6 Eylül 2012 Perşembe

EVDE İLK YARDIM KILAVUZU

Ülkemizde çocuklara yönelik ilk yardım çok iyi bilinmediğinden Prof. Dr.  Murat Tuncer  ve Uzm. Dr. Cengizhan Elmas tarafından hazırlanan, “Evde İlk Yardım Kılavuzu” aileler için tam bir başucu kitabı olma özelliği taşıyor.


Basit ilk yardım uygulaması yapabilecek seviyede eğitim almış olmak bir yaşamın kurtarılabilmesi için önemlidir. Her ebeveyn gözlemleri, aldıkları eğitim ve içgüdüsel yaklaşımları ile ilk yardım uygulamalarından bazılarına yatkın olsa da, ilk yardım sırasında bazı konuların bilinmesi oluşabilecek zararlı yan etkilerin önlenmesi için gerekli. Prof. Dr.  Murat Tuncer  ve Uzm. Dr. Cengizhan Elmas tarafından hazırlanan “Evde İlk Yardım Kılavuzu” aileler için tam bir başucu kitabı olma özelliği taşıyor.
Uzm. Dr. Cengizhan Elmas, kitabı ve çalışmaları hakkında Esra Öz’ün sorularını yanıtladı.

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi'nde eğitimini bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık eğitimimi tamamladım; Çocuk Göğüs Hastalıkları Ünitesi’nde tez yaptım. Ailelere yönelik olarak yayına hazırladığım “Evde İlk Yardım Kılavuzu” isimli bir kitabım var. Amerikan Pediatri Akademisi’nin “Yemek Savaşları” isimli kitabını ise dilimize kazandırdım. Bu arada şu sıralar yayına hazırlanmakta olan “0-5 yaş Bebek Bakımı” adlı bir çeviri kitabım ve yardımcı editörlüğünü yaptığım“Çocuk Endokrinolojisi” kitabım daha var. Aynı zamanda ilk yardım eğitmeniyim ve hastalarıma da zaman zaman çocuk ilk yardımı üzerine kurslar veriyorum. Sporla uğraşmayı seviyorum. Halen aktif olarak yaptığım sporlar var. Takım sporlarının yanı sıra, bireysel sporlara ve deniz ve kış sporlarınada fırsat buldukça zaman ayırmaya çalışıyorum.

Okurlarınıza iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?
Lütfen okuyun! Okumakla sadece bilgi dağarcığınızı genişletmiyorsunuz, hem kendinize olan güveniniz artıyor, hem de çocuğunuza daha iyi bir gelecek sağlıyorsunuz.



Kitabınız yazar olarak size neler kazandırdı?


Bir çocuk doktorunun kendini sürekli güncel tutması ve geliştirmesi gerekiyor. Güncel gelişmeleri takip edebilmeli ve hatta bunların içerisinde olmalıdır. Çocuklar için herşeyi ince eleyip sık dokumalı ve daha sonra onların hizmetine sunmalıdır. Ben de kitap çalışmalarında sürekli kendimi güncel tutup, hastalarıma çok verimli ve güncel bir anlayışla hizmet etmeye çalışıyorum. Kitaplarımı yazarken; zaten sürekli devam eden eğitim özelliğime bir de araştırmacı özelliğimi ekliyorum.






Yazdığınız kitaplar arasında en çok etkilendiğiniz kitabınız hangisi?
Ülkemizde çocuklara yönelik ilk yardım çok iyi bilinmediğinden, ilk önce ailelere yönelik “Evde İlk Yardım Kılavuzu” isimli bir kitap yazdım. Türk tabipler birliğinin “Kılavuz hazırlama kitabı” hazırlamasında da yardımcı oldum. Ancak basılan yeni kitabım, şu ana kadaren çok etkilendiğim ve en çok zaman ayırdığım bir çalışma oldu. Tamamlanması üç seneden fazla sürdü.



Sağlık haberciliği üzerine düşüncelerinizi öğrenebilir miyim? Sağlık haberlerinde nelere dikkat ediyorsunuz?


Sağlık haberlerinin güncel olması, tartışmaya yol açmaması ve aileleri paniğe ve yanlış bilgilendirmeye sevk etmemesi gerekiyor. Bazen çok önemli bebek dergilerinde bile inanılamayacak kadar önemli yanlışlar yapılıyor, bu durum birçok web sayfası için de geçerli. Güncelliğini yitirmiş sağlık siteleri mutlaka denetlenmeli ve bu haberlerle ebeveynlerimizin temas etme olasılığı sınırlandırılmalıdır.



Türkiye’deki çalıştığınız alandaki çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?


Çocuk sağlığı hakkında yapılacak çok şey var. Ancak ülkemizde bunlar çok yavaş ilerliyor. Bu konuda bazı özel kuruluşlar daha çok sorumluluk almalı ve bunlar desteklenmelidir. Ben Pediatri Birliği Derneği’nin yöneticisi olarak, çocuk sağlığıyla ilgili bir çok konuya el atmamız ve desteklenmemiz gerektiğine inanıyorum. Çocuk sağlığına verilecek önem, birçok ulusal sorunumuzu da çözüme kavuşturmada bize kolaylık sağlayacaktır.



Kendinizi bulunduğunuz alanın neresinde görüyorsunuz? Bütün istediklerini gerçekleştirmiş, hayatından memnun bir yazar mısınız?


Bütün isteklerimi tabi ki henüz gerçekleştiremedim. Bu alanda yapılacak çok daha fazla şey var. Ben elimden geldiğince üretici olmaya devam etmeyi düşünüyorum. Ancak hayatımdan da memnunun. Alanımda çok fazla çalışma yaparken kişisel sağlığımı, spor hayatımı, sosyal hobilerimi ve spor aşkımı da birlikte götürmeye çalışıyorum.



Hâlâ planlayıp gerçekleştiremediğiniz projeniz var mı?


Aslında çocuk sağlığı üzerine gerçekleştiremediğim çok önemli ve ses getirecek projeler var. Umarım önümüzdeki dönemde daha çok zaman ayırıp, bu işlerde biraz daha fazla destek bulacağım ve projelerimi tamamlayabileceğim.



ÇEKİLİŞ BAŞLIYOR! 


Çekilişe katılmak için yapmanız gerekenler: 

Blogu izlemeye almak 

- Facebook sayfamı beğenmek 

- Bu yazının altına yorum yazmak

Adsız yorumlar dikkate alınmayacak. Adınızı ve mail adresinizi yazarsanız memnun olurum.

12 Eylül Çarşamba günü saat 23:00'a kadar yorum bırakabilirsiniz. Çekiliş sonucu 13 Eylül Perşembe sabahı buradan duyurulacaktır.

Çekilişi Derya Esen kazandı, adresini ilettiğinde kitabı göndereceğim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder