8 Aralık 2009 Salı

DİABETES MELLİTUS GENETİK ÇALIŞMALARI UMUT VERİCİ

7. Ankara Diabetes Mellitus Günleri’nde diyabet tedavisinde kök hücre üzerine çalışmaları konuşan Prof. Dr. Osman İlhan, “Yakın bir gelecekte insülin yapan Beta hücresi korunabilecek, bozulması engellenecek” dedi.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü sebebiyle Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası'nda düzenlenen 7. Ankara Diabetes Mellitus Günleri toplantısında, geçmişten günümüze diyabet tedavisi üzerine bilgi verildi.
“Diyabet Tedavisinde Kök Hücre Çalışmaları” konulu bir konferans veren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Osman İlhan, pankreasta insülin yapan Beta hücresinin yeniden üretilmesine yönelik kök hücre çalışmalarının umut verdiğini belirtti. Beta hücresinin harabiyeti sonucu oluşan diyabet hastalığının tedavisi için ya Beta hücresinin yeniden yapılması ya da korunması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. İlhan, “Beta hücresinin yapılması için, ya embriyonik kök hücreye ya da embriyonik kök hücreye benzer, normal bir hücre çekirdeğine 4 protein konularak kök hücreye dönüştürülen IPS hücresine ihtiyaç var. Kansere dönüşme riskinden dolayı embriyonik kök hücre kullanılmasına sıcak bakılmıyor. Bu nedenle kanserleşme olasılığı bulunmayan IPS hücresi Beta hücresi haline getirilmeye çalışılıyor. Bu şu anda laboratuvarda yapılabiliyor. 200 gün yaşayabilen Beta hücresi üretildi. Araştırmalar, bu Beta hücresinden insülin elde edilebilmesine yönelik olarak devam ediyor. Bunun çok kısa zamanda başarılacağı tahmin ediliyor'' şeklinde konuştu.


Kök Hücre Çalışmaları Umut Verici
Şeker hastalığının tedavisinde Beta hücresinin korunmasına yönelik olarak da, kemik iliğinde bulunan, çok çabuk elde edilip çoğalabilen mezankimal kök hücre’nin kullanılması yolunda önemli çalışmaların sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. İlhan, “Bu yöntemle bağışıklık sistemi kontrol edilip insülin yapan Beta hücresi korunabilecek, bozulması engellenecek” dedi. Prof. Dr. İlhan, şeker hastalığının kök hücreyle tedavisine yönelik çalışmaların henüz araştırma safhasında olduğunu, ama bunun yakın bir gelecekte uygulamaya geçeceği umudu taşıdıklarını söyledi

“Her 10 Saniyede Bir Kişi Diyabet Komplikasyonları Nedeniyle Ölüyor”
Her yıl 4 milyon ölümün diyabetle ilgili olduğunu ve diyabetin dünyadaki ilk 5 ölüm sebebinden biri olduğunu belirten Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Başkal, yaptığı açılış konuşmasında dünyada her 10 saniyede bir insanın diyabetin komplikasyonları nedeniyle öldüğünü dile getirdi.


14 Kasım İnsülini Bulan Dr. Bantıng’in Doğum Günü
1921 yılında insülini keşfederek milyonlarca diyabet hastasının yaşamında bir dönüm noktası oluşturan Dr. Frederick Banting’in doğum günü olan 14 Kasım’ın, Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 1991 yılından beri Dünya Diyabet Günü olarak kabul edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Başkal, 20 Aralık 2006’da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da bu önemli halk sağlığı sorununun 14 Kasım 2007 itibariyle Birleşmiş Milletler Günü olarak kutlanmasının kabul edildiğini söyledi.
Diyabetin hızla arttığını, bunun önüne geçmek için bir eylem planına ihtiyaç olduğunu kaydeden Prof. Dr. Başkal’ın, “Özellikle tip-2 diyabet çok büyük artış gösteriyor. Adeta pandemi haline geldi. Bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi lazım. Diyabeti olmayanlar hastalığa karşı mutlaka uyarılmalı” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder