17 Aralık 2013 Salı

“BAKANLIĞIN MUHABİRİ GİBİ DEĞİL ÇALIŞTIĞI KURUMUN MUHABİRİ GİBİ DAVRANMALI”

SAĞLIK HABERCİLİĞİNE YÖN VERENLER


Günümüzde basın kuruluşlarının “sağlık muhabiri” çalıştırma gereği duyduğunu söyleyen Hürriyet Gazetesi Sağlık Muhabiri Meltem Özgenç,“Sağlık muhabiri bir firmanın ya da bakanlığın muhabiri gibi değil çalıştığı kurumun muhabiri gibi davranmalı ve her konuşmada haber kokusu aramalı” dedi. 

Sağlık haberciliğinde tarafsız haber yapmanın çok önemli olduğu kuşkusuz bir gerçek. Bu alanda haber yazan sağlık muhabiri ya da editörün tarafsız olarak yaklaşması, bir kurum ya da kuruluşun çalışanı gibi davranmaması gerekir. Haberi tarafsız şekilde hazırlamalı. Sağlık haberciliğinde uzmanlaşmanın önemine dikkat çeken Hürriyet Gazetesi Sağlık Muhabiri Meltem Özgenç, konu ile ilgili şunları söyledi:  “Sağlık haberciliği geçmişte alanda uzmanlaşma gerekmeyen bir bölümdü. Ancak günümüzde gazeteler ve dergiler “sağlık muhabiri” çalıştırma gereği duyuyorlar. Çoğu gazetede sağlık sayfası ve editörleri bulunuyor. Bu yanlış ya da eksik olabilecek birçok hatayı engelliyor.

Sağlıkla İlgili “Her Şey” Haberdir
Habercilikte en önemli kural “her şey haberdir” mantığıdır. Sağlıkla ilgili de “her şey” haberdir. Her konuda olduğu gibi teknik bilgiye sahip olunması gerekiyor.

Haberi Yazarken Çok Büyük Umut Vermemek Gerekiyor
Sağlık haberleri vatandaşı çok yakından ilgilendiriyor. Haberi yazarken çok büyük umut vermemek, yanlış yazmamak gerekiyor. Örneğin, Parkinson hastalarıyla ilgili umut verici bir ilaç çalışması var ama denemeler 3 yıl içinde başlayacak. Haberi yazarken “Parkinson hastalarına müjde. Çare bulundu” gibi bir başlık atmak sağlık muhabirinin yapacağı en büyük hatalardan biri olur. 


Sokaktaki Vatandaşın Anlayacağı Dilde Yazmalı
İdeal bir sağlık muhabiri, en azından vatandaştan daha fazla teknik bilgiye sahip olmalı. Ancak haberi yazarken teknik ayrıntıdan çıkarıp sokaktaki vatandaşın anlayacağı dilde yazmalı. 

Bakanlığın Muhabiri gibi Değil Çalıştığı Kurumun Muhabiri gibi Davranmalı
Sağlık muhabiri bir firmanın ya da bakanlığın muhabiri gibi değil çalıştığı kurumun muhabiri gibi davranmalı ve her konuşmada haber kokusu aramalı. Haberi ortaya koyan fotoğraf ve başlıktır. Kullanılan dilin yalın olması da bir o kadar önemlidir. 
Sağlık programlarında konuklar kesinlikle uzman kişilerden seçilmeli. Aksi halde yanıltıcı haberler insan sağlığını tehlikeye atar.


Sağlık Konulu Yayınlara İlişkin Bir Denetim Yok
Sosyal medyada bilgiler çok hızlı yayıldığı için özellikle doğru olmasına çok dikkat edilmeli. Sağlık konulu yayınlara ilişkin bir denetim yok. Ancak en azından sağlık konusunda çok yazıp çizmiş bir editörün gözünden geçmesi her zaman en sağlıklısıdır.  

Fotoğraflar İnsanın Canını Sıkacak Türde Olmamalı
Sağlık haberlerinde kullanılan fotoğraflar insanın canını sıkacak türde olmamalı. Ayrıca örneğin meme kanserini anlatıyorsanız, koyduğunuz fotoğraf açık saçık bir meme fotoğrafı olmamalı. Bu kesinlikle kadınların kendilerini kötü hissetmelerine neden oluyor. 


İsteyen Haber Kaynağı Kendini Gizler
Haberlerde 5N 1 K kuralı önemli. Her zaman haber kaynağı belirtmek zorunda değilsiniz. Sonuçta isteyen haber kaynağı kendini gizler ve bir gazetecinin yapması gereken bunu hiçbir zaman hiçbir yerde deşifre etmemektir.” 

Meltem Özgenç kimdir? 
1980 Almanya doğumlu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 2 yıl TRT’de, 7 yıl ANKA Haber Ajansı’nda, 6 yıldır da Hürriyet Gazetesi’nde muhabirlik yapıyor. Birden fazla baktığı alanı var. Sağlık muhabirliğin de yaklaşık 7-8 yıllık geçmişi bulunuyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder