığı olumlu katkıların yanında; sağlık hizmetlerinde yer yer ticari kaygıların öne çıkmasına, hastalara müşteri gözüyle bakılmasına neden olduğunu dile getirdi. Karacağlar şunları kaydetti: "Bu durum hekimlerin özlük haklarında ciddi gerilemelere neden olmakta, hekimlerin sosyal statü ve yasal haklarını zafiyete uğratmaktadır. Hekimler her gün bakacaklarının çok üstünde hastaya bakmak zorunda kalmaktadır."

“Hekimler Olarak Gelecekten Endişeliyiz"
Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Duygu İlke Hayıroğlu, hekimler olarak gelecekten endişeli olduğunu, bunun nedeninin de son yıllarda sağlık sisteminde yapılan değişiklikler, hekim özlük haklarında geri dönüşü olmayacak ciddi gerilemelerin yaşanmasını gösterdi.

Konuşmaların ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tıp fakültesi öğretim üyeleri, asistanlar ve öğrenciler olmak üzere üç kategoride gerçekleştirilen futbol turnuvasında dereceye girenlere plaket ve madalyalarını verdi. Her üç kategoride de birinci, GATA oldu.

8 Nisan 2011 Cuma

NÖBET ÜCRETLERİ 2010 DA YÜZDE 150 ARTTI


Sağlık Bakanlığı vatandaş memnuniyetinin yanı sıra, sağlık personelinin de motivasyonunu artırmak için değişiklikler yapıyor. Nöbet ücretlerindeki son gelişmeler hakkında bilgi veren Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Memet Atasever, nöbet ücretlerinde yapılan zamlar ve sözleşmeli personelin nöbet ücreti alabileceğinin müjdesini verdi.


Tam gün yasası olarak bilinen ve 30 Ocak 2010 tarihli Resmî Gazete yayımlanan Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam gün Çalışmasına ve bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 10. Maddesi ile sağlık personelinin nöbet ücretlerini düzenleyen 657 sayılı devlet memurları kanunun EK 33 maddesinde değişiklik yapıldı.

30 Ocak 2010 tarihinden itibaren geçerli olan söz konusu değişikler:


-Ağız ve Diş sağlığı merkezleri ile 112 acilde çalışan personele de nöbet ücreti alabilme hakkı getirildi.

-Nöbet ücret ödemelerindeki üst sınır olan 80 saat 130 saate çıkarıldı.

-Nöbet ücretini alabilmek için en az kesintisiz 8 saat olan nöbet tutma zorunluluğu 6 saate indirildi.

-İcap nöbetleri için ödenecek saatlik tutar, normal nöbet ücretinin yüzde 30’undan yüzde 40’ına yükseltildi.

-Sağlık personeli dışındaki diğer personele de nöbet ücreti alma hakkı getirildi.

-Ayrıca nöbet saat ücretleri önemli ölçüde artırıldı.

“2009 Yılında 80 Milyon TL Nöbet Ücreti Ödenmişken 2010’da 200 Milyon TL Ödendi”
Yapılan değişikler hakkında Sağlık Dergisi’ne açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Memet Atasever şunları kaydetti: “Bir asistan hekimin bir ayda alabileceği nöbet ücreti yüzde 166 artırılarak 273 TL’den 725 TL’ye, lise mezunu bir hemşirenin bir ayda alabileceği nöbet ücreti yüzde 171 artırılarak 149 TL’den 403 TL’ye çıkarıldı. Sağlık Bakanlığı, personeline 2009 yılında 80 milyon TL nöbet ücreti ödenirken, yapılan düzenleme ile bu rakam 2010 yılında yüzde 150 arttırılarak 200 milyon TL’ ye yükseldi.

“Artık Sözleşmeli Personele Nöbet Ücreti Ödenecek”
Daha önce nöbet ücreti ödenmeyen 4924 sayılı personelin nöbet ücreti alıp alamayacağı ile ilgili oluşan tereddütler Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın Maliye Bakanlığı nezdinde ki girişimleri neticesinde sonuçlandı. 4924 sayılı Kanuna tabi sözleşmeli personele Kanunun yürürlüğe girdiği 30 Ocak tarihinden itibaren herhangi bir başvuruya gerek kalmadan nöbet ücreti ödeneceği tüm birimlere duyuruldu. Nöbet ücreti ödemesine ilişkin kanun değişikliği 30 ocak tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğinden dolayı daha önce nöbet ücreti almaya hak kazandığı halde kendisine nöbet ücreti ödenmeyen 4924 sayılı kanuna tabi sözleşmeli personellerin hak etmiş olduğu nöbet ücretleri idarelerimizce 15 gün içerisinde ödendi. ”

7 Nisan 2011 Perşembe

OSTEOARTRİTTE CERRAHİ ÖNCESİ HYALÜRONİK ASİT ENJEKSİYONU

Osteoartrit hastalığında tedavide kullanılan enjeksiyon ya da cerrahi seçeneklerinin hiçbiri eklemlerde kireçlenmenin yarattığı hasarı geri döndürerek, eklemi normal haline getiremiyor. Ancak cerrahi müdahale öncesinde 'hyalüronik asit' enjeksiyonu ile hastaların şikayetlerinde azalma, yaşam kalitesinin artması ve operasyon öncesi zaman kazanılmasını olanaklı kılıyor.


Osteoartrit hastalığında, cerrahi müdahale öncesinde çeşitli enjeksiyon yöntemleri, hastaların şikayetlerinde azalma, yaşam kalitesinin artması ve operasyon öncesi zaman kazanılmasını olanaklı kılıyor. Uzmanlar eklem içi 'hyalüronik asit' enjeksiyonu ile şikayetlerde 6 ay-1 yıl süreyle rahatlama sağlandığı ve hastalığın erken dönemlerinde ağrı kesici ve 'anti-inflamatuar' ilaçlarla yaşam kaliteleri artırdığı kaydediliyor. Sağlık Dergisi

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Reha Tandoğan, 'Glukozamin' ve 'kondoitin sülfat' uzun süreli kullanımında şikayetlerin baskılanabildiğini kaydederek, eklem içi 'kortizon enjeksiyonu' çok şiş, ağrılı dizlerde alevlenmeyi azaltabildiğini dile getirdi. Prof. Dr. Tandoğan, “Kireçlenmede hastalığın seyri, hastanın yaşı ve söz konusu eklemin nerede olduğu göz önünde tutularak cerrahi ya da geçici rahatlama sağlayacak çeşitli enjeksiyon yöntemleri uygulanıyor” dedi.

“Tedavi İçin Uygun Hasta Profili Belirlenmeli”
Osteoartrit’in eklemlerde aşınma ve yıpranmaya neden olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tandoğan, karşılıklı kemik yüzeyleri üzerini kaplayan ve ağrısız ve kaygan hareketi sağlayan eklem kıkırdağının yıllar içinde aşındığını ve dökülerek altındaki kemiğin ortaya çıktığını belirtti. Prof. Dr. Tandoğan, bu sorunun en sık yük taşıyan diz, kalça, el parmakları ve omurgada görüldüğünü ifade etti. Tedavinin henüz istenilen seviyede olmadığını, koruyucu yöntemlerin ve tedavi için uygun hasta profilinin belirlenmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Tandoğan, kireçlenmenin, zamanla ilerlediğini, birden fazla eklemin tutulabildiğini ve bulguların şiddetinin dalgalanmalar gösterdiğini, aktivite ile arttığını, dinlenme ve ilaçlarla bir süre azalabildiğini kaydetti. Ağırı ile ortaya çıkan kireçlenmenin, hastalık ilerlediğinde kalıcı hale geldiğine dikkati çeken Prof. Dr. Tandoğan, hastalıkla birlikte eklemlerde şişlik, kemik çıkıntıları ve şekil bozuklukları görüldüğünü, kemik yüzeylerin birbirine sürtünmesi sonucu “kıtırtı” şeklinde sesler duyulabildiğini ve eklemlerin hareket açıklığı azaldığı için tutulan eklemde işlev kaybı ortaya çıktığını belirtti.

“Diz Eklemindeki Aşınmaya Bağlı Olarak Şekil Bozukluğu Görülebiliyor”
Hastaların soğuk ve nemli havalarda şikayetlerinin daha çok arttığını dile getiren Prof. Dr. Tandoğan şunları kaydetti: “Hareket kısıtlılığı, eklem sıvısının artmasına bağlı şişme, eklem çevresi kasların incelmesi ve diz eklemindeki aşınmaya bağlı olarak şekil bozukluğu görülebiliyor. Zamanla diz deforme olarak, bacaklar içe doğru eğriliyor. Eklem içinde serbest gezen kıkırdak veya kemik parçalarına bağlı olarak dizde takılma ve kilitlenme gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Eklemlerde kireçlemede 65 yaş üstü olmak ile obezite, en önemli risk faktörleri olarak gösteriliyor. İleri düzeyde futbol ve tenis oynayanlar, uzun mesafe koşanlar diz eklemlerinden hiçbir yaralanma veya ameliyat geçirmemiş olsalar dahi hastalık açısından yüksek risk grubunu oluşturuyor. Eklemi ilgilendiren kırıklar, tedavi edilmemiş menüsküs ve bağ yaralanmaları, gut hastalığında eklemde ürik asit birikmesi, mikroplu ve mikropsuz iltihaplar, hemofili hastalığında tekrarlayan eklem içi kanamalar gibi birçok nedene bağlı olarak eklemde kireçlenmeye neden olabiliyor. Eklem sağlığını korumak için düzenli ve zorlayıcı olmayan egzersiz yapılması öneriliyor. Tedavi edilmemiş ön çapraz bağ yırtıkları da yıllar geçtikçe eklemde kireçlenme riskini artırıyor.

“Eklemlerde Kireçlenme Tanısı, Basit Bir Röntgen Grafisi ile Konuluyor”
Eklemlerde kireçlenme tanısı, basit bir röntgen grafisi ile konuluyor. Erken artroz durumlarında röntgen grafileri normal olabileceğinden MRG (manyetik rezonans görüntüleme) tavsiye ediliyor. Hastalığın erken dönemlerinde tıbbi tedavi ile hastalık bulguları kontrol altında tutulabiliyor. Ağrı kesici ve 'anti-inflamatuar' ilaçlar ile hastaların yaşam kaliteleri artırılabiliyor. Bu ilaçların uzun süreli kullanımında mide ve böbrek yan etkileri açısından dikkatli olunması gerekiyor.

'Viskosuplemantasyon' Tedavisi
Eklem içi 'hyalüronik asit' enjeksiyonu, hastanın şikayetlerinde 6 ay-1 yıl süreyle rahatlama sağlayabiliyor. 'Viskosuplemantasyon' tedavisi, eklem kayganlığını artırıp hareketi sağlarken, ağrıları da azaltabiliyor. Çok düşük oranda alerjik reaksiyon dışında ciddi bir yan etkisi bulunmuyor. 'Glukozamin' ve 'Kondoitin sülfat', eklem kıkırdağının yapı taşlarını oluşturuyor. Henüz ilaç olarak kabul edilemeyen bu maddeler, besin desteği olarak satılıyor. Çeşitli çalışmalarda birbiri ile çelişen sonuçlar elde edilmişse de genel kabul edilen görüş, uzun süreli kullanımda bu maddelerin şikayetleri baskılamada etkili olduğunu gösteriyor. Etkilerinin başlaması 2 ayı bulabiliyor, kan sulandırıcı ilaçlar ile birlikte kullanımında dikkatli olunması gerekiyor. Eklem içi 'kortizon enjeksiyonu' çok şiş, ağrılı dizlerde alevlenmeyi azaltabiliyor. Tekrarlayan enjeksiyonlarda uzun dönemde eklemdeki aşınmayı hızlandırabiliyor. Fizik tedavi yöntemleri ile kısa süreli de olsa rahatlama sağlanabiliyor.

Artroskopik Temizleme Cerrahi Yöntem Olarak Seçilmeli
Tıbbi tedavi yöntemleri fayda etmediği ya da zaman içinde etkisiz hale geldiğinde cerrahi söz konusu olabiliyor. Hastalığın erken dönemlerinde uygulanan Artroskopik temizleme ile kapalı ameliyat yöntemi ve küçük kesilerden bir kamera yardımı ile eklem içine girilerek, yıkama, saçaklanmış kıkırdakların temizlenmesi, serbest cisimlerin çıkartılması ve menüsküs yırtıklarının düzeltilmesi gibi işlemler yapılıyor. Hastaların şikayetlerinde 6 ay ila 5 yıl arasında süren bir rahatlama sağlanıyor. Operasyon, hastalığın doğal seyrini değiştirmiyor. Yöntem, ileri derecede hasarlı eklemlerde fayda sağlamıyor.

“Kemik Düzeltici Ameliyatlar Genç Hastalarda Tercih Edilmeli”
Kemik düzeltici ameliyatlar, orta derecede ilerlemiş yük taşıyan eklemlerde uygulanıyor. Eklemin aşınmış bölgesine binen aşırı yükü ortadan kaldırıp, yükü sağlam tarafa aktarmak amaçlanan yöntemde, kemik kesilerek düzeltiliyor ve uygun açıya getirilerek tespit ediliyor. Tespit için genellikle metal-plak vidalar kullanılıyor. Yöntem, protez yapılmasının uygun olmadığı genç hastalarda zaman kazanmak için tercih ediliyor ve 5-7 yıllık rahatlama olanağı sunuyor.

“Eklemlerin Dondurulması Hareket Kabiliyeti Olmayan Bölgelerde Tercih Edilmeli”
Eklemlerin dondurulması ise hareket kaybının çok önemli olmadığı ayak bileği, omurga ve elin küçük eklemlerine yapılıyor. Aşınmış olan eklem yüzleri çıkartılarak, iki kemiğin birbirine kaynaması sağlanıyor. Uygulama sonrasında ağrı tamamen geçiyor ama söz konusu eklemde şansı kalmıyor. Uygulama, hareket kabiliyetinin önemli olduğu kalça, diz, dirsek ve omuz eklemlerinde yapılamıyor.

“Eklem Protezleri 65 Yaş Üstünde Tercih Edilmeli”
Eklem protezleri ile aşınmış olan eklem yüzlerinin metal-plastik veya seramik maddeler ile kaplanarak yeni bir eklem oluşturuluyor. Diz, kalça ve omuz eklemlerinde uygulanıyor. Ameliyattan 2-3 ay sonra ağrılar kayboluyor ve kişi desteksiz olarak günlük yaşam aktivitelerine geri dönebiliyor. Protezlerin günümüz teknolojisi ile ömürleri 15-20 yıl arasında gösteriliyor ve daha sonrasında aşınma ve gevşeme sorunları nedeniyle değiştirilmeleri gerekiyor. Bu nedenle ideal hasta grubu 65 yaş üzerindekileri oluşturuyor."

6 Nisan 2011 Çarşamba

ANTİDEPRESAN MANİ HASTALARINI AŞIK EDİYOR

Kontrolsüz alınan antidepresanların mani hastalarında ilgi gösterene aşık olma durumunun gözlendiğini belirten Psikiyatrisi Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Birçok meslektaşım hastası aşık olup boşanma dilekçesini verdikten sonra hastaya iyilik mi yaptım kötülük mü bunu sorguluyor” dedi.


Türkiye'nin 2010 yılında 35 milyon kutu antidepresan ilaç tükettiği ortaya çıktı. Türk Eczacılar Birliği'nin rakamlarına göre 2007'de 27 milyon 573 bin kutu antidepresan tüketilirken son üç yıldaki yüzde 21'lik artış uzmanları da endişelendiriyor.

Kişi Kendine İlgi Gösterenlere Aşık Oluyor

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kontrolsüz kullanılan antidepresanların 'mani'ye (duygu durum bozukluğu) neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tarhan, “Depresyonu tedavi ederken çizginin üzerine çıkınca manik durum ortaya çıkıyor. Manide duygu yoğunluğu yaşandığı için kişi kendisine ilgi gösterenlere aşık oluyor. Bu toplumsal bir sıkıntıdır. Bu durum evli insanların da başına geliyor. Örneğin bir hanım kendisine müzik dersi verene aşık olup, evden kaçmıştı. Sonra birden 'ben napıyorum' dedi ve ilacın etkisiyle bu durumu yaşadığı ortaya çıktı' dedi. Sağlık Dergisi

Boşanmaya Kalkıyorlar

Mani'nin antidepresanın gözardı edilen yan etkilerinden biri olduğunua dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, 'Antidepresan yüksek dozda alınırsa yahut kişide maniğe yatkınlık varsa manik duruma kayış ortaya çıkıyor. İlaç genetiğini göz önüne alarak kan düzeyi ölçülmezse veya yakın takip edilmezse hasta uçuşa geçebilir, duygularını yükseltir' uyarısında bulundu.

Kişiye Göre İlaç Önerisi

Takip edilmesi durumunda söz konusu riskin azalacağını anlatan Prof. Dr. Tarhan, şunları söyledi: “Kişiye göre ilaç verilirse bu durum yaşanmaz. Depresyonda her şeyi içine atan biri manide duygusal patlama yaşıyor ve boşanmaya kalkıyor. Manide duygusal karar verme mekanizması bozuluyor. Kişi 'eşimi sevmiyorum ayrılacağım' diyor. Bunun gibi duygu durum değişiklikleri antidepresanlarda karşılaşılıyor. Antidepresanı bırakınca normale dönüyor. Birçok meslektaşım hastası boşanma dilekçesini verdikten sonra hastaya iyilik mi yaptım kötülük mü bunu sorguluyor. İlaçlar kimyasal silah. Doğru kullanılmazsa zarar veriyor. ”

Ağrı Kesici ve Antibiyotikten Sonra Türkiye'de En Çok Antidepresan Kullanılıyor

Ağrı kesici ve antibiyotikten sonra Türkiye'de en çok antidepresan kullanıldığını aktaran Prof. Dr. Tarhan, 'Reçetesiz de alınabildiği için komşudan ve birbirinden duyarak antidepresan ilaç kullanımı artıyor. Ev hanımları günlerde şeker gibi birbirlerine ikram ediyor. Alışkanlık yapmıyor. İshale neden olabiliyor, kalp ritim bozukluğu yapabiliyor ve tansiyonu yükseltebiliyor. Cinselliği bastırdığı için erkekler çok kullanmak istemiyor. Onlara da cinsel yan etkisi olmayan antidepresan veriyoruz. Bazıları tokluk hissi veriyor zayıflatıyor, bazıları şişmanlatır. Yan etkilerine göre tedaviyi düzenlemek gerekiyor' diye konuştu.

5 Nisan 2011 Salı

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı.

“İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile getiren Prof. Dr. Biri, şunları anlattı: “Esnaf bir ailenin 4. çocuğu olarak Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde dünyaya geldim. İlk ve orta eğitimimi Doğanşehir’de yaptıktan sonra lise eğitimime İzmir Menemen Lisesinde devam ettim. Daha sonra, 1980-81 eğitim öğretim yılında Ankara Üniversitesi Tıp fakültesinde eğitime başladım. Üniversiteyi kazandığım dönem felsefe ve tasavvuf ile ilgili çok fazla kitap okurdum.

“Sizin Gibi Olmak İstiyorum”


Geçtiğimiz aylarda bir telefon aldım, tıp fakültesi birinci sınıf öğrencisi “Sizin gibi olmak istiyorum ve sizi tanımak istiyorum” dedi. Neden “ben” soruma ise “Hocalarımızı inceledim. Sizinle benzer yanlarım olduğunu düşünerek sizi örnek aldım. Nasıl başarılı olduğunuzu merak ediyorum” diye cevap aldım. Aslında bu durum öğrencilerimle sürekli diyalog içerisinde olmamdan gelen bir yakınlıktan da kaynaklanıyor. Tıp eğitimini inceliyorum ve sorguluyorum. Bugün eğitimde mantıksız bulduğum çok fazla nokta var. Öğrencilik yıllarımdan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi eğitiminden çok memnun kaldım. O dönem hocalarımız bize çok fazla zaman ayırırdılar. Bilimsel bölümü okunarak öğrenilebilir. Hasta ile ilişkilerinizde hocalar örnek olmalıdır. İyi hekim iyi empati yapan hekimdir. Kendinizi hasta hissetmeniz değil, hasta gibi hissetmeniz, uygun olan çözümü üretmeniz son derece önemlidir. Hastanın sizin bilginizi kontrol etmesi mümkün değil. Hasta anladığınızı ve onu dinlediğinizi anlamak ister. Hekime güvenmek ister. Hasta-hekim ilişkisi açısından önemli bir durumdur. Bu becerilerimizi hocalarımızdan edindik. Bizlere doğru hekimliği algılamamızda etkisi oldu. Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) mezun olduğum sene yapılmaya başladı ve 1988 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalında ihtisasa başladım.


Tıp Eğitiminin Hiçbir Alanında Zorlanmadım


Öğrenciyken öğrendiğimiz her hastalığı kendinizde bulursunuz. “Acaba hasta mıyım?”diye sorarsınız. Ameliyat yapmayı tıp eğitiminin en temel amacı olarak görürüz. İlk kez 3. sınıfta üroloji ameliyatına 4.adam olarak girdim ve bayıldım. Tıp Fakültesi eğitimim süresince, hafta sonları devlet hastanelerinin acil servislerinde gözlemci olarak çalıştım. Tıp eğitiminin hiçbir alanında zorlanmadım.


İlaç Topladık, Sınıfladık ve Hastalara Dağıttık


Tıp eğitimim son 3 yılında Mamak Belediyesinin ilaç toplama kampanyasına katıldım. Toplanan ilaçları proje kapsamında sınıfladık ve ihtiyaç olan semtlerde ev ev dolaşarak hastaları muayene edip ücretsiz olarak dağıttık. Bu dönemde çok farklı olaylarla karşılaştım. Belediyenin aracı ile yanımızda hekim eşliğinde, hastaları muayene edip ilaç dağıtmak, insanlara yardımcı olmak bizi mutlu ediyordu. Eşimin Psikiyatri Sınavından Kalması İlişkimizin Başlamasına Vesile Oldu


Eşimin psikiyatri sınavından kalması, ilişkimizin başlamasına vesile oldu. Eşim çalışkan bir öğrenciydi ve derslerini çok ciddiye alırdı. Sınavdan kaldığı için çok üzülmüştü. Bende teselli ederken aramızdaki konuşmalar ilişkimizin başlamasını sağladı. Benim jürilerim çok kolay olurken, eşimin jürileri ise çok zor olurdu. Üniversite son sınıfta eşimle evlendim. Tıp Fakültesi bitince ilk mecburi hizmet yerimiz Yüksekova çıktı. Bölge insanı bizi sevgi ile kucakladı. Orada kaldığımız 3 ay süresince kalacak konut bulamadığımız için hastanenin üst katında hasta odasını, kendimize lojman yaptık. Başlangıçta korkularımız vardı ancak zamanla bunun yerini sempati ve sevgi aldı. Sonrasında ben Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji bölümüne devam ederken eşimde Kadın Doğum ihtisasına başladı. İhtisasım sonrası iki buçuk yıl kadar Niğde Devlet hastanesinde mecburi hizmetimi ve aynı dönemde Kayseri’de kısa dönem askerliğimi yaptım. Mecburi hizmetim bitince Gazi Üniversitesine yardımcı doçent olarak göreve başladım.1997 yılında 9 ay kadar Kaliforniya Üniversitesinde Üroonkoloji alanında çalıştım. 2000-2003 yılları arasında Gazi Hastanesi başhekimlik görevinde bulundum.2004 yılında Profesör unvanını aldıktan sonra halen aynı bölümde öğretim üyesi olarak çalışıyorum.


Şimdi Akademik ve Etik Çalışma Prensibindeki Hastanemiz İleride Üniversite Olacak


İşimle ilgili büyük projelerim var. Kendi hastanemizin kurulmasında belli bir noktaya geldik. Şimdi bunu örnek ve iddialı bir noktaya getirmek istiyorum. Kazanma adına değil, örnek olması ve iz bırakmak adına istiyorum. Akademik ve etik çalışma prensibindeki hastanemiz ileride üniversite olacak. Uluslararası alanda başarılara imza atan üniversite kurmayı hedefliyorum.


Bizim En Büyük Problemimiz İş Kolik Olmamız


Eşimle yaşama bakışımız bizi birbirimize yaklaştırdı. Bizim en büyük problemimiz iş kolik olmamız. Aydan Hanım hastalarıyla çok yakından ilgileniyor. İş hayatının içinde olmak bizi mutlu ediyor.


Sosyal İlişkiler Vizyonunuzu Geliştiriyor


Arkadaşlık ve akrabalık ilişkilerine dikkat ederim. Kalabalık ortamlarda olmayı severim. Tek başıma olmayı sevmem. Bayramlarda mutlaka akrabalarım ve dostlarımla beraber olurum. Büyükleri ziyaret etmek ve onlarla konuşmak, insan ilişkilerini geliştiriyor. Her insandan öğrenilecek bir şeylerin olduğuna inanırım. Eğitimine, sosyal statüsüne ve yaşına bakmadan herkesten öğrenilecek bir şeyler oluyor.


Empatiyi Ne Kadar Yapabiliyorsanız O Kadar Başarılı Olacağınıza İnanıyorum


Genç hekimler kıdemli hocalarından çok şey öğreneceklerini unutmasınlar. Hastalarını dinlemeyi ihmal etmesinler. Empatiyi ne kadar yapabiliyorsanız o kadar başarılı olacağınıza inanıyorum. Hastanın anlatılanları doğru anlaması çok önemlidir. Hastanın anladığından emin olmadan hasta odandan çıkmamalı.


Babalık Kursunda 2 Ay Eğitim Aldım


Çok genç yaşta çocuk sahibi oldum, hayatımda yaptığım en doğru adımlardan biri; erken yaşta evlenmek ve erken çocuk sahibi olmaktır. Çocuklarımızla büyüdüğümüz söylenir ki, bu çok doğru. Büyük oğlum kreşe gidiyordu. Kreşte hocası “evde babanızın resmini çizin” demiş. Televizyonun karşısında oturan bir baba, bir elinde gazete diğer elinde kumanda televizyonda ya spor ya da haber programı var. Bunun üzerine hocası ile görüştüm ki bu aynı zamanda bir projenin parçasıydı. 2 aylık bir sürede babalık eğitimi aldım. Çocuklarınıza ne kadar çok zaman ayırsanız o kadar mutlu olurlar. Çocuklarımla, baba oğuldan çok iki arkadaş gibiyizdir.


Yaptığın İşi Ne Kadar Benimsediğin Önemlidir


Büyük oğlum bilgisayar mühendisi oldu ve özel şirkette çalıştı. Ben hiçbir şekilde planlarına karışmadım sadece şunu söyledim; “Yaptığın işi ne kadar benimsediğin önemlidir.” Oğlum şimdi Amerika’da master yapıyor sonrasında döndüğünde kendi işini kurmayı hedefliyor. Ona tek nasihatim erken evlen erken çocuk sahibi olması. Küçük oğlumuzda lise son sınıfta ve çok başarılı bir öğrenci.


En Büyük Hobim Sosyal Faaliyetler


Sivil toplum örgütlerinde hizmet etmek beni mutlu eder. Uzun yıllar Türkiye Sağlık Çalışanları Eğitim ve Dayanışma Vakfı (TÜSAV) başkanlığını yaptım. Benim en büyük hobim sosyal faaliyetlerdir. Öğrencilere burs vermek, TUS tercihlerinde destek olmak gibi konularda tıp fakültesi öğrencileri benimle rahatlıkla iletişimde olabilir.


Geçmişi Çok Sorgulamam


Bulunduğum anı en mutlu şekilde yaşamaya çalışırım. Geçmişi çok sorgulamam. Çok rahat realize ederim, beni rahatsız eden olayları ya unuturum ya da kendime unuttururum. Çok kolay ağlar ve çok kolay gülerim ancak en zayıf yanım fevri çıkışlarımdır.


Tüm Kararları Eşimle Birlikte Alırız


Eşimle evlendiğimde ilk söylediğim cümle biz bir aileyiz. Artık biz varız, bizimle ilgili her türlü kararı biz veririz. Tüm kararlarımda ne eşimi ezdim ne de ezdirdim. Ailelerden hiçbir destek almadan evimin ihtiyaçlarını karşıladık. Problemlerimi kendi ailemin içerisinde çözdüm. Eşler zamanla birbirine benzemeye başlıyor. Ortak bütçemiz var ve hiçbir zaman ayrı bütçe olmadı. Toplum bencilleşti, evlilik gerçekten zor ancak birçok anlamda evlilik çok önemli. Düzenli ev hayatınız olunca her şey düzene giriyor. Evlilik aslında ebeveynlerin etkisinden kurtarmak, bencil bakmamak ve ben yerine biz diyebilmektir.


Necip Fazıl Kısakürek Hayatımda Önemli Yer Tutar


Yıllarca amatör olarak futbol oynadım. Son dönemlerde kayak, yüzme ve salon sporları yapıyorum. Necip Fazıl Kısakürek hayatımda önemli yer tutar. Yahya Kemal Beyatlı’nın şiirleri öğrencilik yıllarımda kitaplarımın arasında yer alırdı. ”