Dünyada uzman merkezlerce düzenlenen SHAPE toplantılarının ikincisi 1-2 Aralık tarihlerinde Ankara'da yapıldı. Türkiye'de ilk ve tek olarak seçilen Anatolia Tüp Bebek Merkezi’nin Avrupa Birliği dışında bu toplantıya ev sahipliği yapan ilk merkez olduğunu belirten Anatolia Tüp Bebek Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hakan Yaralı, "Avrupa Birliği'nde 6 merkeze ilaveten geçen yıl seçilen 4 yeni merkezden biri olmaktan gurur duymaktayız” dedi.
Dünyada uzman merkezlerce düzenlenen SHAPE toplantılarının ikincisi 1-2 Aralık tarihlerinde Ankara’da yapıldı. “Sharing best clinical experience and expertise” (SHAPE) en iyi klinik deneyim ve tecrübeyi paylaşmak anlamına gelen toplantıda tüp bebek ile ilgili yoğun klinik deneyim ve akademik birikime sahip merkezlerin himayesinde, yurt dışından dinleyici ve delegelerin katılımı ile gerçekleştirildi. Tedavide etkinlik azalmadan ve emniyetli uygulama şansı veren bu yeni tedavi sürecinde Türkiye referans merkez olmaya aday. Anatolia Tüp Bebek Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hakan Yaralı’nın ev sahipliği yaptığı toplantıya Kanada, Fransa, İran, Yunanistan ve Danimarka’nın da aralarında bulunduğu ülkelerden 10 delege katıldı.
AB Dışında İlk Kez Türkiye’de
Batı Avrupa ve Avustralya’da 10 merkezde yapılan toplantıyı organize etme görevi Avrupa Birliği dışında ilk defa Türkiye’de Anatolia Tüp Bebek Merkezi'ne verildi. Türkiye'de ilk ve tek olarak seçilen Anatolia Tüp Bebek Merkezi’nin Avrupa Birliği dışında bu toplantıya ev sahipliği yapan ilk merkez olduğunu belirten Prof. Dr. Hakan Yaralı, "Anatolia Tüp Bebek Merkezi olarak Avrupa Birliği'nde 6 merkeze ilaveten geçen yıl seçilen 4 yeni merkezden biri olmaktan gurur duymaktayız” dedi.
“Türkiye'de Her 100 Çiftin Yüzde 15'i Çocuk Sahibi Olmakta Sıkıntı Yaşıyor”
Tüp bebek uygulamasında, "Hasta dostu tedavisi" ile ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Yaralı, "Tüp bebek uygulamasında hasta dostu tedavisi klasik uygulamaya göre bazı avantajlar sağlamaktadır. Bu uygulama ile amaç daha doğala yakını hedefliyor. Başka deyişle hasta-dostu bu protokol ile etkinlik yani eve canlı bebekle gitme korunur iken, emniyetlilik artmaktadır. Türkiye’de her 100 çiftten yüzde 15'i çocuk sahibi olmakta sıkıntı yaşıyor. Hasta dostu tedavilerin en önemli özelliği; bebek sahibi olacak kadınlara daha az ilaç uygulanması ve doğaya ve hastaya daha saygılı tedavi planlanması. Böylece anne adayları hem ilaçlara bağlı yan etkilerden korunmanın yanı sıra daha az maliyetle bebek sahibi olabiliyorlar” dedi.
Tüp Bebek Tedavisi ve Aşırı Uyarım Sendromu
Prof. Dr. Yaralı şu bilgileri verdi: “OHSS yani aşırı uyarım sendromu tüp bebek tedavisinin en önemli komplikasyonudur. Genellikle polikistik over sendromlu kadınlarda ortaya çıkan bu tablonun şiddetli formunun oluşma olasılığı yüzde 1-3 civarındadır. Yumurtalıkları uyarmak amacı ile kullanılan ilaçlara hastadan aşırı cevap alınması sendroma zemin hazırlar. Yumurtalıkların uyarılması sırasında kabul edilebilecek sayıda yumurta uyarılması ile aşırı uyarılma arasında ince bir çizgi vardır. Her zaman doz ayarlaması mümkün değildir. Aşırı uyarılma olduğu zaman yumurtalık uyarıcı ilaçların dozunun azaltılması ve gerektiğinde bir gün veya daha uzun bir süre ilaç verilmemesi sonucunda östrojenin aşırı yükselmesi engellenir. Bu iki unsur tüp bebek tedavisinin önünü tıkayan önemli sorun. Bu sorunları gidermeye aday yeni tedavi protokolü Antagonist ya da hasta dostu tedavi olarak adlandırılabilir, umut vaad ediyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder