5 Kasım 2010 Cuma

MÜKEMMELİYET MERKEZİNDE ‘KÖK’LÜ ÇALIŞMALAR PLANLANIYOR

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kök Hücre Enstitüsüne bağlı kurulması planlanan mükemmeliyet merkezinde, kanser aşısından, kök hücre nakliyle kornea tabakası ve omuriliğin onarılmasına kadar birçok çalışma yapılması planlanıyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kök Hücre Enstitüsüne bağlı kurulacak mükemmeliyet merkezi ile ilgili düzenlenen basın toplantısında gazetecilere bilgiler verildi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesindeki Kök Hücre Merkezine bağlı mükemmeliyet merkezi ve uygulama hastanesi kurulması çalışmalarıyla ilgili Ankara Üniversitesi Rektörlüğünde düzenlenen basın toplantısında, gazetecilere bilgiler verildi. Türkiye'de bir ilk olacak merkezde, çaresiz olduğu düşünülen pek çok hastalık için umut olabileceğini dile getiren Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Günhan Gürman, “Burada hücresel tedaviler, doku mühendisliği uygulamaları, kök hücre bankacılığı, gen tedavisi ve tümör aşısı uygulamaları, üst düzey bilimsel veri üretimini sağlayacak yüksek teknolojili bilimsel araştırmalar yapılacak. Üniversite içinden ve dışından bilim insanlarına eğitim desteği ile bilimsel danışmanlık sağlanacak” diye konuştu.

“Kök Hücre Çalışmaları Henüz Deneme Aşamasında”
140 milyon TL'ye mal olması öngörülen merkez için arazi tahsisi sağlanması amacıyla Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne başvurduklarını belirten Prof. Dr. Gürman, “Projede yer alan farklı uzmanlık dallarından bilim insanları bugüne kadar çok başarılı çalışmalara imza attı. Merkezin kurulmasıyla bu başarılar daha da artacak. Kök hücre çalışmaları henüz deneme aşamasında, bu çalışmaların birçoğu insanlar üzerinde denenmedi. Ancak insanlar üzerinde uygulanıp başarı elde edilenler de oldu” dedi.

“Kanser Aşısına Çalışmalarına 2011'de Başlanabilecek”
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Hakan Akbulut meme, akciğer ve kolon kanserinde başka bir tedavi şansı kalmamış hastalarda uygulanmak üzere kanser aşısı geliştirilmesi çalışması yürüttüklerini bildirdi. Projeyi ABD'deki başka bir merkezle birlikte yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Akbulut, “Belirli bir grup insan üzerinde klinik araştırma yapmak üzere ABD'de gerekli onay alındı. Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı'ndan onay alınması halinde çalışmalara 2011'de başlanabilecek. Bu aşıyı ilk olarak başka şekilde tedavi şansı kalmamış 20 meme kanserli hastada denenecek. Diğer hastalıklarda kök hücre geliştirilmesi üzerinde durulurken kanserde, tedaviye rağmen tümörde yüzde 1 oranında bulunan, kendilerini yenileme yeteneğine sahip hücrelerin yok edilmesi üzerinde durduruyoruz. Bugün kanserde tedavi şansı yüzde 50 oranında. Kanser hastasında çoğalma yeteneğine sahip, sınırsız sayıda hücre vardır. Bunlardan yüzde 99'unu tedaviyle yok edebiliyoruz, ancak yüzde 1'i bu tedaviye rağmen çoğalma yeteneğini kaybetmiyor. Yaptığımız çalışmada, meme, kolon ve akciğer kanserinde bu yeteneğe sahip hücreleri bulup bunları yok etmeyi amaçlıyoruz. Kanser aşısında hedef, bunları yok etmeye yönelik. Halen uygulanan kemoterapide istediğimiz her yere ulaşamayabiliyoruz. Bu aşıyla savunma sistemini harekete geçirip ulaşamadığımız yerlere de ulaşıp, bu yüzde 1'lik hücreleri de yok etmeyi hedefliyoruz” dedi.

Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Murat Elçin de, böbrek ve kalp gibi organlarda yetmezlik gelişmesi halinde başvurulacak kök hücre çalışmalarının daha başlangıç aşamasında olduğunu, ancak kıkırdak, deri ve kemik dokularıyla ilgili uzun zamandır başarılı çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.


“Kök Hücre Nakliyle Kornea Onarılabiliyor”
Gözdeki kornea tabakasının etkilenmesi halinde görme kaybı ortaya çıktığını kaydeden Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Emin Özmert, “Bu durumda diğer gözden, bu da etkilenmişse akraba veya kadavradan alınan kök hücre nakliyle kornea onarılabiliyor. Böylece görme kaybı ortadan kalkıyor. Kornea ile ilgili rutin klinik çalışması bulunuyor. Ancak diğer göz hastalıklarıyla ilgili çalışmalar adım adım ilerliyor” dedi.

Bu Çalışmalar Henüz Deneme Aşamasında
Ankara Üniversitesi Kalp Merkezi ve Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği öğretim üyesi Prof. Dr. Rüçhan Akar da, kök hücre tedavisinin kalp-damar hastalıklarında hasar gören bölge ve damarların onarılmasında bir umut olarak görüldüğünü, ancak bu çalışmaların da henüz deneme aşamasında olduğunu bildirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder