21 Aralık 2009 Pazartesi

TIPTA UYGULAMA HATALARININ BEDELİ AĞIR OLABİLİYOR

Son yıllarda hekimlerin büyük sorun yaşadığı “Tıpta Uygulama Hataları” isimli konferansta hekimlerin nelere dikkat etmesi gerektiği üzerinde duruldu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Hasan Ali Yücel Konferans Salonunda düzenlenen “Tıpta Uygulama Hataları” konferansı büyük ilgi gördü. Konferansa Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, Dekan Prof. Dr. İlker Ökten, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muharrem Gerçeker, İbn-i Sina Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Aşık ve hastane personeli katıldı.

“Tıpta Uygulama Hataları Ekonomik Kayıplara Neden Oluyor”
Konferansta konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, doktorluğun uygulayarak, daha kolay ve daha sağlıklı öğrenilen bir meslek olduğunu belirterek, tıp mesleğinde makul, yapılabilir hataların olabileceğini söyledi. Ama tıbbi hata kavramının daha farklı incelenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Taluğ, “Tıpta hata kavramı farklı olarak değerlendirilmelidir. Bu hataların bedeli bazen daha ağır olabilmektedir. Bazen sakatlıklara yol açarak bazen de ekonomik kayıplara neden olarak karşımıza çıkabilir. Hatalara bakışımızı doğru, makul, mantıklı bir zemine oturtmak gerekiyor. Yine hasta haklarını da bu zeminde değerlendirmek ve bu bağlamda her türlü tedbiri almak gerekiyor” dedi.

Bazen Hekimler Hatalı Olmadığı Halde Suçlanabiliyor!
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Ökten, yapılan tıp hatalarına değinerek, bu tür hataların olmaması için çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri gibi 3. basamak üniversite hastanelerinde çok önemli hastalıkların tedavisinin yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Ökten, bu yüzden tıp hatalarına karşı önlemlerin alınmasının önemine işaret etti. Bazen hekimlerin hiç bir hatasının olmamasına rağmen hata yaptıkları yönünde suçlanabildiğini de belirten Prof. Dr. Ökten, iyi bir hasta hekim iletişiminin oluşabilecek hataları azaltacağını vurguladı.

“Amacımız Hatalarımızı Görmek ve Çözüm Bulmaktır”
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Yaşar Bilge, tıpta uygulama hatalarının hasta ve hasta yakınları, çalışanlar açısından farklı etik boyutu olan bir konu olduğunu söyleyerek, sağlık çalışanları açısından bakıldığında daha önemli bir hale geldiğini belirtti. Düzenlenen sempozyumun bir hizmet içi eğitim olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bilge, temel amacımız ilgili yasa çerçevesinde hatalarımızı görmek ve çözüm noktalarını tartışmak olduğunu söyledi.

“Cerrahi Alandan Yapılan Hataların Sonuçları Daha Ağır Oluyor”
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Baskan, hekimliğin gerçekten çok zor bir iş olduğunu, zor şartlar altında görev yaptıklarını söyledi. Tıpta uygulama hatalarının, sağlık çalışanları tarafından yapılabildiği gibi komplikasyonlardan da kaynaklanabildiğini vurguladı. Bu hataların tıbbi bilginin olmaması, tıbbi teknolojinin eksikliği ve beceri eksikliğinden kaynaklandığına dikkat çeken Prof. Dr. Baskan, tıp kurumlarında akreditasyon çalışmalarının yaygınlaştırılmasının bu açıdan oldukça önemli olduğunu belirtti. Cerrahi alandan yapılan hataların daha çok ve sonuçlarının daha ağır olduğunu söyleyen Prof. Dr. Baskan, bu tür konferansların, hataları anlama ve çözüm geliştirme açısından faydalı olduğunu vurguladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder