2 Mayıs 2012 Çarşamba

Kadınlar aman dikkat!

Kilo mu alıyorsunuz? Sakallarınız mı çıktı? Adet düzensizliği mi yaşıyorsunuz? Cildinizde kahverengi lekeler mi oluştu? 

Yüksek kolestrol ve yüksek kan basıncınız da varsa Polikistik Over Sendromu’na (PCOS) sahip olabilirsiniz!

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı, yumurtalıkların kenarında inci tanesi gibi dizili milimetrik kistlerin çoğalmasıyla oluşan Polikistik Over Sendromu’nun, üreme çağındaki kadınlarda gebelik oluşmasını engelleyen en önemli sebeplerin başında olduğunu belirtiyor. Bir kız bebeğinin yumurta keseciklerinin anne karnındayken yaklaşık 6-7 milyon olduğunu, doğuma yakın dönemde ise azaldığını, doğduğunda ise 2 milyon yumurta keseciğine sahip olduklarını belirten Partalcı; ilk adet olan kız çocuğunda yumurta keseciğinin 700 bine düştüğünü söylüyor.

Çiftlerin Yüzde 15’i Kısırlık Yaşıyor!

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı; dünyada tüm canlı türlerinin en önemli görevinin, genetik özelliklerini bir sonraki nesile aktarmak olduğunu belirtiyor. Partalcı; düzenli cinsel ilişkide bulunan çiftlerin yüzde 70’ inin ilk altı ayda, yüzde 85’ inin ise 1 yıl içinde gebe olduğunu, kalan yüzde 15’ine ise kısırlık tanısı konduğunu vurguluyor. Üreme çağındaki kadınları etkileyen en önemli problemin kısırlık olduğunu ve kısırlığın sebebinin de yüzde 6 – 8 oranında Polikistik Over Sendromu (PCOS) olduğunu sözlerine ekliyor.

Op. Dr. Serhat Partalcı, kadınlarda görülen bu hastalığın tedavisinde; erkeklik hormonunun azaltılmasına, yumurtlama yardımcı olmaya, rahim iç tabakasının korunmasına, normal kilonun sağlanmasına, insülin direnci sonrasında çıkabilecek hastalıkların önlemesine yönelik uygulamalar yapıldığını belirtiyor. Ayrıca, akne ve erkeksi kıllanmayı azaltmak için uygulanan tedavilerde hastalığın psikolojik sürecininde yakından takip edilmesinin çok önemli olduğunu sözlerine ekliyor. Partalcı; dengeli yaşamanın ve beslenmenin çok önemli olduğunu belirterek, kadınların günlük yürüyüşlerle sportif aktiviteler yapmasını tavsiye ediyor.

Hastalık, genç yaşlarda üreme sorununa neden olurken, Polikistik Over hastalarının ileriki yaşlarında ise daha fazla şeker, kalp damar hastalığı ve rahim kanserine neden olabileceğinin bilinmesi de altının çizilmesi gereken önemli noktalardan biri. Dr. Partalcı, kadınların bunları bilmesi durumda rahatlıkla önlem alabilecekleri üzerinde duruyor ve bu doğrultuda kadınların bilgilendirilmesinin şart olduğunu öne sürüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder