Türkiye ile Moritanya İslam Cumhuriyeti arasında sağlık ve tıp bilimleri alanında işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşmanın imza töreninde konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, anlaşma çerçevesinde görevlendirilen iki uzmanın teknik konularda çalışma yürüteceğini, TİKA'nın da bu süreçte katkı sağlayacağını söyledi.
Sağlık Dönüşüm Programının Tecrübeleri Moritanya'ya Aktarılacak
Türkiye'den uzmanların Moritanya'da eğitimler vereceğini, bu ülkede anne ve çocuk ölümlerinin azaltılması ve acil sağlık hizmetleriyle ilgili katkılar sağlanacağını anlatan Akdağ, ''Türkiye'de uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile kazanılan tecrübeyi aktararak, Moritanya'daki sağlık sisteminin geliştirilmesine destek vereceğiz. Bizim ülke olarak yaklaşımımız karşılıklı işbirliği, dostluk ve yardımlaşma yaklaşımıdır" dedi.
Hükümet olarak insanı önde tutan felsefe ve anlayışa sahip olduklarını, bu işbirliğine de bu yönden yaklaştıklarını vurgulayan Akdağ, ''İnsan çok kıymetlidir. İnsan için hizmet yerine getirmek siyasetçinin birinci görevidir. Siyaset yapmanın ancak böyle anlamı olabilir” diye konuştu.
''Türkiye Avrupa ile Asya Arasında Bir Köprü, Dünya Çapında Bir Rol Oynuyor''
Moritanya İslam Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Ba Housseinou Hamadi de Türkiye ile sağlık alanında imzalanan anlaşmanın eğitim ve sağlık sisteminin geliştirilmesi gibi alanları kapsadığını bildirdi. Türkiye'nin bölgesinde çok güçlü bir konuma sahip olduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali ziyaretinin kendisini çok duygulandırdığını ifade eden Hamadi, ''Türkiye Avrupa ile Asya arasında bir köprü, dünya çapında bir rol oynuyor'' diye konuştu.
“Sıtma için İlaç Gerekiyor”
Türkiye'den yatırımcıları ülkesine davet eden Hamadi, Türk iş adamlarının Moritanya'da ilaç fabrikası ve hastane ekipmanı gibi alanlarda yatırım yapabileceklerini söyledi. Türkiye'nin bu konudaki deneyiminden yararlanmak istediklerini ifade eden Hamadi, ülkesinde görülen bazı hastalıklarla ilgili jenerik ilaç konusunda da Türkiye'den destek alabileceklerini söyledi. Hamadi, özellikle ülkesinde çok sık görülen sıtma için ilaç gerektiğini bildirdi.
Bir soru üzerine, Türkiye'den gelecek uzmanların ülkesinde eğitim vermesinin büyük önem taşıdığını belirten Hamadi, Türkiye'de halkın neredeyse tamamının sağlık güvencesi olduğunu, oysa ülkesinde bu oranın yüzde 6 dolayında olduğunu belirtti.
Bakan Akdağ, kabul sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Tıpta, 'Hastalık Yoktur, Hasta Vardır'
Sağlık Bakanı Akdağ, kolesterol ilaçlarıyla ilgili tartışmalara ilişkin bir soru üzerine de, “Bu konuda bilim adamlarından oluşan bir komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Vatandaşın doktorunu seçme hürriyeti var. Bu konuyu aile hekimleri ya da diğer uzman hekimlerle görüşmek yerinde olur. Kafalarında bir soru işareti oluştuysa doğrudan kendi doktorlarıyla tartışsınlar bunu. Çünkü güzel bir tabir vardır tıpta, 'hastalık yoktur, hasta vardır'. Bu kolesterol ilaçları için de böyle. Bireye göre değişir bu. Elbette doktorlar belli rehberlere ya da bilimsel kılavuzlara göre hareket ediyorlar, ama doktorların davranışlarında da ekol, yaklaşım farklılıkları olabilir. Bunlar son derece tabidir. Hastalık kişisel bir durumdur. İlaç da o kişisel duruma göre karar verilebilecek bir husustur. Vatandaşlarımız aman sağda solda, ortalıkta dolaşan dedikodularla hareket etmesinler. Buna benzer bütün hususlar için bu tavsiyede bulunuyorum. Türkiye'de doktora ulaşmak eskisi gibi zor değil. Doktorlarımızın söylediklerine göre hareket edelim.''
2010’da Aile Hekimliğinden Memnuniyet Yüzde 90
Akdağ, aile hekimi memnuniyetinde bir anket yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine, "Elbette anket yaptırılıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde de kullanılan bir araştırma yaptık. Aile hekimliğinden 2010 yılında memnuniyet yüzde 90 oranında çıktı" diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder