2 Mayıs 2012 Çarşamba

Sağlıklı bebek için erkekler de hazırlanmalı

Bilinçli anne adayları hamile kalmadan önce tahlillerini yaptırıp tedavilerini tamamlıyor ve doktorun kurallarına uyuyor. Ancak uzmanlara göre, baba adaylarının da gebelik öncesinden başlayarak beslenme düzenlerini değiştirmeleri şart.

Birçok sağlık problemi, bize aileden genetik olarak aktarılıyor. Babanın diyabeti, annenin tansiyon, tiroit, kolesterol sorunu ya da aile fertlerinden birindeki kanser, yetişkinlikte yakamıza yapışabiliyor. Buna “genetik miras” deniyor.

California Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmanın sonuçlarını yayınlayan Fertility and Sterility Dergisi, erkeklere de tıpkı anne adayları gibi daha fazla folik asit içeren beslenme şekli öneriyor.

Folik asit sperm sayısı ve yoğunluğunu artırıyor. Diyetisyen Elvan Odabaşı, gebelik öncesi erkeğin beslenmesinin önemini vurguluyor:

“Vitamin ve minerallerden yana zengin beslenen erkek, sperm sayısını azaltacak ve sperm kalitesini bozabilecek tansiyon, damar tıkanıklığı, kolesterol, diyabet gibi sorunlardan korunuyor. Selenyum, A, C ve E vitamini takviyesi erkeğin sperm hareketlerini artırıyor. Özellikle alkol kullanımına bağlı çinko eksikliği ise sperm sayısını azaltabiliyor.”

Kilolar babadan miras

Baba adayının doğru beslenmesi, çocuğu genetik bazı hastalıklardan kurtarıyor. Örneğin obez babaların kızlarında diyabet, oğullarında ise kalp sorunu görülme oranı çok yüksek. Bebeğe babasından kalan ilk miras kilosu. Yani obez bir babanın çocuğu da ileride obez olabiliyor.

Gebelik öncesi aile beslenme terapisi uygulayan diyetisyen Elvan Odabaşı, “Anne-baba adayları ile gebelikten en az 3 ay önce beslenmeyi görüşmeye başlıyoruz” diyor. “Yeni beslenme düzeninin sağlık üzerindeki pozitif etkilerini görmek için bu sürenin geçmesi gerek.”

Baba adayları için ideal mönü

- Günlük beslenme programınızda balık, ceviz, üzüm, fındık, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi kalp-damar sağlığı açısından faydalı besinler bulunsun.

- Beslenmenizi B12, folik asit, çinko, magnezyum, demir ve D vitamini değerlerine göre planlayın. Gerekirse takviye alın.

- En fazla 2 kadeh şarap için.

- Haftada en az 450-600 gram balık tüketin. Kırmızı eti ise 300 gramın altına indirin.

- Bol bol C vitamini içeren meyve yiyin.

- Tuzu azaltın.

- Tam buğday, çavdar veya çok tahıllı ekmek tüketin.

- Çayı, kahveyi azaltın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder