Türkiye'nin, tütün kontrolündeki iyi uygulamaları ve deneyimlerini 'Tütün Kontrolü Ulusal Odak Noktaları Avrupa Bölge Toplantısı'nda anlatan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'nin “Tütünle mücadelede” büyük mesafe aldığını ve örnek ülke haline geldiğini belirtti.
Sağlık Bakanı Akdağ, ev sahipliği yaptığı "Tütün Kontrolü Ulusal Odak Noktaları Avrupa Bölge Toplantısı"nda, Türkiye'nin tütün kontrolündeki iyi uygulamaları ve deneyimlerini paylaştı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi'ne üye 53 ülkenin katılımıyla gerçekleşen toplantının amacı ise, Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'nin gözden geçirilmesi ve Türkiye deneyiminin üye 53 ülke ile paylaşılması olarak belirtildi.
Toplantıya; Başta Sağlık Bakanı Akdağ olmak üzere, DSÖ Avrupa Bölgesi'nde yer alan ülkelerin odak noktaları ile DSÖ Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) Sekretaryası'ndan Program Yöneticisi, Avrupa Birliği Komisyonu Temsilcileri ve DSÖ İş Birliği Merkezlerinden uzmanlar katıldı.
Tütünle mücadelenin sadece bugünü değil, yarını da ilgilendirdiğini, Türkiye'nin bu mücadelede büyük mesafe aldığını ve örnek ülke haline geldiğini dile getiren Akdağ, “Sizler için en önemli husus, politik karar vericilerin gerekli adımları atması için cesaretlendirilmesidir. Türkiye'nin mücadelesi de kolay olmadı. Tütün endüstrisi bunu engelleme çabasına girdi. Yasa idare mahkemesi yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne taşındı, yüksek mahkeme halk sağlığının yanında durdu” dedi.
Diğer ülkelerde de buna benzer engellemeler olabileceğini dile getiren Akdağ, ancak hükümetlerin bu konudaki kararlılığının büyük önem taşıdığını vurguladı.
“Türkiye Dünyada En Çok Sigara İçilen Ülkelerden Biriydi”
Türkiye'de tütünle mücadelede halk ve medyanın desteğinin başarıda önemli bir etken olduğunu belirten Akdağ, şunları söyledi: “Türk gibi sigara içmek. Eskiden böyle bir deyim vardı, Türk gibi sigarayla mücadele etmek deyimine dönüştü. Toplumun yüzde 90'ı, sigara içenler dahil bu meselenin, mücadelenin arkasında durdu. En önemli husus buydu. Türkiye dünyada en çok sigara içilen ülkelerden biriydi ve bu mücadeleye başladığımız zaman hiç kimse bu başarıyı beklemiyordu. Sigara içmek adeta kültürümüzün bir parçasıydı. Sigara içme hakkı, sigara dumanından korunma hakkının önünde geliyordu. Üçte ikilik sessiz çoğunluk sigara içen üçte birlik kesimin kendisine verdiği zarara sessizce katlanmak zorundaydı. Sigara kültürümüze o kadar sirayet etmişti ki bayramlarda ve özel günlerde evimize gelen misafirlere sigara ikram etmek adeta ev sahipliğinin kuralı haline gelmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu meselenin arkasında durması, daha doğrusu sigara ve tütünle mücadelenin adeta bir numaralı aktörü haline gelmesi bizim işimizi çok kolaylaştırdı. Türkiye bugün DSÖ Mpower stratejisi açısından bir ilki başarmış ülkedir. Mpower stratejisinin bütün ilkeleri bugün Türkiye'de etkin olarak uygulanmaktadır. Bu kararlılığımızı da devam ettireceğiz" dedi.
“Türkiye Bu Konuda Benzersiz Bir Ülke”
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) temsilcisi Maria Cristina Profili de Türkiye'nin sigaraya karşı yürüttüğü mücadele ve elde ettiği başarıdan övgüyle söz ederek, “Türkiye bu konuda benzersiz bir ülke” dedi.
Düz Paket Uygulaması ile İlgili Teknik Bilgi Paylaşılacak
'Tütün Kontrolü Ulusal Odak Noktaları Avrupa Bölgesi Toplantısı'nda, Türkiye'nin tütün kontrolündeki iyi uygulamaları ve deneyimleri diğer ülkeler ile paylaşılacak. Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Merkezi ve Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi uygulamaları yapılacak saha ziyaretleri ile katılımcılara tanıtılacak. Avrupa bölgesinde sigara paketleri üzerindeki sağlık uyarılarının gözden geçirilerek, Avustralya'da uygulamaya konacak olan düz paket uygulaması hususunda teknik bilgi verilecek. 2012-2016 yılı DSÖ Avrupa Bölgesi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Eylem Planı tartışılarak, 2015 hedefleri saptanacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder