9 Ekim 2009 Cuma

“TÜRKİYE’NİN ADINI DUYURACAĞIZ”

5 farklı Proje ile 60’a yakın kurum ve kuruluşa hizmet verdiklerini belirten BMBSOFT Genel Müdürü Burhan Buruk, “Sağlıkta, Coğrafi Bilgi Sistemi Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor” dedi.

2003 yılından bu yana bilişimin sağlık yazılımları alanında hizmet verdiklerini dile getiren BMBSOFT Genel Müdürü Burhan Buruk, 60’a yakın kurumda 5 farklı ürünü bilişim sektörüne kazandırdıklarını kaydetti. 1997’li yıllarda sağlık bilişimi alanında belirlenmeye başlayan temel standartların, bugünlere gelindiğinde ise ciddi ivme kazanmış olduğunun görüldüğünü belirten Buruk, yapmış oldukları birçok projenin 1000 kullanıcının üzerinde hastane ve il sağlık müdürlüklerinde kullanıldığını belirtti. Microsoft, IBM ve Oracle’ın çözüm ortağı olduklarını sözlerine ekleyen Buruk şöyle devam etti: ”ISO 9001 ve ISO 27001” kalite belgeleri ile hizmet vermekteyiz. Kendi ürünümüz ve projemiz olan, Sağlık Bilgi Sistemleri ile entegre çalışan, Coğrafi Bilgi Sistemi(CBS) projemiz Çankırı ilinde uygulanmaya başlandı. Yöneticiler ve aile hekimleri tarafından ETF ve hasta verilerinin uydu görüntüleri üzerinden izlenebilmesi, coğrafya üzerinde hızlı bilgi sahibi olma, neden sonuç ilişkisinde hızlıca yorum yapma imkanı sağlamasından dolayı yoğun ilgi görmekte. Sistem bu yönüyle Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Sistemde oluşmuş veri tabanı üzerinden kullanıcılarına yüzlerce çapraz sorgu yapma imkanı sağlanmaktadır. CBS’ de hekimlerce teşhisi konulmuş hastanın yaşadığı coğrafya ile etkileşimi takip edilerek aile hekimlerine yeni bir bakış açısı kazandırılmaktadır. Hastaların hangi coğrafyada bulunduğunu bilmek, aynı türdeki hastalık grupları arasında ilişki kurabilmek hayati öneme sahiptir. CBS ile uydu görüntüsü üzerinden iki nokta arasındaki mesafe kolayca tespit edilebilmekte, salgın hastalığın hangi bölgede yoğunlaştığı kolaylıkla görülebilmektedir. Su ve hava kirlilikleri izlenebilmektedir. Enfeksiyon vakaları ile ilgili sorgulamalar yapılabilir, tanısı konulan hastalıkların tek bir ekrandan epidemiyolojik araştırmaların yapılmasına yardımcı olabilir.” bilgisini verdi.

Aile Hekimliğindeki Avantajlar
CBS’nin bir diğer özelliğinin de Aile Hekimliği Bilgi Sistemi ile entegre çalışabilmesi olduğunu ifade eden Buruk, aile hekimlerinin günlük hastaları ile ilgili sisteme girdikleri verilerin online olarak uydu görüntüleri üzerinden yöneticilere ve hekimlere yoruma hazır olarak sunulduğunu iletti. Bu projenin önemli farklılıklarından birinin de, hasta panellerinin girilen veriye bağlı renk değiştirmesi olduğunu vurgulayan Buruk, “Örneğin tansiyonu yüksek bir hastanın panel rengi kırmızı olurken, kan değerleri düşük bir hastanın ise sarı renk almaktadır. Bugüne kadar bilinilenin dışına çıkan yepyeni bir uygulama. Farklı noktalara verileri gönderme ve almada kolaylıkları sağlamakta, hem online, hem offline çalışabilme özelliği yanında diğer dillere de kurulum ile dönüşebilmektedir. Aile hekiminin bilgisayarına virüs girmesi, bilgisayarının çökmesi gibi durumlarda Müdürlükten hekim, bütün verilerini geri alabilmektedir.” dedi.

Hedef Yurtdışında Kendimizi Kanıtlamak
Dünyada birkaç ülkede benzer yazılımlar üzerinde çalışıldığını dile getiren Buruk, “Bu projenin gelişimi ve üretimi tamamen kendi ürünümüzdür. Tüm alt yapısı ile kendi ekibimiz tarafından geliştirildi. Hedefimiz Aile Hekimliği ve sağlık sistemi ile entegre CBS projesini yurt dışına taşımak. Türkiye’nin adını başarılı sağlık bilişim çalışmaları ile duyurmaktır.” şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder