11 Temmuz 2011 Pazartesi

El hijyeni


El Yıkama Ve Suya Dikkat

Yemeklerden önce eller bol su ve sabun ile temizlenmelidir. İçme ve kullanma suyu olarak klorlanmış güvenli su tüketimine özen gösterilmelidir.
Bulaşıcı hastalıkların bazı ülkelerde arttı bu nedenle vatandaşların Ülkemizde var olan sağlık sorunları arasında bulaşıcı hastalıkların önemli bir yeri vardır. Bulaşıcı hastalıklar kişiden kişiye bulaşabilme, geniş kitlelere yayılma ve büyük toplulukları etkileme özelliğine sahip hastalıklardır. Son günlerde Almanya başta olmak üzere Avrupa'da Entero Hemorajik E.coli (EHEC) salgınları yaşanmaktadır. Ülkemizde 2005 yılından bu yana bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar sürveyansı kapsamında Grup D enfeksiyon etkenleri arasında EHEC bildirimleri yapılmakta olup ülkemizde laboratuar teyitli EHEC vakası görülmemiştir. Hastalık çocuklarda (5 yaş altı) ve yaşlılarda (65 yaş üstü) daha ağır seyreder. Genç erişkinlerde genellikle kendini sınırlayan ishal görülürken çocukların ve yaşlıların yüzde 10'unda HÜS görülür. HÜS, akut böbrek yetmezliğine ve yoğun transfüzyon ihtiyacına yol açar. Bazı hastalarda HÜS kronik böbrek yetmezliği ile sonuçlanırken olguların yüzde 3-5'i kaybedilir".
"E.coli ile fekal koliformlar gibi EHEC'te insan veya hayvan dışkısı ile kirlenmiş su ve gıdalarla bulaşan bir patojen türüdür. Büyükbaş otçul hayvanların bağırsaklarında bulunan bakteri, dış ortam koşullarına dayanıklı olduğundan sebze ve meyvelerde de bulunabilir. Çok az sayıda bakteri (10-100 adet) hastalığa yol açabilmektedir. En kısa görülen kaynaklar iyi pişmemiş hamburger köfteleri, salam, iyi pişmemiş biftek, çiğ süt olmakla birlikte iyi yıkanmamış çiğ sebzelerden de bulaşabilmektedir"
Yemeklerden önce eller bol su ve sabun ile temizlenmelidir. Besinlerin hazırlanması sırasında hijyen koşullarına uyulması önemlidir. Pişirilmeden çiğ tüketilen sebze ve meyveler temiz ve güvenli su ile iyice yıkanmalıdır. Etler iyi pişirilmeli, süt, pastörize ürün alınarak veya kaynatılarak tüketilmelidir. Dezenfeksiyon yapılmamış suların kullanımı da risk teşkil ettiğinden, içme ve kullanma suyu olarak klorlanmış güvenli su tüketimine özen gösterilmelidir.


El Temizliği
2009-11-28 10:23:22 Kadinlaricin.net sitesinde El Temizliği baslikli sayfadasiniz.Bu sayfada El Temizliği ile ilgili yazi bulunmaktadir.




Bazılarımız Türk toplumunun ne kadar temiz olduğundan söz eder ve bunu Müslümanlık öğretisine bağlar. Toplumumuzun suyla temizlik alışkanlıklarını başka ülkelerinkiyle kıyaslayıp temiz bir toplum olduğumuzdan söz ederler. Aynı Türk halkına ait genel tuvaletlere girmek zorunda kaldığınızda ise karşılaştığınız manzarayı yaşam boyu anımsamak istemezsiniz.
Temizliği ile övünen bir toplumun nasıl olup da tuvaletlerinin bu kadar kirli olduğuna şaşıp kalırsınız. Üstelik bu tuvaletleri kullandığınızda birçok kişinin elini yıkamadan çıktığını, elini yıkayanların çoğunun da sabun kullanmadığını gözlemişsinizdir. Oysa enfeksiyon hastalıklarından korunmanın en kolay ve en etkili yolu el yıkama alışkanlığından geçmektedir. Üstelik uygun teknikle yıkanmayan ellerde bakteriler yaşamaya devam etmekte ve hastalığa neden olabilmektedir.

Tuvaletlerden bulaşabilecek mikroplara karşı uygun tekniklerle el yıkamak son derece etkili olduğu gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, grip gibi hastalıklara neden olabilen virüslerden de korunmanın en kolay yolu sık el temizliğidir. Pek çoğumuz öksürürken mendil kullanmak yerine ağzımızı elimizle kapatır ve avucumuzun içine hapşırırız. Aynı havayı soluduğumuz diğer kişilerin hastalanmaması için yaptığımız bu davranış sonrasında aynı insanlarla el sıkışarak ayrılırız. Sonuçta elimizi bir hastalık bulaştırma yöntemi olarak sık sık kullanmış oluruz.

Çocuklarımızın eğitiminde el yıkama alışkanlığına özellikle dikkat etmeli ve her beslenmeden önce mutlaka hem kendi elimizi yıkamalı hem de çocuğumuzun doğru bir şekilde elini yıkamasını sağlamalıyız. Ellerimizle burnumuzu silmemeli ve bu tür alışkanlıkların zararlarını çocuklarımıza öğretmeliyiz.

Yapılan araştırmalar sağlık çalışanları arasında bile doğru el yıkama alışkanlığının yüzde 30 düzeylerinde olduğunu göstermiştir. Hastane enfeksiyonlarında ve yoğun bakım servislerindeki enfeksiyonların da önlenmesinde el yıkamanın son derece önemli olduğuna dair bir çok yayın mevcuttur.

Doğru bir el yıkama için:

1. El yıkamadan önce tüm takıları çıkartın.

2. Ellerinizi su ile ıslatın.

3. Tercihen sıvı sabun ile ellerinizi köpürterek en az 20sn el bileklerine kadar ovuşturarak yıkayın.

4. Akan su ile ellerinizi durulayın.

5. Kağıt havlu yada kuru ve temiz bir havlu ile ellerinizi kurulayın.

6. Musluğu kapatmak için elinizi kuruladığınız kağıt havluyu kullanın.

Sabun kalıplarının kuru kalması üzerlerinde bakteri ürememesi açısından önemlidir. Bu nedenle mümkün olduğunda sıvı sabunların kullanılması bakteri üremesi olasılığını azaltacaktır. Sıvı sabun kaplarının yeniden doldurulmadan önce iyice yıkanıp kurutulması da önemlidir.

Özellikle bebek bakımında el temizliği daha da önem kazanmaktadır. Bebeklerin alt temizliğinin yapıldığı bölge ile el temizliğinin yapıldığı bölümün birbirinden ayrı olmasına özen gösterilmelidir. El kurulanan havluların nemli kalması bu havlular üzerinde de bakteri ve mantarların yerleşmesine neden olabileceğinden, havlular mutlaka kuru olmalı ve evde her bireyin havlusu ayrı olmalıdır.

Çocuklarımızın doğru el yıkama alışkanlığını kazandığına emin olana kadar onları eğitmeli ve el yıkamaları sırasında izlemeliyiz. Unutmamalıyız ki bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en önemli ve en kolay yolu temiz ellerdir. Üstelik hastalıklarla mücadelenin ne kadar masraflı olduğunu göz önüne alırsak ekonomik olarak da en ucuz korunma yolu el yıkamaktır diyebiliriz.

İşyerlerinde, sağlık kuruluşlarında, özellikle de gıda üretimi yapan mekanlarda doğru teknikle el yıkanması ile ilgili bilgilendirici posterler ve uyarıcı yazılar lavabo yanlarına ve kolay görünebilecek yerlere asılmalı ve çalışanlara bu konuda eğitici ve bilgilendirici seminerler verilmelidir.

Kendi sağlığımız ve toplum sağlığı açısından doğru el yıkama alışkanlığını çevremize öğretebilirsek bulaşıcı hastalıkların önüne geçebilmek adına büyük bir adım atmış olacağız. Temiz olduğumuzu iddia ettiğimiz kadar uygulamada da temiz olabildiğimiz gün gerçekten temiz bir toplum olacağız.

Ellerin temizlenmesi şart:

Suyun altında avucun içini, elin sırtını ve parmak aralarını ayrı ayrı yıkamak, ıslatıp köpürttükten sonra 15’e kadar sayıp sonra durulamak, eğer sabun yoksa, kolonyalı mendil kullanmak gerekiyor.

Elleriniz sizi anlatıyor

Bir kadın hakkında bir şeyler öğrenmek isterseniz, öncelikle onun ellerine bakmalısınız. Yumuşak görünüşlü düzgün eller ve bakımlı tırnaklar, o kadının kendine güveninin tam olduğunu gösterir. Çevrede olumlu bir etki yaratmak isteyen her kadın ellerinin ve tırnaklarının bakımına özen göstermelidir. Tırnaklarınızın bakımını başkalarına bırakmanız gerekmez. Bunu kendiniz de yapabilirsiniz.

Önce tırnaklarınızdaki ojeyi çıkarın. Derinin yumuşaması için ılık su dolu bir tasta ellerinizi bir süre bekletin. Ellerinizi kuruladıktan sonra tırnak kremi sürün.

Tırnaklarınızı kesin ya da düzeltin. Zımparalı bir tırnak törpüsü ile tırnakları düzeltin. Tırnak törpüsünü tırnağın altında tutun ve köşeleri törpülememeye dikkat edin.

Ellerinizi kuruladıktan sonra gerekirse tırnak kenarlarındaki ölü deriyi bir çubukla geri itin. Kulak temizlemekte kullandığınız pamuklu çubuklar bu işi görebilir.

Ellerinizi tekrar ılık suya sokun ve bir fırçayla tırnaklarınızı temizleyin. Ellerinizi kurulayın ve el kremiyle masaj yapın.

Tırnaklarınıza iki üç kat oje sürün.

Yoğun bakımlı eller

LOUIS Widmer Dermatolojik Cilt Bakım Serisi, yeni ürünü ‘‘yoğun bakım el kremi’’ni piyasaya sürdü. Özellikleri şöyle: Elleri nemlendirip koruyor, gün boyu nemli tutuyor, ölü hücreleri cildinizden arındırıyor ve tahriş olmuş cildi teskin ediyor. Yüksek orandaki A ve E vitaminleri sayesinde de, ellerin hep genç ve güzel kalmasını sağlıyor. Soğuk kış günlerinde en çok ihtiyacınız olan şey gibi duruyor

Temiz eller

Süs bitkilerinizin topraklarını değiştirmek isteyeceksiniz. İşe koyulmadan önce ellerinize ve tırnak diplerine biraz vazelin sürün. Ellerinizi temizlemeniz çok kolay olur

Mikropları evinizin dışında aramayın

Evin küçük delikanlısı sofradaki yerini alırken annesi 'Oğlum ellerini yıkadın mı?' diye sordu. Delikanlı 'Odamda ders çalışıyordum, ellerim kirli değil' diye karşılık verdi. Anne bu karşılığı makul bir savunma sayıp sesini çıkarmadı. Halbuki evin dört bir yanında mikroplar onların peşindeydiler.

Bilim adamları bir evde en az 14 farklı yerde hastalık üreten mikropların yaşadığını kanıtladılar. Ancak evinizi istila eden mikropların hepsi de zararlı olmayabilir. Vücudumuzda derinin üzeri yararlı bakterilerle örtülüdür, ayrıca sindirim sisteminde de yararlı bakteriler bulunur. Mikrobiyoloji uzmanları zararlı mikroplardan kurtulmak isterken yararlıları da yok etmenin yanlış olduğunu hatırlatıyorlar. Sadece zararlı mikroplardan kurtulabilmek için daha fazla temizlik yapmanız gerekmez. Zararlı mikropların toplandıkları bölgeleri iyi saptamanız yeterlidir. Bu, işinizi kolaylaşacak.

Uzmanlar enfeksiyon hastalıklarından korunmanın en emin yolunun el yıkamak olduğunu belirtiyorlar. Soğukalgınlıkları, enfeksiyona bağlı ishal, hepatit A ve menenjit gibi hastalıklar, ellerinize mikrop bulaşması sonucu ortaya çıkıyor. Mikroplu ellerinizle gözlerinize, ağzınıza, burnunuza dokunmanız mikropların vücudunuzda faaliyete geçmesini sağlıyor.

EL YIKAMANIN ÖNEMİ

Unutmayın, sabunu avucunuzda gezdirip sonra çarçabuk çalkalamakla ellerinizi temizlemiş sayılmazsınız. Tırnak diplerini de ihmal etmeden, ellerinizi sabunla en aşağı on beş saniye güzelce oğuşturmalısınız. Ellerinizi güzelce çalkalayıp, iyice kurulamalısınız.

Arizona Üniversitesi araştırma merkezinde yapılan bir çalışmaya göre, her dört mutfak süngerinden biri sağlık için tehlike yaratan mikropları muhafaza etmektedir. Mutfak süngerleri, Salmonella bakterileri için ideal bir ortam oluşturur. Gıda zehirlenmeleri salmonella bakterilerinin marifetidir. Mutfakta kullandığınız süngerleri her gün iyice yıkamayı ihmal etmeyin. Mutfakta kurulama bezleri yerine kağıt havlu kullanın.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur iç çamaşırlarının yıkanması. İç çamaşırlarının başka giyeceklerle birlikte makineye atılması, sağlık açısından sakıncalıdır. İç çamaşırlarının ayrı yıkanması ve de bunlar için dezenfektanlı deterjan kullanılması mikropların ölmesini sağlar

Virüslerden korunmanın en iyi yolu su ve sabun köpüğü

Elleri sabunlu suyla yıkamanın örneğin Hepatit A ve Gastroenteritis gibi viral hastalıklardan korunmanın en iyi yolu olduğu bildirildi. Bakterilere karşı en çok etkili olanlar, antibakteriyel bileşimler. Sonuç 14 farklı temizlik maddesini test edilmesine dayanan bir araştırmayla elde edildi. American Journal of Infection Control dergisindeki yazıya göre en kötü çözüm elleri su kullanmadan alkol bazlı çözeltilerle temizlemek. Bu şekilde bakterilerin sadece %50’si temizlenmekte. North Carolina Üniversitesi’nde Emily Sickbert-Bennet başkanlığında çalışan ekip, 62 gönüllüyle yaptıkları araştırmalarla, tıp personelinin ellerini düzenli olarak ama sadece 2 saniye süreyle yıkadıklarını saptamışlar. Alkollü ve ıslak mendilli temizlik de uzun vadeli etkili olmamakta diyen araştırmacılar, birkaç kez tekrarlanan temizlikten sonra etkinin iyice azaldığını söylüyorlar.

Ellere gençlik yağı

Bugüne kadar plastik cerrahlar, yüz germe, göğüs büyültme ya da küçültme, karın bölgesinin yağlarını alma gibi ameliyatlarla, kadınların daha genç görünmesini sağlıyordu. Kozmetik ürünlerinin de yardımıyla özellikle kadınlar çok daha genç ve güzel görünüyordu. Ancak plastik cerrahlar ve kozmetik dünyası bugüne kadar eller konusunda çaresiz kalıyordu. Plastik cerrahlar, sonunda yaşla bağlantılı olarak ellerde oluşan buruşuk ve lekeleri yok etmeyi başardı. Ellerdeki deri altındaki yağ oranının genç insanlarda daha fazla olduğunu ve bu yağ tabakasının aşınması sonucunda da derinin bozulduğunu gören plastik cerrahlar, vücudun değişik bölgelerinden alınan yağ tabakalarını deri altına şırınga etme yöntemi üzerinde çalışmaya başladılar. Çalışmalarda mide çeperinden alınan yağ olumlu sonuç verdi.

Elleriniz sizi öldürüyor !
İngiliz bilimadamı Prof. Dr. Michael Emmerson, hijyenik şartlarda yıkanmayan ellerin, hastanelerde insan sağlığını tehdit ettiğini ve başta bebekler olmak üzere bir çok insanın ölümüne sebep olduğunu açıkladı. 3M’in düzenlediği, yaklaşık 350 doktor ve hemşirenin takip ettiği konferansa panelist olarak katılan Prof. Emmerson, yeteri kadar yıkanmayan ellerin insana her türlü enfeksiyonu bulaştırarak, ölüme kadar giden hastalıklarla sebep olduğuna dikkat çekti. Sıvı sabun kullanmayı tercih eden İngiliz Prof. Emmerson, katı sabunların mikrop yuvası olduğu için insana öldürücü mikrop bulaştırma riskinin de büyük olduğunu söyledi.

Bal ve limonla bakımlı eller
Kışın soğukla, yazın da sıcakla her an temas halinde olan eller ve tırnaklar, vücudumuzun en çok yıpranan organlarıdır. Bunun yanısıra sık sık rejim ve diyet uygulaması yapanlar albumin ve mineral kaybı fazla olduğu için tırnak kolayca kırılmaya başlar. bu sebeple el ve tırnaklarımız da zaman zaman bakıma ihtiyaç duyar. Ellerinizin yumuşak ve bakımlı olması için de şu basit formülü her gün uygulayabilirsiniz. İki çay kaşığı bal ile yarıma yakın limonun suyunu iyice karıştırın ve ellerinize sürün. 10-15 dakika bekledikten sonra yıkayın. Elleriniz çok fazla terliyorsa, sık sık soğuk suyun altına tutun. Soğuk su, kan dolaşımını çok çabuk düzene sokacağı için terlemeyi de önleyecektir.

Yemekten önce eller mutlaka yıkanmalı
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Meral Gültekin, dünyada 3 yıldır bilinen ve Türkiye'de bir yıldır üzerinde çalışmalar yapılan Hepatit-E'nin (sarılık virüsü), hamilelerde ölümlere sebep olduğunu söyledi.


Hepatit-E'nin, Hepatit-A gibi pis su ve gıda maddelerinden buluşabileceğini belirten Doç. Dr. Gültekin, "Yıllar önce özellikle geri kalmış toplumlarda meydana gelen sarılık salgınına tam olarak teşhis konulamıştı. Tam olarak çözülmemesine rağmen, bu hastalığın Hepatit-E olduğu anlaşılıyor" dedi.

Hastalığın sebebinin bilinmemekte birlikte, hamilelerde yoğun ölümlere yolaçtığını belirten Doç. Dr. Meral Gültekin, şöyle konuştu:

"Aşısı olmayan bu virüsün sebep olduğu hastalık, halsizlik, bulantı, kusma gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Tek tedavi yöntemi iyi korunmadır. Halkımızın büyük bölümünde, yemekten önce el yıkama alışkanlığı yok. Ellerimizi genellikle yemekten sonra yıkıyoruz. Bu da sakıncalı durumlara neden oluyor. Ellerimizi yemekten önce mutlaka yıkamalıyız."

BELİRTİ VERMEYEN HASTALIK

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yavuz Çoşkun, mikrobik sarılığın özellikle çocuklar için tehlikeli olduğunu belirterek, "5 tipi olan sarılık, virüsle bulaşır. En yaygını ise insandan insana bulaşan A tipi sarılıktır" dedi.

A tipi sarılığın, ağızdan bulaşan diğer mikrobik hastalıklar gibi temizlik kurallarının yetersizliğinden kaynaklandığını kaydeden Doç. Dr. Çoşkun şunları söyledi:

"Ağızdan bulaşan hastalıklarda, temizlik kurullarının yetersizliği, kişisel temizlik alışkanlığı eksikliği büyük etken olmaktadır. Ellerin ve çiğ yenen gıdaların iyice yıkanmasıyla, ağızdan, yani sindirim yoluyla bulaşan hastalıklar yüzde 80 oranında azalır. Yemek öncesi ve tuvalet sonrasında ellerin bol suyla sabunlanması ile bağırsak parazitleri, sarılık ve tifo gibi hastalıkların önüne geçilebilir." A tipi sarılığın çoğu zaman belirtisiz geçtiğini, bunun da bulaşma riskini artırdığına dikkati çeken Doç. Dr. Çoşkun, "grip, halsizlik, burun akıntısı, hafif karın ağrısı, ateş, idrarda koyulaşma ve vücutta sararma, A tipi sarılığın belirtileridir" dedi


Pdf Döküman


Broşürler





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder