Çocuğunu getiren ailelerde, çocuğu bir kenara bırakıp önce annelik ve babalık davranışlarıyla ilgilendiklerini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, annelik ve babalık tutum hatalarını ele aldıklarında çocuğun sorunlarının düzeldiğini belirtti. Prof. Dr. Tarhan, “Bu nedenle çocuğa fazla ilaç yüklemek yerine çocuğu yanlış yapmaması için neler yapılabilir. Çocuk hasta ise anne babanın nasıl yaklaşması gerektiğini öğretiyoruz” dedi.
Güncel çocuk ruh sağlığının sorunları ile ilgili hızlı özet bilgi sunmak amacıyla pratik ağırlıklı çözümleri sunan “Sen, Ben ve Çocuklarımız” kitabı hakkında şu bilgileri verdi: “İnternet bağımlığından kardeş kıskançlığına kadar bir annenin çocuğunu yetiştirirken bir dönem muhakkak rastlayabileceği sorunları ele aldık. Çocuğu daha iyi yetiştirmek ve çocuğum hata yaparsa nasıl düzeltirim diyenler için kılavuz olacak.
Kendi Kültür Değerlerimize Uygun Çözümler Üretmeye Çalıştık
Eski sorulara yeni cevaplar verildi. Anne babalar yenilikler karşısında ne yapacağını bilmiyor. Babalar kendilerini eğitimde çok fazla sorumlu hissetmiyor. Bu konuya babaları da katmak gerekiyor. Çocuk eğitimine bu gibi kültürel standartlarımıza uygun sorunlar var. Kendi kültür değerlerimize uygun çözümler üretmeye çalıştık.
Anne çocuğunu akademik başarısı, kendine güveni ile ilgili sorunlarda ne yapacağının çözüm yolları yer alınıyor. “Çocuğum bana düşman gibi, çocuğuyla sürekli kavga ediyorum gibi” sorular ele alındı. Aile içi iletişimin sağlıklı olması için çözüm yollarını ön plana çıkarttık.
Aile içi iletişimin temelleri 0-5 yaş arasındaki bebeğin öğrendiği bilgi, 6 yaşından sonraki öğrendiği bilgiden daha fazladır. Çocuklarda beynin geneli önemli, özellikle beyin kabuğu etkili. Çocukların beyinlerinde hücre göçü vardır. Kişinin yaşam biçimine göre beyin şekillenir. Bu nedenle çocukların beyinlerinin tamamı etkileniyor, spesifik bir bölge söyleyemiyoruz. Ama asıl birinci planda “korteks” denilen “beyin kabuğu” bölgesinin denetim mekanizmalarında en önemli bölümü “ön beyin”. Beynin “kaptan köşkü” gibi olan ön beyin bir bakıma hayat, duygusal, sosyal ve akademik zeka ile ilgili bütün alanları etkileniyor. Ancak asıl önemli olan frontal lobtur.
Yalancı Hiperaktiviteye Dikkat Edilmeli
Birçok çocukta gevşek disiplin varsa, anne baba çocuk üzerinde disiplin kuramıyorsa, çocuk bundan dolayı hareketliyse hemen “Hiperaktivite” tanısı konuluyor. Aslında burada tanı gevşek disiplin olmalı. Yalancı hiperaktivite tanısı konmuş oluyor. Beynin ön bölgesinde elektriksel ve kimyasal ileti bozuluyor. Hiperaktivitede beyin görüntüleme ile ölçülebilir.
Hiperaktivite Konusunda Aşırı Tanı Konuyor
Gerçek dikkat eksikliği ve hiperaktivite ile eğitim hatalarına bağlı dikkat eksikliğini ayırt etmek gerekir. O zaman ilaç gerekmiyor. Daha çok çocukta dikkat eğitimi, disiplin eğitimi gerekiyor. Bunları yapmadan sadece ilaçla tedavi ediliyor. Hiperaktivite konusunda aşırı tanı konuyor. Gelen her vakaya fazla incelemeden hiperaktivite deniyor. Annelerinde çocuğumun ruhsal sorunları var demektense dikkat sorunu var demek işine geliyor. Aileler tanıyı “sorunlu çocuk” dedirtmemek için “dikkat sorunu” var, elinde değil gibi bahanelerin arkasına saklanarak çocuğun sorunlarıyla daha iyi baş ediyor. Hiperaktivitenin toplumda sempatik yönü var.
“Kısa İncelemeyle Teşhis Koymak Çok Riskli”
Gerçek hiperaktivite mi dikkat eksikliği mi? Beynin dikkat, dikkati koruması, sebat etme bölümlerini eğitemiyorsa o çocuk yanlışlıkla hiperaktivite sanılır. O nedenle hiperaktivite tanısı konurken, okulda ayrı, evde ayrı tanı koymak gerekiyor. “Anne baba tutumları var mı?”, “Çifte mesajları var mı?” diye bakılmalı. Davranım bozukluğu mu hiperaktivite mi? duygu durum bozukluğu mu? bunların hepsinin iyice incelenmasei gerekiyor. Kısa incelemeyle teşhis koymak çok risklidir.”
Hiperaktivite teşhisi konan çocuklarda çok dikkatli olunması gerektiği konusunda uyaran Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Aslında burada tanı gevşek disiplin olmalı. Yalancı hiperaktivite tanısı konmuş oluyor. Beynin ön bölgesinde elektriksel ve kimyasal ileti bozuluyor. Hiperaktivitede beyin görüntüleme ile ölçülebilir” dedi.
Hiperaktivite teşhisi konan çocuklarda çok dikkatli olunması gerektiği konusunda uyaran Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Aslında burada tanı gevşek disiplin olmalı. Yalancı hiperaktivite tanısı konmuş oluyor. Beynin ön bölgesinde elektriksel ve kimyasal ileti bozuluyor. Hiperaktivitede beyin görüntüleme ile ölçülebilir” dedi.
ÇEKİLİŞ BAŞLIYOR!
Çekilişe katılmak için yapmanız gerekenler:
- Blogu izlemeye almak ( yan tarafta siteye katıl yazan yere tık)
- Facebook sayfamı beğenmek (kullanmayanlar için zorunlu değil)
- Bu yazının altına yorum yazmak
Adsız yorumlar dikkate alınmayacak. Adınızı ve mail adresinizi yazarsanız memnun olurum.
3 Mayıs Pazar günü saat 23:00'a kadar yorum bırakabilirsiniz. Çekiliş sonucu 4 Haziran Pazartesi sabahı buradan duyurulacaktır.
Çekilişi Beyaz Kitaplık kazandı. Adresini ilettiğinde kitabı göndereceğim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder